Πρακτικά της συζήτησης για την επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη με θέμα: “Πολυδάπανη κρουαζιέρα της Εκκλησίας της Ελλάδας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης”

Πρακτικά επίκαιρης ερώτησης του Γιάννη Δραγασάκη με θέμα: “Πολυδάπανη κρουαζιέρα της Εκκλησίας της Ελλάδας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 20/4/2007

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τις υπερβολές και τις διαστρεβλώσεις των δημοσιευμάτων στα οποία αναφέρθηκε η κυρία Υπουργός δεν μπορώ να τα αξιολογήσω, αλλά επιτρέψτε μου το εξής σχόλιο: Με τη βοήθεια αυτών των δημοσιευμάτων απʼ ό,τι είδα, η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα που ετοίμαζε ήταν πολυδάπανο και προκλητικό και ήδη απ΄ ό,τι είδα προσανατολίζεται σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα κρουαζιέρας. Εάν δεν υπήρχαν τα δημοσιεύματα, δεν θα ξέραμε καν την ύπαρξη αυτού του θέματος.

Δεύτερον, θέμα της ερώτησής μας δεν είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Κυρία Υπουργέ, πρέπει να σας πω, ότι και εγώ προσωπικά και εμείς ως κόμμα πολιτικό είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ήδη από τη δεκαετία του ʼ80 και του οικολογικού τουρισμού και του πολιτιστικού τουρισμού και του ορειβατικού και του θρησκευτικού, κάθε μορφής τουρισμού. Το θέμα που εδώ μας ενδιαφέρει είναι το τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο διαθέτει τους πόρους του, οι οποίοι από όσο ξέρω είναι και περιορισμένοι.

Να το κάνω πιο απλό. Εάν αύριο έλθει εδώ ο κύριος Λεβέντης, ο συνάδελφος μας, μαζί με την κυρία Βούλτεψη και συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και έχουν μια ωραία ιδέα για την ανάδειξη των μνημείων των χώρων όπου υπήρξαν εξορίες αγωνιστών για τη δημοκρατία (Γυάρος, Μακρονήσι, Αη Στράτης, Ικαρία), θα μπορούσαν να έχουν μία ωραία ιδέα να γίνει μία κρουαζιέρα, ενδεχομένως και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και να καθιερωθεί ένα δρομολόγιο. Θα μπορούσε επίσης να έλθει το Σωματείο Ηθοποιών και να σας πει μία ωραία ιδέα επισκέψεων σε χώρους αρχαίων θεάτρων και άπειρες ιδέες.

Με ποια κριτήρια εσείς, ως Υπουργός, ή η Κυβέρνηση θα πει, «ναι» στο ένα, «όχι» στο άλλο, αφού εγώ μπορώ να προβλέψω ότι οι πόροι δεν φθάνουν σε όλους; Επομένως, αυτό είναι το θέμα μας.

Η πληροφόρηση που έχω από τους συνεργάτες μου, μου λένε ότι για δαπάνη από 45 χιλιάδες ευρώ μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ χρειάζεται ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός και για πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ απαιτείται διεθνής διαγωνισμός. Δεν ξέρω αν η έρευνα αγοράς επαρκεί, εάν σας καλύπτει από αυτήν την άποψη.

Επίσης, εδώ από ό,τι μας είπατε, η Εκκλησία έχει την ιδέα, η Εκκλησία κάνει την πρόταση και το Υπουργείο θέτει υπό την αιγίδα του και επιχορηγεί την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Κατά την άποψή μας εδώ υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα που υπερβαίνει, κυρία Υπουργέ, τον δικό σας χώρο ευθύνης. Η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια έχει απαλλάξει την Εκκλησία της Ελλάδας και τα ιδρύματά της από κάθε είδους φορολογική υποχρέωση. Περί τα δέκα νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί που απαλλάσσουν την Εκκλησία από κάθε φορολογική υποχρέωση, εννοώ για εμπορικές της δραστηριότητες. Το επιχείρημα είναι η Εκκλησία να έχει πόρους να υλοποιεί τις ιδέες της και το κοινωνικό της έργο, όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται.

Παρατηρώ εδώ ότι ενώ έγινε όλη αυτή η φορολογική απαλλαγή της Εκκλησίας, τώρα έχει ανοίξει μια νέα «φάμπρικα», ας μου επιτραπεί να το πω. Όλοι έχουμε ωραίες ιδέες, προφανώς και η Εκκλησία –δικαίωμά της- αλλά σχετικά με το να επιχορηγούνται με χρήματα του Δημοσίου μετά και από την πλήρη απαλλαγή της Εκκλησίας, εγώ τουλάχιστον σαν Βουλευτής του Κοινοβουλίου θα ήθελα να γνωρίζω το σύνολο των επιχορηγήσεων.

Επομένως, κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, αξιοποιώ κι εγώ την ερώτηση αυτή για να θέσω ένα αίτημα προς την Κυβέρνηση συνολικά. Το αίτημά μου είναι σε κάποιο κεντρικό λογαριασμό οπουδήποτε στο Υπουργείο Οικονομικών να καταχωρούνται και να καταγράφονται όλα τα ποσά τα οποία δίδονται σε ιδρύματα της Εκκλησίας, επομένως να υπάρχει μία στοιχειώδης διαφάνεια και ένας στοιχειώδης έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, κυρία Υπουργέ, αν θέλετε διευκρινίστε πιο συγκεκριμένα τον τρόπο επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας για την υλοποίηση της κρουαζιέρας, την πηγή των χρημάτων πιο συγκεκριμένα και τα άλλα που ρωτάμε εδώ.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΦΑΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριε συνάδελφε, θεωρώ ευκαιρία αυτή την επίκαιρη ερώτηση, για να δώσω στη Βουλή ορισμένα συγκεκριμένα και υπεύθυνα στοιχεία που απαντούν σε ένα πλήθος υπερβολών, ανακριβειών και διαστρεβλώσεων που ακούστηκαν και γράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τον προσκυνηματικό τουρισμό, τη συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με την Εκκλησία της Ελλάδος και τη χρηματοδότηση κάποιων προγραμμάτων θρησκευτικού τουρισμού.

Όπως ξέρετε, μία μεγάλη καινοτομία που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είναι ο σχεδιασμός και η προώθηση των νέων μορφών τουρισμού, θεματικών μορφών, όπως είναι ο ιαματικός, ο αγροτουρισμός, ο προπονητικός, ο αθλητικός κα ο προσκυνηματικός, θρησκευτικός τουρισμός. Η δράση αυτή έχει δύο σκέλη: τις υποδομές, δηλαδή έργα, όπως είναι η ανακαίνιση Μονών και η δημιουργία Μονών σε ξενώνες, η επισκευή και η ανακαίνιση των σημείων που πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, η δημιουργία βυζαντινών διαδρομών και άλλα. Περιλαμβάνει επίσης και προγράμματα που έχουν σχέση με τη διαφήμιση, τις εκθέσεις, την προβολή και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της δράσης του προσκυνηματικού, θρησκευτικού τουρισμού, το Νοέμβριο του 2005 το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είχε θέσει υπό αιγίδα του, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο που έκανε η Εκκλησία της Ελλάδος και εν συνεχεία το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ανέλαβε να χρηματοδοτήσει έναν προσκυνηματικό διάπλου στο Κύθηρα, στην Πάρο και την Τήνο περίπου επτακοσίων ατόμων ιερωμένων καθηγητών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και ορισμένων μαθητών που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ένας διάπλου που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου 2006 έως την 1η Οκτωβρίου 2006. Το πλοίο επελέγη σε συνεργασία με την Εκκλησία, ύστερα από έρευνα αγοράς σε τρεις μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες. Η εταιρεία που επελέγη ήταν η μόνη που τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διέθετε το κατάλληλο σκάφος που μπορούσε να ξεκινήσει από τον Πειραιά και να προσεγγίσει τα λιμάνια που ήθελε η Εκκλησία. Ο ΕΟΤ διέθεσε το ποσό των 180.000 ευρώ + ΦΠΑ για το διάπλου αυτό.

Αυτά, κύριε συνάδελφε, ως προς τι συνέβη πέρσι.

Ως προς τι θα συμβεί φέτος, για το οποίο και ρωτάτε, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση και φυσικά καμία δέσμευση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν υπάρχει καμία προγραμματική σύμβαση. Υπάρχει μόνο μία πρόταση εκ μέρους του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου.

Όσον αφορά το θέμα της πρότασης αυτής, εκ μέρους του συνοδικού γραφείου, και απαντώντας συγκεκριμένα στις ερωτήσεις σας που διατυπώνονται στο κείμενό σας, θέλω να σας πω, όπως είπα ήδη πριν, ότι υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη πρόταση του συνοδικού γραφείου προς το Υπουργείο, η οποία δεν έχει καν εξεταστεί. Σε περίπτωση που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει να μη γίνει ο φετινός προσκυνηματικός διάπλους, ή θα αποφασίσει ότι θα γίνει –εμείς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ενήμεροι για το τι προτίθεται να ζητήσει από το Υπουργείο μας σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- και ζητηθεί από το Υπουργείο μας να συμμετέχουμε στο φετινό προσκυνηματικό διάπλου, το Υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα οικονομικής συμμετοχής, η οποία και θα κινείται στα επίπεδα ανάλογα με τα περσινά, γιατί αυτές είναι και οι δυνατότητες του Υπουργείου και του ΕΟΤ. Μιλώ για τις οικονομικές δυνατότητες.

Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να προβάλει το έργο της και ο θρησκευτικός τουρισμός να ενισχυθεί. Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι σε όλον τον κόσμο σήμερα ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού που έχει ραγδαία ανάπτυξη.

Η συνεργασία μας με την Εκκλησία της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει εξαιρετικά καλή, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι εξυπηρετούνται και οι στόχοι του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Και μην ξεχνάμε, κύριε συνάδελφε, ότι η Ελλάδα εκτός από τα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας που προβάλει στις τουριστικές της ιδιαιτερότητας, είναι διάσπαρτη και από βυζαντινά μνημεία, γεγονός που αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μας.

Δευτερολογία υπουργού: ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Κύριε συνάδελφε, ως προς την πρόταση την οποία κάνατε για ιστορικά μνημεία όπως είναι η Μακρόνησος ή η Γυάρος, εγώ οφείλω να σας πω ότι είναι μία εξαιρετική πρόταση και μακάρι να γίνει προς εμάς αυτή η πρόταση και μπορούμε και από κοινού να την κάνουμε, αν θέλετε, με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και να την επεξεργαστούμε διότι είναι μνημεία της ιστορίας μας. Όταν μιλάμε για τις νέες μορφές τουρισμού, μιλάμε για τον πολιτιστικό τουρισμό. Είναι μνημεία της ιστορίας της χώρας μας και είναι μνημεία του πολιτισμού μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι ανοιχτή να συζητήσουμε μία τέτοια διαδρομή και ένα τέτοιο πρόγραμμα ανάδειξης μνημείων-σταθμών της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Από την άλλη πλευρά, σας είπα και πριν για τον τρόπο με τον οποίον ελήφθη η όποια απόφαση για το συγκεκριμένο διάβημα. Αναφερθήκατε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Πρέπει να σας πω πως ό,τι έγινε για τη συγκεκριμένη κρουαζιέρα ήταν σύμφωνα με το νόμο. Και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ πέρασε τη συγκεκριμένη απόφαση και η ίδια δηλαδή η Υπηρεσία Δημοσίων Εξόδων έχει δώσει την έγκρισή της.

Θα πω κάτι για να είμαι ξεκάθαρη. Και στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και στον ΕΟΤ τα πάντα περνάνε από πάρεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου από ένα ποσό και πέρα. Άρα όλα αυτά έχουν γίνει απολύτως νόμιμα, κύριε συνάδελφε. Συμφωνώ ότι ειδικά εσείς υπήρξατε εκ των πρωτεργατών των νέων μορφών τουρισμού. Παρακολουθούμε και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων τα θέματα. Ήσασταν εσείς οι οποίοι μιλήσατε για «πράσινους» Ολυμπιακούς, μιλήσατε για οικολογικό τουρισμό σε μία περίοδο που πάρα πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί καν το περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει και για το οποίο σήμερα όλοι μιλάμε.

Κύριοι συνάδελφοι, τα στοιχεία τα οποία κατέθεσα, τα στοιχεία δηλαδή τα οποία έβγαλα ως ανακοίνωση μόλις ετέθη το θέμα και όσον αφορά το τιμολόγιο το οποίο πληρώθηκε, είναι στοιχεία τα οποία μπορώ να καταθέσω και στη Βουλή.

Τελειώνω λέγοντας ότι θεωρούμε και θεωρώ και προσωπικά ότι θα πρέπει όλοι μας να δούμε αυτήν τη διάσταση του προσκυνηματικού και του θρησκευτικού τουρισμού ως νέα μορφή τουρισμού και ως μορφή ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων της χώρας μας.

Όσον αφορά τα άλλα θέματα όπου αναφερθήκατε για την Εκκλησία, όπως ξέρετε δεν είμαι εγώ αρμόδια να απαντήσω.

Scroll