Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Θ. Ξανθόπουλου: Να μην προχωρήσει η προτεινόμενη συγχώνευση του 18ου με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, όπως ζητά η τοπική κοινωνία-Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου στο χώρο που έχει βρει ο Δήμος Ξάνθης
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, κατατέθηκε στη Βουλή Ερώτηση για την προτεινόμενη συγχώνευση του 18ου με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, στην οποία αντιτίθεται η τοπική κοινωνία, καθώς στο νέο σχολικό υπερ-συγκρότημα που θα προκύψει θα στεγάζονται συνολικά 370 μαθητές!
Σε πρόσφατη επιστολή του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης προς τον υπουργό Παιδείας, σημειώνεται ότι “η πρόταση για κατάργηση του 18ου Δημοτικού Σχολείου και συγχώνευσή του με το 9ο Δημοτικό που τώρα συστεγάζονται, δεν θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του διδακτηρίου αλλά θα παγιώσει μια ήδη προβληματική κατάσταση λειτουργώντας σε βάρος των μικρών μαθητριών και μαθητών οι οποίοι φοιτούν σε αίθουσες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές, τριχοτομημένες και διχοτομημένες αίθουσες διδασκαλίας 15-18 τ.μ. και σε διαδρόμους που διαμορφώθηκαν σε αίθουσες”.
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για την συγχώνευση των δύο σχολείων, είχε εκφράσει με ομόφωνο ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως θα επίλυε, αφού θα δημιουργούνταν σε μόνιμη πλέον βάση ένα τεράστιο σχολείο με 370 μαθητές, που θα χρησιμοποιούσαν έναν ανεπαρκή (κατά παραδοχή και της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης) αύλειο χώρο, χωρίς γυμναστήριο, χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων, με τον συνωστισμό μεγάλου αριθμού 20-23 μαθητών σε πολύ μικρές αίθουσες των 20 τ.μ. (ήτοι σχεδόν 1 τ.μ. /μαθητή)”.
Στο ίδιο ψήφισμα εκφραζόταν η απορία για την στάση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία πριν προτείνει την συγχώνευση, με έγγραφό της προς το υπουργείο Παιδείας, τον Φεβρουάριο του 2024, έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για την στέγαση του 18ου Δημοτικού Σχολείου! Στο αίτημα μάλιστα αυτό ανταποκρίθηκε ο Δήμος που βρήκε όπως επισημαίνεται στο ίδιο ψήφισμα, κατάλληλο χώρο κοντά στην περιοχή για τον οποίο υπάρχει σύμφωνη γνώμη παραχώρησης από το ΥΠΑΤ και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου!
Με δεδομένα τα παραπάνω οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μην συγχωνευθούν τα δύο σχολεία της Ξάνθης (18ο κι 9ο), όπως ζητούν οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλη η τοπική κοινωνία, καθώς και πώς θα συνδράμουν τον Δήμο Ξάνθης στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανέγερσης της νέας σχολικής μονάδας στο χώρο που έχει εξευρεθεί.
Ακολουθεί η Ερώτηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Εσωτερικών
Θέμα: Αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την προτεινόμενη συγχώνευση του 18ου με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, όπου θα στεγάζονται συνολικά 370 μαθητές-Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου στον χώρο που έχει ήδη βρει ο Δήμος Ξάνθης
Την έντονη αντίδραση και διαφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και πολλών φορέων της περιοχής, έχει προκαλέσει η πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για κατάργηση του 18ου Δημοτικού Σχολείου και συγχώνευσή του με το συστεγαζόμενο 9ο Δημοτικό Σχολείο.
“Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν έρχεται να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του διδακτηρίου, αλλά αντίθετα παγιώνει μια ήδη προβληματική κατάσταση, λειτουργώντας σε βάρος των μικρών μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι φοιτούν σε αίθουσες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές, τριχοτομημένες και διχοτομημένες αίθουσες διδασκαλίας 15-18 τ.μ. και σε διαδρόμους που διαμορφώθηκαν σε αίθουσες”, επισημαίνει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης σε επιστολή που απέστειλε στις 22-1-2025, προς τον υπουργό Παιδείας για το θέμα αυτό.
Στην επιστολή ο Σύλλογος επικαλείται την 275/27/28-11-2024 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης που απορρίπτει την πρόταση συγχώνευσης των δύο σχολείων, “διότι”, όπως αναφέρει, “για την προτεινόμενη συγχώνευση γίνεται επίκληση από την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, της επάρκειας των αιθουσών και το γεγονός ότι τα δύο σχολεία λειτουργούν στον ίδιο χώρο, χωρίς καμία περαιτέρω αναφορά ή επίκληση στην αναγκαιότητα και στον λόγο που θα εξυπηρετούσε μία τέτοια συγχώνευση. Σύμφωνα με το Δήμο Ξάνθης, μια τέτοια συγχώνευση θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως θα επέλυε, αφού θα δημιουργούνταν σε μόνιμη πλέον βάση ένα τεράστιο σχολείο με 370 μαθητές, που θα χρησιμοποιούσαν έναν ανεπαρκή (κατά παραδοχή και της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης) αύλειο χώρο, χωρίς γυμναστήριο, χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων, με τον συνωστισμό μεγάλου αριθμού 20-23 μαθητών σε πολύ μικρές αίθουσες των 20 τ.μ. (ήτοι σχεδόν 1 τ.μ. /μαθητή). “Πολλώ δε μάλλον”, συνεχίζει η απόφαση-ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, “όταν η ίδια Υπηρεσία (Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης), απέστειλε πρόσφατα προς το Δήμο Ξάνθης, το με αριθ. πρωτ. Φ.3/612/31-01-2024 (με ορθή επανακοινοποίηση την 02-02-2024) έγγραφο, με θέμα «Άμεσες και επείγουσες ανάγκες σχολικών μονάδων Δήμου Ξάνθης», όπου έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την ανέγερση του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, με το αιτιολογικό ότι απαιτούνται επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και ότι ο αύλειος χώρος του σχολείου είναι αρκετά μικρός για το σύνολο των 368 μαθητών…”
Ο Δήμος γνωστοποιεί μάλιστα με την ίδια απόφαση, ότι “η ανέγερση νέας σχολικής μονάδας για την μεταστέγαση του 18ου Δημοτικού Σχολείου, έχει ήδη δρομολογηθεί και από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, με την εύρεση κατάλληλου χώρου, πλησίον της περιοχής, ήτοι χώρου επί τεμαχίου 11.966,14 τμ, για το οποίο υπάρχει σύμφωνη γνώμη παραχώρησης από το ΥΠΑΤ και για το οποίο έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, με αποφάσεις με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, τις οποίες η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητα, προκειμένου να επιλυθεί ένα χρόνιο ζήτημα μεταστέγασης του 18ου Δημοτικού Σχολείου. Μάλιστα η διαδικασία γίνεται για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σχολείου (18ο Δημοτικό Σχολείο)!” “Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη για την επίλυση του ζητήματος, αφού με την μεταστέγαση του 18ου Δημοτικού Σχολείου, σε νέο διδακτήριο, θα προκύψουν δύο ανεξάρτητες και πιο λειτουργικές μονάδες, με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, ενώ θα εξαλειφθούν όλα τα ζητήματα που υφίστανται σήμερα. Τυχόν συγχώνευση των δύο σχολείων, θα αποτελέσει πλήγμα στην ποιότητα της παρεχόμενης διδασκαλίας, αφού θα παγιωθεί μία κατάσταση που δεν συμβαδίζει με τους στόχους του ΥΠΑΙΘΑ, ήτοι τη δημιουργία άρτιων, εξοπλισμένων και επαρκώς στελεχωμένων σχολικών μονάδων”, καταλήγει η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
Επειδή, εκπαιδευτικοί, γονείς και ο Δήμος Ξάνθης θεωρούν ότι εκ των πραγμάτων η προτεινόμενη από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης συγχώνευση των δύο Δημοτικών Σχολείων θα είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και της ασφάλειας των μαθητών,
Επειδή, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η αλλαγή στάσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Ξάνθης, η οποία με προηγούμενο έγγραφό της (Φ.3/612/31-01-2024 με ορθή επανακοινοποίηση την 02-02-2024) προς τον Δήμο Ξάνθης, έθετε ως πρώτη προτεραιότητα όχι την συγχώνευση των σχολείων αλλά την ανέγερση του 18ου Δημοτικού Σχολείου, με το αιτιολογικό ότι απαιτούνται επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και ότι ο αύλειος χώρος του σχολείου είναι αρκετά μικρός για το σύνολο των 368 μαθητών.
Επειδή, σύμφωνα με όσα διαλαμβάνονται στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, έχει ήδη εξευρεθεί ο χώρος για την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το 18ο Δημοτικό Σχολείο και αναμένεται η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ακρίτα Έλενα
Γιαννούλης Χρήστος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Τσαπανίδου Πόπη