Ψεκασμοί των πεύκων με νεότευκτα εντομοκτόνα – Θ.Λεβέντης: Οι ψεκασμοί συχνά μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία – συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Θ.Λεβέντη στη Βουλή

Οι ψεκασμοί συχνά μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, υπενθυμίζει με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Βουλευτής Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης. Αφορμή για την Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ψεκασμοί που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της βαμβακίασης που πλήττει τα πεύκα της Αττικής. Σε ορισμένους δήμους του Νομού χρησιμοποιήθηκαν νεότευκτα σκευάσματα, για τα οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης νίπτει τας χείρας του: Επέτρεψε τη χρήση τους μόνο για φέτος και με την υποσημείωση ότι οι Δήμοι θα είναι τελικά υπεύθυνοι για τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που ίσως προκύψουν από τους ψεκασμούς και ότι οι υπεύθυνοι μπορεί να διωχθούν ποινικά.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό δηλητηρίασης από τους ψεκασμούς που έχουν γίνει, και ότι τα σκευάσματα αυτά δεν έχουν τοξικότητα. Απέφυγε όμως να αναφερθεί στις προειδοποιήσεις που το Υπουργείο του εκδίδει για τα ίδια σκευάσματα.

Ο κ. Λεβέντης υπενθύμισε ότι και με το DDT εκδηλώθηκαν οι επιπτώσεις του μερικές δεκαετίες μετά, ενώ για τις διαβεβαιώσεις του κ. Υφυπουργού ότι τα σχολεία ψεκάζονται όταν λείπουν τα παιδιά, τόνισε το προφανές: “δεν εξαφανίζονται τα εντομοκτόνα μέσα σε λίγες ώρες”, είπε. Υπενθύμισε ακόμα τις τραγικές συνέπειες που έχουν τα φυτοφάρμακα στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και κατέληξε: “Προσέξτε μην τα βρούμε όλα αυτά μπροστά μας”, ενώ αν αύριο αποδειχθεί ότι υπήρξαν συνέπειες για τη δημόσια υγεία, μπορεί και ο ίδιος ο Υφυπουργός να βρεθεί κατηγορούμενος.

Ο κ. Κοντός συνέχισε και στη δευτερολογία του να είναι καθησυχαστικός και να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, λέγοντας ότι η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ακίνδυνα. Θα ήταν όμως πιο ακριβής αν έλεγε πως μέρος της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί μαζί του, ενώ ένα μεγάλο μέρος της εξακολουθεί να έχει σοβαρές αμφιβολίες και να εκφράζει ανοιχτά τους φόβους και τις ανησυχίες του.

Scroll