Ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Αction24 για τα ζητήματα της επικαιρότητας, μεταξύ άλλων επισήμανε:
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου
Γ. Βασιλειάδης: Για να φτάσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω και να απαντήσουμε στο εάν πέτυχε κάτι η πρόταση δυσπιστίας. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι υποχρεωμένα εκ του συνταγματικού τους ρόλου να μεταφέρουν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας, μέσα στο Κοινοβούλιο. Άρα, από αυτή την άποψη, η πρόταση δυσπιστίας πέτυχε. Υπήρξε μια κορύφωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, των βουλευτικών εργαλείων που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση για να μπορέσει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα κακώς κείμενα. Και φτάνουμε σε ένα σημείο που η κυβέρνηση με διάφορα τερτίπια προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, αλλά η ατζέντα δεν μπορεί να αλλάξει γιατί κανένας ανασχηματισμός δεν αλλάζει την πολιτική γραμμή, δεν αλλάζει τις πολιτικές. Και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ζήτημα με τις πολιτικές, και χρειαζόμαστε άλλη στροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στην πρώτη γραμμή γι’ αυτό, διαχρονικά. Πίστευε και πιστεύει στην πολιτική αλλαγή. Αυτή λοιπόν είναι και η μεγάλη διαχωριστική γραμμή σε σχέση με οποιαδήποτε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα, όχι μόνο με την κυρία Κωνσταντοπούλου. Άρα λοιπόν, αμφισβητούμε αυτές τις πολιτικές; Όχι απλά τις αμφισβητούμε, γιατί μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε καλύτερα ή να κάνουμε καλύτερα ιδιωτικά σχολεία ή να ξεπουλήσουμε ακόμα πιο εύκολα τον δημόσιο πλούτο, αλλά επειδή δεν θέλουμε αυτές τις πολιτικές. Αυτό είναι το κριτήριο, αυτά είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα για να ξεκινήσει ένας διάλογος, για ένα διαφορετικό μοντέλο απέναντι στο νεοφιλελεύθερο, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Και δεν θα αλλάξει αυτό με κανέναν ανασχηματισμό. Αυτό αλλάζει μόνο αν φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και εμείς ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτό από την αρχή.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου
Γ. Βασιλειάδης: Νομίζω πως ό,τι ισχύει για όλα τα κόμματα ισχύει για την κ. Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει διακηρύξει, προεκλογικά τουλάχιστον, ότι δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά, είναι “μπροστά”. Εντάξει, το “μπροστά” μπορεί να λέει πολλά πράγματα. Άρα λοιπόν, όταν θα τεθούν τα πολιτικά επίδικα, τι κράτος θέλουμε, τι μοντέλο οργάνωσης οικονομίας θέλουμε, πώς θέλουμε την ελληνική κοινωνία, τότε ο καθένας και θα κριθεί και εκεί μπορεί να δημιουργηθούν οποιοιδήποτε σχηματισμοί. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται, γιατί δεν υπάρχει μια πολιτική θέση. Το ότι μπορούμε να συμφωνούμε ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση ή ότι μπορεί να συμφωνούμε για το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα ζήτημα, αλλά, στο τέλος, όταν μιλάμε για μια κυβέρνηση, εμείς τι λέμε; Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να έρθει μια άλλη. Πώς; Εμείς λέμε μέσω ευρύτερων συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, μέσω σχημάτων. Για να γίνει αυτό ζητάμε να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως εγγύηση γι’ αυτό. Από κει και μετά, εκεί θα κριθούν όλα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.
Για το τι θα γίνει στη συνέχεια αν πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Γ. Βασιλειάδης: Πέρα από τα σενάρια, μπορούμε να καθίσουμε να κάνουμε ό,τι σενάρια θέλετε και να σας πω κι εγώ, ας πούμε τώρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: Ότι έχουμε μια κοινωνία η οποία έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και μια κυβέρνηση η οποία έχει για πρωθυπουργό έναν που θεωρεί τον εαυτό του ως Καίσαρα. Άρα λοιπόν, απέναντι σε αυτή τη δυστοπία, απέναντι σε μια χειμαζόμενη λαϊκή τάξη, η οποία έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, εμείς λέμε ότι αντί να κάνουμε σενάρια, πρέπει να ζητήσουμε δυο πράγματα: Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ο λαός μπορεί να δώσει τις λύσεις, και την ίδια στιγμή να δουλέψουμε με ένα πειστικό αφήγημα για την εναλλακτική απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Εγώ δεν λέω ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα πράγματα είναι εύκολα ή ότι είναι απλά ή ότι δημοσκοπικά είναι ρόδινα. Εγώ λέω ότι πρέπει να βάλουμε τα πολιτικά προτάγματα. Το κυριότερο είναι ότι στο δίλημμα Μητσοτάκης ή χάος δεν υπάρχει απάντηση, γιατί ο Μητσοτάκης είναι το χάος. Η καθημερινότητα είναι το χάος. Τα σχολεία μας είναι το χάος. Τα νοσοκομεία είναι το χάος. Οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι το χάος. Αυτό λοιπόν πρέπει να τελειώσει. Από κει και μετά ο καθένας, και στην προοδευτική αντιπολίτευση, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα απαντήσει και στα μεγάλα ερωτήματα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν ξεκινάει από τώρα μια προγραμματική συζήτηση με τα άλλα προοδευτικά κόμματα
Γ. Βασιλειάδης: Δεν μπορώ να απαντήσω για τα άλλα κόμματα, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ήδη από την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου έχει κάνει ένα μεγάλο προσκλητήριο για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος, και με πράξεις. Στην πράξη και στην ουσία, όταν έχουν να συνεννοηθούν διαφορετικά κόμματα, και για τεχνικά ζητήματα ακόμα, θα πρέπει να βρίσκεται ένα modus operandi. Από κει και μετά, εμείς έχουμε απευθύνει ένα συνεχές κάλεσμα, κι όχι τώρα, πρόσκαιρο ή ευκαιριακό, αλλά ήδη από όταν ήμασταν κυβέρνηση. Ο καθένας θα κριθεί για τη στάση του το επόμενο διάστημα και την ίδια στιγμή δεν αρκεί να προσεύχομαι θεωρητικά για την κοινή πορεία των προοδευτικών δυνάμεων. Ζητάω και προσπαθώ να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως εγγυήτρια δύναμη γι’ αυτή την πορεία.
Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν από κάθε κόμμα προεκλογικά ένα σαφές πλαίσιο για την επόμενη μέρα και από κει και μετά οι ίδιοι οι πολίτες θα δώσουν τη λύση. Οι πολίτες στέλνουν μηνύματα και στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση. Εμείς οφείλουμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Έχουμε και εμείς ευθύνη. Ταπροοδευτικά μέτωπα χτίζονται, χτίζονται μέσα στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία. Το σημαντικό είναι η αλλαγή πολιτικής, για την προάσπιση της κοινωνίας και της χώρας, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση. Η κοινωνία, όχι οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες. Η κοινωνία. Οι λίγοι, οι φίλοι τους και οι εκλεκτοί τους, μια χαρά είναι.