Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Θ.Λεβέντη με θέμα την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ενθουσιασμένη με την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δηλώνει η Κυβέρνηση, δια στόματος του Υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου. Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας πηγαίνει τόσο καλά που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει το φθόνο όλων των υπόλοιπων χωρών του κόσμου. Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε “στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία”, η οποία, είπε, “είναι ιδιαίτερα επαινετική για την κοσμογονία που συντελείται στην Ελλάδα”, εν αντιθέσει με τον Ελληνικό Τύπο, που “γράφει για εντυπωσιασμό”.

Τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου προκάλεσε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν διευκρίνισε  τι ακριβώς βρίσκει αξιοθαύμαστο η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Ίσως βρίσκει αξιοθαύμαστες τις ουρές από ράντζα που υπάρχουν σε πλήθος ψυχιατρικών κλινικών της Ελλάδας, ή τις πολλαπλές περιπτώσεις δεμένων ασθενών.

Όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου για το θέμα εξάλλου, βασίζονται στις καταγγελίες των εργαζομένων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Λεβέντης, υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο χώρο της ψυχικής υγείας, και τα λεφτά που δίνονται για νέες προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος παρέθεσε κάποια αριθμητικά δεδομένα, όμως παραδέχθηκε ότι ήταν τεράστιο λάθος να αφεθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στους ιδιώτες.

Η αποασυλοποίηση, βασική παράμετρος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, έχει βαλτώσει εδώ και αρκετό καιρό, από την έλλειψη κονδυλίων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν έως 8 μήνες να πληρωθούν, ενώ συχνά οι ασθενείς μένουν νηστικοί.


Πρακτικά Βουλής 19ης/6/2008

Από την επίκαιρη ερώτηση  για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

___________

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 1083/13.6.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τη χρηματοδότησή της κλπ.

Η ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:

«Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, ψυχίατροι, εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και ψυχικώς πάσχοντες, υψώνουν κραυγή αγωνίας, οργής και αγανάκτησης για τη δραματική υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων.

Το σύστημα φροντίδας στην Ψυχική Υγεία παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο, με επίκεντρο τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τον εγκλεισμό, τις υπέρμετρες εισαγγελικές εντολές, τα δεκάδες ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.

Αδιάψευστοι μάρτυρες τα παρακάτω δημοσιευμένα στοιχεία:

Κενές οι οκτακόσιες τριάντα από τις χίλιες τετρακόσιες πενήντα οργανικές θέσεις προσωπικού στο Δρομοκαϊτειο.

Κενές πάνω από οκτακόσιες θέσεις όλων των ειδικοτήτων στο Δαφνί.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ, που λειτουργούν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παραμένουν έξι και επτά μήνες απλήρωτοι.

Τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια παραμένουν αναξιοποίητα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας να ολοκληρωθεί προς όφελος των πιο αδύναμων εκ των ασθενών, των ψυχικώς πασχόντων;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης και ποιο το ύψος των αναγκαίων κονδυλίων και πως προγραμματίζεται να καλυφθεί;».

Στην ερώτηση του κ. Λεβέντη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω από τα αυτονόητα. Η Κυβέρνηση πιστεύει στη σημασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Όποιος διαβάσει αυτή την ερώτηση εκτός Ελλάδος, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να τρίβει τα μάτια του, γιατί δεν θα πιστεύει αυτά που αναφέρονται σε ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν τα εύσημα έρχονται από όλο τον ψυχιατρικό κόσμο, από την παγκόσμια ψυχιατρική κοινότητα, όταν οι βιβλιογραφικές αναφορές και σήμερα -αν μπείτε στο ιντερνέτ, θα το δείτε- επιδίδονται μόνο σε εύσημα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επιτελείται στη χώρα μας, όταν είναι σε όλους γνωστό το τι έχουμε επιτύχει και τα προηγούμενα χρόνια και τώρα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς και της προηγούμενης κυβέρνησης -και οφείλουμε να το ομολογήσουμε αυτό- και προσωπικά του καθηγητή της ψυχιατρικής και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Στεφανή και των συνεργατών του και ευχαρίστως τη συνεχίσαμε, γιατί την πιστεύουμε. Όμως, ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ψυχική ασθένεια. Και εδώ έγιναν ορισμένα λάθη. Ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν σημαίνει και κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι δεν υπάρχουν και νέες ψυχικές ασθένειες και ο επιπολασμός της ψυχικής ασθένειας δεν πηγαίνει προς τα πάνω.

Αλλά δεν είναι σωστό να λέτε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση, όταν στο σχετικό κωδικό μόνο για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου -γιατί εκεί αναφέρεστε, για τα δημόσια δεν έχετε να πείτε ουσιαστικά τίποτα- είχαμε 23.000.000 το 2007 και φέτος έχουμε εγκεκριμένα 38.000.000 και ήδη μπήκαν άλλα 3.000.000 και πήγαμε στα 41.000.000. Πέρσι ήταν 23.000.000 και φθάσαμε στα 55.000.000 με επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Και αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν μπορείτε να λέτε αυτά τα πράγματα, όταν γνωρίζετε πολύ καλά -τουλάχιστον εσείς που παρακολουθείτε ανελλιπώς και πολύ προσεκτικά τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας και της ψυχικής υγείας- ότι για 1509 ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στα λεγόμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου -στη βάση είναι κρατικά, γιατί η χρηματοδότηση είναι 100% κρατική- πληρώσαμε πέρσι 55.000.000, δηλαδή πάνω από 4.000 ανά ψυχικά ασθενή. Φέτος ο προϋπολογισμός -αυτόν που έδωσαν οι μονάδες αυτές- είναι 76.000.000 για 1509 ασθενείς. Δηλαδή, 5.000 ευρώ κατά ψυχικά ασθενή, όταν πληρώναμε πάνω από 200.000.000 ευρώ στις δημόσιες δομές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)

Πού αλλού, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή υπερατλαντική γίνεται αυτή η κοσμογονία που γίνεται στην Ελλάδα; Και σας είπα ότι αυτό δεν είναι δουλειά μόνο δική μας. Συνεχίζουμε τη δουλειά προηγούμενων κυβερνήσεων. Και είμαστε υπερήφανοι γιʼ αυτό και πιστεύουμε απόλυτα στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Όσον αφορά δε τα στοιχεία που αναφέρετε, για κενές οργανικές θέσεις στα ψυχιατρεία, φυσικά και θα υπάρχουν όταν γίνεται μεταφορά προσωπικού.

Θα σας αναφέρω μόνο για τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής –δεν θα σας αναφέρω για τα υπόλοιπα, τα στοιχεία υπάρχουν- «Δαφνί» και «Δρομοκαϊτιο». Στο μεν «Δαφνί», οι εργαζόμενοι δουλεύουν σήμερα σε δεκαοκτώ οικοτροφεία, δεκαέξι ξενώνες, πενήντα τέσσερα προστατευόμενα διαμερίσματα και σε δύο κέντρα ψυχικής υγείας, ενώ στο «Δρομοκαϊτιο» σε ένα οικοτροφείο, σε πέντε ξενώνες, σε οκτώ προστατευόμενα διαμερίσματα, σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας και αναμένονται άλλα τρία κέντρα ψυχικής υγείας. Συνεχίζουν τα ψυχιατρεία να υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και αυτές οι δομές της λεγόμενης κοινοτικής ψυχιατρικής. Θέλω να μου πείτε μία χώρα στην Ευρώπη, μία χώρα στην πλανήτη, που να έχει αναπτύξει τέτοιες δομές κοινοτικής ψυχιατρικής, οι οποίες να χρηματοδοτούνται ομαλά, με 206.000.000 μόνο πέρσι.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Λοιπόν, κύριε συνάδελφε, μην αδικείτε τη χώρα μας, γιατί αυτές οι ερωτήσεις πάνε και προς τα έξω. Όταν όλος ο ψυχιατρικός κόσμος -και αυτά φαίνονται μέσα από τις επίσημες βιβλιογραφικές αναφορές, όχι σε εφημερίδες καθημερινές, αλλά σε ιατρικά, σε ψυχιατρικά, σε παιδοψυχιατρικά περιοδικά- λέει τα καλύτερα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, αδικούμε εαυτούς και όχι την Κυβέρνηση, ούτε το Υπουργείο Υγείας, αδικούμε πάνω από όλα την Ελλάδα μας, που στο χώρο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει κάνει πραγματικά θαύματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο συνάδελφος Βουλευτής κ. Αθανάσιος Λεβέντης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, όποιος άκουγε αυτά που είπατε, θα έτριβε όχι μόνο τα μάτια του, αλλά και τα αυτιά του και θα αναρωτιόταν, αν όντως ζει στην Ελλάδα σε αυτό τον ιδανικό κόσμο που περιγράψατε, όπως το συνηθίζει το Υπουργείο Υγείας -και ο προϊστάμενος Υπουργός και εσείς- να τα εξιδανικεύει.

Δεν θέλω να πάω μακριά, επειδή μου λέτε ότι εγώ κατά έναν τρόπο κατηγορώ την Ελλάδα:

Η έγκριτη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ λέει ότι τους δένουν στα ψυχιατρεία ελλείψει προσωπικού. Στις 22 Μαΐου το ΕΘΝΟΣ γράφει για «Τριτοκοσμικά ψυχιατρεία» και όλες οι εφημερίδες κάνουν αναφορές ύστερα από καταγγελίες των εργαζομένων, των διευθυντών, των γιατρών σε αυτά τα νοσοκομεία και τα ψυχιατρεία. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, κύριε Υπουργέ, και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Υπάρχουν ουρές ράντζων. Θέλετε αυτήν τη στιγμή να πάμε μαζί στο Κρατικό Αθηνών, στον Ευαγγελισμό και στα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία, να δείτε την ουρά των ράντζων που υπάρχει;

Επικαλεστήκατε μάλιστα και τον Καθηγητή κ. Στεφανή. Ο κ. Στεφανής, όμως, είχε βγει πριν από λίγες εβδομάδες και κατήγγειλε ο ίδιος και το Ίδρυμα το οποίο έχει υπό την αιγίδα του, το οποίο καταγράφει τους ασθενείς αυτούς και ενημερώνει τις διεθνείς ενώσεις, ότι δεν έχει την οικονομική ικανότητα να κάνει αυτήν τη δουλειά.

Από εκεί και πέρα, επειδή είπατε ότι τρέχουν κρουνοί χρημάτων, ξέρετε ότι οι δομές οι οποίες έχουν φτιαχτεί και οι οποίες πράγματι πρέπει να ισχύσουν, γιατί η αποασυλοποίηση πρέπει να προχωρήσει και δεν προχωρά, δεν έχουν πόρους. Φτάσανε οι ασθενείς αυτοί και οι τρόφιμοι, οι νοσηλευόμενοι εκεί πέρα να μην έχουν να φάνε. Καταγγέλλουν ότι κάνουν έξι μήνες και περισσότερο να πάρουν με καθυστέρηση τους μισθούς τους. Τα έσοδα δε που έχουν είναι απειροελάχιστα και αυτά που τους δίνετε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να πάρουν.

Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι υπάρχουν και κοινοτικά κονδύλια, τα οποία δεν αξιοποιούνται. Και μέσα από το Υπουργείο έχουν ειπωθεί πολλές φορές αυτά τα πράγματα. Μην εξιδανικεύετε μία κατάσταση η οποία είναι τραγική, η οποία είναι ντροπή για τον τόπο μας και το να την κρύβουμε κάτω από το χαλί δεν κολακεύει κανέναν. Αν θέλετε να μην ντρεπόμαστε, τότε να τη διορθώσουμε. Και σε αυτήν τη δουλειά πρέπει όλοι να συμβάλουμε ξεκινώντας πρώτα και κύρια από το υπεύθυνο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν ξέρω τι φακούς φοράει τέλος πάντων και τα βλέπει τα πράγματα τόσο διαφορετικά από ό,τι τα βλέπει όλος ο άλλος κόσμος.

Επειδή είπατε ότι έχω προσωπική εντύπωση και γνώση, σας λέω ότι τα πράγματα είναι τραγικά, δεν είναι έτσι όπως θέλουν κάποιοι να τα παριστάνουν και πολύ περισσότερο αυτοί που τα ζουν, τα ξέρουν και τα ομολογούν.

Ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, σας εξήγησα προηγουμένως ότι στις δημόσιες δομές της σχετικής μεταρρύθμισης ουσιαστικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Στα ψυχιατρικά νοσοκομεία η κατάσταση την οποία αναφέρετε για δεμένους ασθενείς…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Το 70% του προσωπικού λείπει, κύριε Υπουργέ!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επειδή γνωρίζω ότι μιλάω σε γιατρό αυτήν τη στιγμή, γνωρίζετε ότι υπάρχουν περιστατικά τα οποία πάντοτε και θα δένονται λόγω της αυτοκαταστροφής που έχουν οι άρρωστοι και οι σκηνές τις οποίες αναφέρετε είναι παγκοσμίως γνωστές σε όλα τα ψυχιατρεία όλου του κόσμου. Και επειδή την ψυχιατρική δεν τη βλέπουμε μέσα από κείμενα εφημερίδων αλλά μέσα από επίσημες βιβλιογραφικές αναφορές και μέσα από επίσημα άρθρα των ειδικών περιοδικών, θα σας έλεγα λοιπόν να εξετάσετε και να δείτε τέτοιου είδους άρθρα και όχι αρθρογραφία, η οποία απλώς χαϊδεύει τα αφτιά και η οποία παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς γνώση του αντικειμένου.

Σας επαναλαμβάνω και πάλι όμως, ότι υπάρχουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, δεν μπορείτε όμως να λέτε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση, όταν σας είπα ότι τα ποσά τα οποία δίδονται στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση αυξάνονται κάθε χρόνο.

Μιλήσατε για απλήρωτους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Θέλω να ξέρετε ότι το έλλειμμα στις 31-12-2007 στη χρηματοδότηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου ήταν 900.000 ευρώ συνολικά, παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι ήταν έξι και οκτώ μήνες απλήρωτοι. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας είναι καταπέλτης ουσιαστικά για την πλειοψηφία των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Χθες είχαμε τη Σύσκεψη με τους φορείς αυτούς, με τους 56 φορείς.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ποιος φταίει; Ποιος τα εποπτεύει αυτά;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το τις πταίει, κύριε συνάδελφε, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος ο οποίος γίνεται, τόσο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας-Πρόνοιας όσο και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πλέον σε αυτόν τον τομέα για τους λίγους φορείς οι οποίοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, από άποψη διαχειριστική και οικονομική, όχι από άποψη επιστημονική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θέλω να ξέρετε ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει βάλει κάτω από τον έλεγχό του πλέον όλους αυτούς τους φορείς. Είναι πλέον αποφασισμένο να τους προστατεύσει, πάνω απʼ όλα τους εργαζόμενους οι οποίοι όχι μόνον βάζουν πλάτη, αλλά έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους και είναι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των 800 ευρώ και των 900 ευρώ, οι οποίοι δουλεύουν πάνω από οκτώ ώρες και είναι και απλήρωτοι από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου γιατί κάποιοι κάποτε αποφάσισαν το χώρο της ψυχικής υγείας και το χώρο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να τον δώσουν σε ιδιωτικούς φορείς, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

Θέλω να ξέρετε ότι όλα αυτά αλλάζουν καθημερινά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Υπουργέ, έχετε εξαντλήσει το χρόνο σας. Παρακαλώ να ολοκληρώσετε με δυο φράσεις.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γίνεται τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο για την προστασία των ψυχικά ασθενών. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Όλοι αυτοί οι άρρωστοι τους οποίους έχουμε αποασυλοποιήσει, οι χίλιοι εξακόσιοι άρρωστοι που υπάρχουν μόνο στην Αττική και οι οποίοι έχουν αποασυλοποιηθεί βρίσκονται σε διαμερίσματα πλέον, σε μικρά οικοτροφεία και πάνω από τρεις χιλιάδες άρρωστοι στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Scroll