Με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφεραν στη Βουλή την αφαίρεση κειμένου για την Παλαιστίνη από σχολικό βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου για τη Νεοελληνική Γλώσσα.
Πρόκειται για δημοσιογραφικό κείμενο από την εφημερίδα Καθημερινή με αναφορές στην εμπειρία παιδιών της Παλαιστίνης από την Κατοχή και την Ιντιφάντα.
Το κείμενο αυτό, λογοτεχνικού και βιωματικού χαρακτήρα, χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία για να εξοικειώνονται οι μαθητές με τις έννοιες της ξένης κατοχής, της απώλειας, των πολεμικών συγκρούσεων και των συνεπειών που έχουν σε άλλα παιδιά.
Αντικαταστάθηκε με μια «αποστειρωμένη» εκδοχή του αρχικού κειμένου, που τώρα δημιουργήθηκε μέσω εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης, και παραλείπει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην Παλαιστίνη και στα παιδιά της.
Στην ερώτηση τονίζεται η επίσημη και σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών και στήριξη του παλαιστινιακού λαού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Η Υπουργός Παιδείας ερωτάται για τους λόγους της αφαίρεσης του κειμένου και το πώς κάτι τέτοιο συμβιβάζεται με τη σταθερή πολιτική της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.
Ερωτάται επίσης για τις εγγυήσεις που υπάρχουν ότι η εκπαιδευτική πολιτική δεν επηρεάζεται από πιέσεις που δεν συμβαδίζουν με τις επίσημες θέσεις της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Αφαίρεση κειμένου για την Παλαιστίνη από σχολικό βιβλίο»
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα ιστοσελίδας εκπαιδευτικών θεμάτων (Το υπ. Παιδείας αφαίρεσε από σχολικό βιβλίο κείμενο που αναφέρεται στην Ιντιφάντα, 3 Ιουλίου 2025, ιστοσελίδα esos.gr) το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην απόσυρση αποσπάσματος από σχολικό εγχειρίδιο Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου.
Πρόκειται για δημοσιογραφικό κείμενο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα Καθημερινή με τίτλο «Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο» και αναφορές στην εμπειρία παιδιών της Παλαιστίνης από την Κατοχή και την Ιντιφάντα.
Το κείμενο αυτό, λογοτεχνικού και βιωματικού χαρακτήρα, χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία για να εξοικειώνονται οι μαθητές με τις έννοιες της ξένης κατοχής, της απώλειας, των πολεμικών συγκρούσεων και των συνεπειών που έχουν σε άλλα παιδιά, ενισχύοντας την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση.
Αντικαταστάθηκε με μια «αποστειρωμένη» εκδοχή του αρχικού κειμένου, που τώρα δημιουργήθηκε μέσω εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης, και παραλείπει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην Παλαιστίνη και στα παιδιά της.
Επειδή η επίσημη θέση της Ελλάδας υποστηρίζει τη λύση δύο κρατώνκαι τηστήριξη του παλαιστινιακού λαού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου,
Επειδή το συγκεκριμένο κείμενο δεν καλούσε σε βία, αλλά απέδιδε το βίωμα της μακροχρόνιας κατοχής από την πλευρά ενός παιδιού, άρα εντασσόταν στον ευρύτερο ανθρωπιστικό και παιδαγωγικό προβληματισμό,
Επειδή η εκπαιδευτική διαδικασία οφείλει να καλλιεργεί και την ευαισθητοποίηση των εφήβων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συγκρούσεων που συγκλονίζουν εδώ και δεκαετίες λαούς γειτονικούς της Ελλάδας.
Ερωτάται η κα. Υπουργός:
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ακρίτα Έλενα
Δούρου Ειρήνη
Καραμέρος Γιώργος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γεώργιος