Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αρκαδίας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ως Ειδικού Αγορητή, στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος”»
Ο εκ μέρους της ΝΔ τρόπος νομοθέτησης δεν μας εκπλήσσει. Με ουσιαστικά κατεπείγουσες διαδικασίες και βέβαια με συνεχόμενες παραβιάσεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτά δεν συνιστούν «καλή νομοθέτηση», αλλά κάκιστη νομοθέτηση.
Η υπό συζήτηση κύρωση δεν έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη. Υπάρχουν κενά, τα οποία δεν επιτρέπουν ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτή (η κύρωση παραχώρησης) έχει ως αφετηρία τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Υπερταμείο (το πρώην ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να τα αξιοποιήσει, στην πραγματικότητα να τα εκποιήσει.
Αυτά συνέβαιναν επί μνημονιακής εποχής.
Βέβαια η χώρα μας εξήλθε των μνημονίων το 2018 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).
Παρά ταύτα, οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται και επί της διακυβέρνησης της ΝΔ. Και αυτό, διότι αυτές βρίσκονται στον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που η ΝΔ ασκεί.
Η υπό κύρωση σύμβαση αφορά στην 40ετή παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας, που έχει και πολιτική και στρατιωτική χρήση.
Προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τη γερμανική εταιρεία «Fraport»-τη «γνωστή» και τις εταιρείες «Δέλτα» του Ομίλου Κοπελούζου και «Πηλέας» του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου.
Το ύψος του τιμήματος ανέρχεται συνολικά σε 45,2 εκ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2025 (45 εκατ. ευρώ) και καταβάλλεται στην αρχή της περιόδου παραχώρησης.
Το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αποτελείται από ένα σταθερό ποσόν, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως, από το δεύτερο μέχρι και το τρίτο έτος της παραχώρησης, και ένα μεταβλητό ποσόν σε ποσοστό 0,10 % των εσόδων, από το τέταρτο έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα, πράγματι ελάχιστο-μηδαμινό.
Οι σοβαρές αντιρρήσεις αφορούν κυρίως:
την απότομη αύξηση των αεροδρομιακών τελών, με τρόπο που το αεροδρόμιο θα καταστεί μη ανταγωνιστικό,
τον κίνδυνο περιορισμού των δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους που απευθύνονται στους πολλούς, με συνέπεια να πληγεί η επιβατική κίνηση,
την ενίσχυση, αντί της αντιμετώπισης, της εποχικότητας του τουρισμού,
την κερδοφορία του μονοπωλιακού διαχειριστή εις βάρος της διάχυσης του τουρισμού σε περιφερειακούς προορισμούς,
την απουσία θεσμικής εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας (περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια) στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία,
τη μεγάλη διάρκεια της παραχώρησης,
την καθυστέρηση των ουσιαστικών επενδύσεων και την περιορισμένη σαφήνεια ως προς το πότε θα κατασκευαστούν τα έργα,
τη συμμετοχή στην κοινοπραξία ομίλου ο οποίος είναι ταυτόχρονα ο ισχυρότερος τουριστικός παράγοντας της περιοχής, οπότε τίθεται το ζήτημα, ή μάλλον τεκμηριώνεται σύγκρουση συμφερόντων με τις τουριστικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να αποτραπούν μονοπωλιακές καταστάσεις.Απαιτούνται ισχυρές εγγυήσεις και αντίρροπες κινήσεις για ίση μεταχείριση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και διάχυση του τουριστικού προϊόντο προς όλους.
Συγκεκριμένα: Διαφάνεια στις εμπορικές συμφωνίες και στις δράσεις προώθησης, διαφανής διάθεση χώρων προβολής και εμπορικών καταστημάτων, δημοσιοποίηση των συμφωνιών κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, μη προνομιακή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ισόρροπη ανάπτυξη της υπόλοιπης Μεσσηνίας-της Πελοποννήσου ευρύτερα και διάχυση του τουριστικού προϊόντος προς όλους.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει την παραχώρηση ως συνολική αναπτυξιακή επένδυση για τη Μεσσηνία.Όμως το συμβατικό κείμενο, είναι σχεδιασμένο πρωτίστως περί την επιβατική και τουριστική λειτουργία.Ο τουρισμός, σημαντικός τομέας της οικονομικής ζωής, δεν πρέπει να συνιστά οικονομική μονοκαλλιέργεια.Στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο, ο αγροτικός τομέας, με την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, αποτελεί σημαντικό τομέα που χρειάζεται στήριξη. Για το cargo, τις εμπορευματικές μεταφορές, μέσω αέρος, που αποτελεί εξαιρετικά σημαντική υπηρεσία προς τον αγροτοδιατροφικό κλάδο, ιδίως για τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα, η σύμβαση εξασφαλίζει το ελάχιστο, να μπορεί να αποσταλεί διεθνώς ένα φορτίο με βασικό έλεγχο ασφαλείας και χειρωνακτική διακίνηση. Δενεξασφαλίζει ότι το αεροδρόμιο θα μετατραπεί σε οργανωμένη πύλη εξαγωγής νωπών προϊόντων.Γιατί σε μια σαρανταετή παραχώρηση, με συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που προβάλλεται ότι θα φθάσει τα 125 εκ. ευρώ, δεν προβλέφθηκε συγκεκριμένη, κοστολογημένη και χρονικά δεσμευτική επένδυση σε αεροπορικό cargo, (ψυχόμενες αποθήκες και άλλες τεχνικές προδιαγραφές-προϋποθέσεις) και εξαγωγική εφοδιαστική αλυσίδα για τα νωπά αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου (;)Ακολουθεί σύνδεσμος με το video της ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής:
Παρατίθενται, επίσης, οι σύνδεσμοι για τα βίντεο των τοποθετήσεών του στις αντίστοιχες συνεδριάσεις της Επιτροπής:
https://youtu.be/iYAW4RQyQ-o?si=ipLi4boRuQOrJMgb
https://youtu.be/6T2qSB6Qe0A?si=fBOoPwlevnMKBdTx
https://youtu.be/iYAW4RQyQ-o?si=qU9OzfmAm90aw3lp