Γ. Παπαηλιού

Το κράτος δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και εν τέλει η δημοκρατία υπονομεύονται και ακυρώνονται από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος-καθεστώτος Μητσοτάκη», που έχει καταστήσει το κράτος παρακράτος

Ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Παπαηλιού στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «Πόθεν Έσχες»-την «Ενίσχυση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης …»

Επιχειρείται ο ενταφιασμός του σκανδάλου των υποκλοπώνμέσω της αρχειοθέτησης της σχετικής ποινικής δικογραφίας.

Ο πρωθυπουργός, ως εποπτεύων την ΕΥΠ, δεν έχει την πολιτική και ηθική ευθύνη, να απαντήσει ή θα εξακολουθήσει να κρύβεται

Το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης συνιστά προσωρινή κατάληξη μιάς εξέλιξης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτό της συγκάλυψής του.

Το κράτος δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και εν τέλει η δημοκρατία υπονομεύονται και ακυρώνονται από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος-καθεστώτος Μητσοτάκη», που έχει καταστήσει το κράτος παρακράτος.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις-τροποποιήσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, είναι προφανές, ότι δεν προάγεται η διαφάνεια και δεν προστατεύεται η τιμή του πολιτικού κόσμου. Οι ισχυρές αμφιβολίες και η έντονη αμφισβήτηση των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα ενισχύονται

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «Πόθεν Έσχες»-την «Ενίσχυση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης …», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

1) Είναι προφανές, ότι, με τη σημερινή ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Α.Π. – τέτοιου είδους ανακοινώσεις δεν συνιστούν συνήθη πρακτική – για την έκδοση πορίσματος της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σε συνδυασμό με τις αβάσιμες δηλώσεις των υπουργών Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη που ακολούθησαν, επιχειρείται ο ενταφιασμός του σκανδάλου των υποκλοπώνμέσω της αρχειοθέτησης της σχετικής ποινικής δικογραφίας.

Πάντως απαντήσεις για τους λόγους παρακολούθησης όλων όσοι παρακολουθούνταν δεν εδόθησαν. Διερωτώμεθα, ο πρωθυπουργός, ως εποπτεύων την ΕΥΠ, δεν έχει την πολιτική και ηθική ευθύνη, να απαντήσει. Ή θα εξακολουθήσει να κρύβεται, όπως το συνηθίζει, ενώ αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν, εκτός των άλλων, θεσμικά πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σ΄ αυτήν (την έκδοση τέτοιων ανακοινώσεων) αποτυπώνονται οι ιδιαίτερες σχέσεις ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την εκτελεστική εξουσία-την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για προσωρινή κατάληξη μιάς εξέλιξης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτό της συγκάλυψής του.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και εν τέλει η δημοκρατία υπονομεύονται και ακυρώνονται από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος-καθεστώτος Μητσοτάκη», που έχει καταστήσει το κράτος παρακράτος.

2) α) Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το «Πόθεν Έσχες» την «Ενίσχυση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης …», επέρχονται αλλαγές ως προς το χρόνο διατήρησης των δεδομένων, που αφορούν τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Συγκεκριμένα τίθεται το όριο της πενταετίας (αντί της δεκαπενταετίας που ισχύει μέχρι σήμερα), για την τήρηση των δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Μ΄ αυτό τον τρόπο, επιχειρείται ουσιαστικά η αποδυνάμωση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Ξεπλύματος μαύρου χρήματος), αλλά και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, που δεν θα μπορούν, ακόμη και εάν έχουν ενδείξεις διάπραξης κακουργημάτων, να πραγματοποιούν ελέγχους ακόμη και μία ημέρα μετά την παρέλευση της πενταετίας, αφού θα έχουν διαγραφεί-καταστραφεί τα δεδομένα.

Η εκ μέρους της κυβέρνησης επίκληση λόγων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, για τα δικαιολογηθεί η διαγραφή των δεδομένων, δεν ισχύει.

Τόσο η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν ανακοινώσει, ότι τηρούν τα σχετικά δεδομένα άνω της πενταετίας, αφού η επεξεργασία τους ανάγεται στην εκπλήρωση καθήκοντος στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, είναι αναγκαίο το σύνολο των ηλεκτρονικών αρχείων, στα οποία διαβιβάζονται και συλλέγονται τα περιουσιακά δεδομένα, να διατηρούν την πλήρη αποδεικτική ισχύ τους και συνεπώς να διατηρούνται μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας ποινικής παραγραφής των κακουργημάτων.

Ένα ακόμη σκανδαλώδες σημείο του νομοσχεδίου αφορά στη διάταξη, ότι, δεν θα περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να δηλώνονται ούτε τα μετρητά αλλά ούτε και τα κινητά μεγάλης αξίας, γεγονός που στην ουσία, συντελεί στην ευκολία συγκάλυψης παράνομων εισοδημάτων.

Προβληματικό σημείο αποτελεί και η αλλαγή ως προς τη διάρκεια του χρόνου, εντός του οποίου υπάρχει υποχρέωση υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες. Η υποχρέωση ορίζεται σε ένα έτος από το χρόνο απώλειας της θέσης-της ιδιότητας από την οποία προκύπτει η υποχρέωση, ενώ μέχρι σήμερα ήταν δύο έτη.

Με τον τρόπο αυτό δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση της πιθανής επαύξησης της περιουσίας του υπόχρεου για την υποβολή πόθεν έσχες κατά τα επόμενα έτη από την απώλεια της θέσης-της ιδιότητας, οπότε, είναι περισσότερο πιθανόν να αρχίσουν να εμφανίζονται τα κέρδη από ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα.

Οι αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο, δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη υποθέσεων, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα ισχυρά πρόσωπα-ημετέρους, υπόχρεους δήλωσης πόθεν έσχες.

Επειδή με το νομοσχέδιο δεν προάγεται η διαφάνεια, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε «τροπολογία-προσθήκη».

Με αυτήν προβλέπεται, ότι, τα υπόχρεα σε δήλωση πόθεν έσχες πρόσωπα υποχρεούνται να γνωστοποιούν τη χορήγηση σ΄ αυτά δανείων και την εξέλιξή τους (υποχρεώσεις, δόσεις, ρυθμίσεις, διαγραφές κτλ) και τα πολιτικά κόμματα να αναρτούν στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» τους ισολογισμούς και τα ακριβή ποσά για κάθε επιμέρους δαπάνη.

β) Η υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες καθιερώθηκε με το Ν. 4351/1964 που επιγράφεται «Για την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις-τροποποιήσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, είναι προφανές, ότι δεν προάγεται η διαφάνεια και δεν προστατεύεται η τιμή του πολιτικού κόσμου. Οι ισχυρές αμφιβολίες και η έντονη αμφισβήτηση των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα ενισχύονται.

Το video της ομιλίας: 

Scroll