Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Αλ.Αλαβάνου για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. για το Ευρωσύνταγμα και τη στάση της κυβέρνησης

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευρωσύνταγμα και τη στάση της Κυβέρνησης, απάντησε η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλ. Αλαβάνος στην ερώτησή του αφού ανέφερε ότι η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η ανάπτυξη της απασχόλησης, η καταπολέμηση της φτώχειας, η ενίσχυση του δημόσιου χώρου, η προστασία του περιβάλλοντος, η αυτονομία από τις αποφάσεις των ΗΠΑ, η προάσπιση της ειρήνης ήταν απούσες από τη Σύνοδο Κορυφής, ζητούσε από τον κ. Πρωθυπουργό αφενός να δεσμευτεί ότι οποιοδήποτε σχέδιο Συνθήκης θα τεθεί υπό την ετυμηγορία του ελληνικού λαού μέσω δημοψηφίσματος και αφετέρου να ενημερώσει τη Βουλή αν η ελληνική κυβέρνηση έθεσε κάποια ζητήματα γενικότερου αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα όπως τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα που θα επιδεινωθούν με την προωθούμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη στην απάντησή της μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προτιμούσε «η Συνταγματική Συνθήκη να μείνει αμετάβλητη», ότι παρά ταύτα «επετεύχθη ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός», και ότι ως Ελληνική Κυβέρνηση «υπερασπιστήκαμε με σθένος τις θέσεις μας». Όσον αφορά στα περί δημοψηφίσματος απάντησε ότι «στη χώρα μας δεν υπάρχει παράδοση» και προσέθεσε στη δευτερολογία της ότι «μεταξύ του λαϊκισμού του ΝΑΙ και του ΟΧΙ πιστεύω στο διάλογο στη Βουλή».

Στη παρέμβασή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Δύο ζητήματα έβαλα στην ερώτησή μου κα Υπουργέ. Πρώτο, γιατί η Ελλάδα απουσιάζει από τη διαπραγμάτευση. Πάρτε όλες τις εφημερίδες της Ευρωπαϊκές και δείτε τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης να έχουν κάποια ζητήματα αιχμής. Να έχει η Μεγάλη Βρετανία το θέμα της εξαίρεσης από διάφορες πολιτικές, η Γαλλία το θέμα του ανταγωνισμού, η Ολλανδία το θέμα της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πολωνία τα ζητήματα της κατανομής των ψήφων στο Συμβούλιο και διάφορα άλλα. Η Ελλάδα δεν είχε ούτε ένα θέμα. Και έχετε εμπειρία, εσείς πολύ περισσότερη, έχω εμπειρία και εγώ και ξέρουμε ότι στις διεργασίες που γίνονται για ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος γίνεται και μια μεγάλη διαπραγμάτευση για τα κεντρικά αιτήματα των χωρών μελών. Και γι αυτό εγώ σας λέω γιατί η Ελλάδα δεν έθεσε κανένα θέμα; Εδώ υπάρχει μια τεράστια ανησυχία με τις δύο αναθεωρήσεις που έρχονται της ΚΑΠ, υπάρχει απελπισία στον αγροτικό κόσμο. Κάποια ζητήματα μπορούσαμε να θέσουμε ή κάποια ζητήματα σχετικά με τα σύνορα αυτής της Ενωμένης Ευρώπης και αν έχει στην Ανατολή σύνορα ή θα εξακολουθήσει και μετά το Ευρωσύνταγμα να μην έχει. Υπάρχει πρόβλημα. Μπορούμε να δούμε τις ευρωπαϊκές εφημερίδες και θα δούμε την Ελλάδα απούσα.

Το δεύτερο, το θέμα του δημοψηφίσματος. Δεν μπορεί κα Υπουργέ να το λέτε αυτό. Η τύχη του προηγούμενου Ευρωσυντάγματος έδειξε ότι ενώ τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως της Γαλλίας ήταν έτοιμα με 85% της ψήφου των βουλευτών τους να εγκρίνουν το Ευρωψήφισμα, οι πολίτες είχαν μια εντελώς διαφορετική άποψη και υπήρχε μια πλήρης δυσαρμονία και μια πλήρης σύγκρουση ανάμεσα στις επιλογές όπως εκφράζονται μέσα από τα Κοινοβούλια και στην τοποθέτηση των πολιτών επί αυτού του θέματος. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Δημοψηφίσματα θα κάνουν πολλές χώρες, η Ισλανδία θα κάνει, η Δανία το συζητάει, γιατί εμείς φοβόμαστε;  Οι πολίτες οι ίδιοι να πάρουν μια θέση. Πείστε τους. Εάν όλα αυτά που λέτε είναι καλά για το Ευρωσύνταγμα ή εσείς ή άλλο κόμμα, πείστε τους πολίτες. Είναι ουσιαστικά μια αλλαγή του ευρύτερου πλαισίου Συνθηκών με έννοια υπερσυνταγματική, την οποία βιώνουν οι πολίτες και αυτοί πρέπει να αποφασίσουν».

Scroll