Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στο «Κανάλι 1»

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 του Πειραιά» (Β. Σκουρής – Γρ. Τζιοβάρας), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τις αποφάσεις του Eurogroup και τον μηχανισμό στήριξης

«Οι τελευταίες αποφάσεις συμπληρώνουν και συγκεκριμενοποιούν αυτόν τον μηχανισμό, βήμα θετικό σε σχέση με την απόφαση της 25ης Μαρτίου, η οποία δημιούργησε ένα άσφαιρο «πιστόλι». Παραμένει όμως το πολύ αρνητικό στοιχείο ότι η ευρωζώνη αδυνατεί να υπερασπίσει τα του οίκου της και επομένως βάζει -όχι από την πίσω πόρτα, αλλά από την αυλόπορτα- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην καρδιά της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ, το οποίο θα παίξει ισχυρό ρόλο σε αυτόν τον μηχανισμό, δεν είναι ευαγές ίδρυμα. Όπου ανακατεύεται το ΔΝΤ προωθεί συνταγές που οδηγούν σε μεγάλη αναδιανομή σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων, σε μεγάλη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και σε βαθύ υφεσιακό σοκ της οικονομίας. Γιʼ αυτό εκείνους τους χαζοχαρούμενους πανηγυρισμούς που ακούστηκαν μετά την απόφαση της 25ης Μαρτίου και τείνω να τους ξανακούσω από τα ίδια χείλη, θα έλεγα να τους βάλουν στο ντουλάπι.

Αυτό που έχει αξία και μακάρι να τηρηθεί, είναι να μην χρειαστεί να πέσει στα νύχια του ΔΝΤ μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα, διότι τότε οι Έλληνες πολίτες θα καταλάβουν τι εστί βερίκοκο.

Υπάρχει όντως το ενδεχόμενο να μην μας ζητηθούν νέα μέτρα για την καταβολή της πρώτης δόσης. Αλλά αυτά τα δάνεια δίνονται τμηματικά. Όχι απλώς θα απαιτηθούν νέα μέτρα, αλλά θα μπουν και όροι, ότι «δεν θα πάρεις την επόμενη δόση σε έξι μήνες αν δεν πάρεις νέα μέτρα». Όλοι οι ειδικοί λένε ότι αυτός ο μικτός μηχανισμός θα δουλέψει με τις μεθόδους και τη συνταγή του ΔΝΤ. Δυστυχώς η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στάθηκε ελλιποβαρής και αδύναμη να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ευρώπης με δικά της μέσα, όπως έπρεπε και μπορούσε. Διορθώνοντας και αλλάζοντας τα ελλείμματα που υπάρχουν, τόσο στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, όσο και στη νεοφιλελεύθερων προδιαγραφών πολιτική που ακολουθεί.»

Για τις πολιτικές ευθύνες και τους στόχους του ΣΥΝ

«Για τα σημερινά χάλια που μας έχουν φέρει ένα βήμα πριν από το ΔΝΤ, φταίει ένας τρόπος διακυβέρνησης της χώρας για δεκαετίες. Φταίει ιδιαίτερα η πενταετία της Νέας Δημοκρατίας που «ξεσάλωσε» αυτόν τον άθλιο τρόπο διακυβέρνησης, τινάζοντας την μπάνκα του Δημοσίου στον αέρα. Και φυσικά φταίνε, στο μέτρο που τους αναλογεί και λανθασμένες, αντικοινωνικές επιλογές αλλά και μια τρομακτική εικόνα παλινωδιών, ερασιτεχνισμού και φλυαρίας, ένα περίσσεμα πολυλογίας και έλλειμμα σοβαρότητας που χαρακτηρίζει κυβερνητικούς χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους έξι μήνες.»

–    Είστε έτοιμοι ως κόμμα να πείτε «να φύγει τώρα αυτή η κυβέρνηση»;

«Δεν συμφωνώ με το αίτημα να φύγει τώρα αυτή η κυβέρνηση. Το αίτημα του κόμματος μας, του Συνασπισμού, είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική, που οδηγεί σε άδικα, αντικοινωνικά μέτρα και επιτείνει μια πορεία υφεσιακή για την οικονομία.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ανάπτυξη. Να βγει το γρηγορότερο από το τούνελ της βαθιάς ύφεσης η οικονομία, απασχόληση για να μειωθεί η ανεργία, δίκαιη κατανομή των βαρών και μεγάλες αλλαγές στο κράτος, σε συνδυασμό με έναν άμεσο τερματισμό της σκανδαλώδους ατιμωρησίας των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη συστημική διαφθορά, είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, είτε για δημόσιους λειτουργούς. Με αυτή τη σημαία, ο Συνασπισμός μπορεί να κάνει πολλά. Υπέρ του συμφέροντος της χώρας και υπέρ του συμφέροντος των κοινωνικά ασθενέστερων που μια ζωή πληρώνουν τα σπασμένα των λαθών και των αντικοινωνικών επιλογών των κυβερνήσεων και της οικονομικής ελίτ. Να κερδίσει έδαφος, καθώς υπάρχει ζήτηση για μια δυναμική, σύγχρονη, σοβαρή αριστερά. Ούτε για στηρίγματα στην κυβέρνηση, ούτε για αριστερίστικες πολιτικές.»

Για τον Συνασπισμό, το 6ο Συνέδριο και τον κίνδυνο διάσπασης:

«Οι πολίτες που στηρίζουν τον Συνασπισμό έχουν, παρόλα τα λάθη μας και τα κουσούρια μας, αποδείξει ότι αυτός ο χώρος έχει μια αντοχή και ιστορικότητα, με 20 χρόνια ζωής. Το τελευταίο που θέλουν είναι η διάσπαση του κόμματος. Αυτό που ζητάει ο πολίτης που στηρίζει το Συνασπισμό, και αυτό αφορά όχι μόνο στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, αλλά και στην συντριπτικότατη πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας, είναι να ισχυροποιηθεί ο Συνασπισμός, τονίζοντας περισσότερο τα χαρακτηριστικά του ως κόμματος της σύγχρονης αριστεράς, με αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με δημοκρατική λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε και ο Συνασπισμός ως σκαρί και αυτά τα χαρακτηριστικά, στο όνομα ενός δόγματος που έλεγε «όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε λάθος, όπως συνειδητοποιούν πλέον και στελέχη που την υπεράσπισαν και την υλοποίησαν. Θέλω να πιστεύω ότι το συνέδριο του κόμματος δεν θα είναι ένα συνέδριο διάσπασης, αλλά ένα συνέδριο ισχυροποίησης του Συνασπισμού, με την συμβολή των ιδεών, των προτάσεων και των μελών του που εμπνέονται από τις ανανεωτικές ιδέες της αριστεράς.»

Για την εκλογή Προέδρου του ΣΥΝ

–    Κατά τη γνώμη σας κ. Τσίπρας σε αυτό το συνέδριο πρέπει να αμφισβητηθεί είτε με πρόσωπο είτε με λευκό ή άκυρο;

«Σε αυτό το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πρώτα απʼ όλα ο ίδιος σαφείς επιλογές που να υπηρετούν αυτή την ανάγκη, διορθώνοντας λάθη που και ο ίδιος έκανε. Η κινητικότητα και η νέα γεωγραφία που τείνει να διαμορφωθεί μέσα στο κόμμα, δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή απόλυτες και ασφαλείς προβλέψεις. Απʼ όσα μέχρι τώρα φαίνονται, δεν θα υπάρχει άλλη υποψηφιότητα πέραν του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς κανείς να είναι απόλυτος και βέβαιος για αυτό το πράγμα μέχρι τέλους. Επομένως, ζητούμενο για τον Αλ. Τσίπρα είναι να λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο όσων τον εξέλεξαν, πολύ περισσότερο που ένα τμήμα αυτών που τον εξέλεξαν πριν δύο χρόνια, τώρα στρέφεται εναντίον βασικών πολιτικών επιλογών που και ο ίδιος υπηρετεί.»

Scroll