Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Φ.Κουβέλη προς τον Πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο

«Το πολιτικό σύστημα ασφυκτιά. Η αυτοδυναμία των κυβερνήσεων δεν κρίνεται από το εκλογικό σύστημα, αλλά από τις πολιτικές που προωθούνται» υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι  η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί θέση της κυβέρνησης η οποία δηλώθηκε ρητά και στις προγραμματικές δηλώσεις.. Ο κ.Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς όμως να θίγεται η αναλογικότητα στην εκλογική δύναμη των μικρότερων κομμάτων.

Ειδικότερα, στην ομιλία του, ο βουλευτής του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, τόνισε:

 «Προφανώς απορρίπτετε τις εκδοχές περί του Γερμανικού εκλογικού συστήματος ή και άλλες εκδοχές οι οποίες έχουν ακουσθεί για κατάργηση εκλογικών περιφερειών και για συναφή ζητήματα.  Το ζητούμενο όμως για μας, για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι η η διατήρηση του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος αλλά η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Και υποστηρίζουμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής όχι γιατί αυτή θα ενισχύσει τα λεγόμενα μικρά κόμματα αλλά γιατί αποτελεί την γνήσια έκφραση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών.

Εμείς έχουμε την πολιτική βεβαιότητα ότι το πολιτικό μας σύστημα ασφυκτιά με  την ύπαρξη ενός εκλογικού νόμου ο οποίος δημιουργεί, προκαλεί

αυτοδύναμες κυβερνήσεις  των οποίων η αυτοδυναμία οφείλεται στον εκλογικό νόμο και όχι στην εσωτερική δύναμη που πρέπει να έχει η  όποια  κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.  

Επομένως και η διατήρηση αυτού του εκλογικού συστήματος που πράγματι είναι αναλογικότερο σε σχέση με άλλα εκλογικά συστήματα του παρελθόντος δεν εξυπηρετεί την ορθή λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Η αυτοδυναμία των κυβερνήσεων δεν κρίνεται από το εκλογικό σύστημα, κρίνεται από το περιεχόμενο των πολιτικών ρυθμίσεων. Και βεβαίως ακούγεται ότι στο προωθούμενο από την Κυβέρνηση εκλογικό σύστημα θα υπάρχει και διάταξη σύμφωνα με την οποία πριμοδότηση των εδρών για το πρώτο κόμμα δεν θα αφορά σε συνασπισμούς κομμάτων.  Γιατί αυτός ο φόβος μπροστά σε ενδεχόμενες συνθέσεις που μπορεί να προκύπτουν μέσα στην πολιτική ζωή και στη βάση πράγματι συγκεκριμένων προϋποθέσεων και προγραμματικών συμφωνιών. Αυτή η σπουδή να εξαιρέσετε από την πριμοδότηση το κόμμα που θα προκύπτει ως το αποτέλεσμα συνεργασιών δείχνει τον φόβο σας απέναντι στο ενδεχόμενο κάποιων πολιτικών συνθέσεων που ενδεχομένως  να είναι αναγκαίες στην βάση των πολιτικών δεδομένων και πάντοτε με ορισμένες προϋποθέσεις. Η συντήρηση του πολιτικού στερεοτύπου του δικομματισμού είναι ανώφελη πολιτική πράξη. Μπορεί βραχυπρόσθεσμα να εξυπηρετεί το κόμμα σας, την παράταξή σας  ή και άλλες παρατάξεις,  την Αξιωματική Αντιπολίτευση εν προκειμένω, αλλά δεν εξυπηρετεί  την ορθή λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας.»

Scroll