Στην περιοχή Δρυμού, στο Δήμο Μυγδονίας Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να λειτουργούν λατομεία, τα οποία επιφέρουν αλλοιώσεις, υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Τα λατομεία αυτά θεωρούνται παράνομα είτε γιατί έληξε ο επιτρεπτός χρόνος λειτουργίας είτε γιατί υπάρχουν παραβάσεις στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή, έχουν γίνει παρεμβάσεις από το Συνήγορο του Πολίτη. Όμως η Νομαρχία κωλυσιεργεί και το Υπουργείο συνεχώς αναβάλλει.
Λατομικοί χώροι εταιρίας στην περιοχή Δρυμού, στο δήμο Μυγδονίας, φέρονται να βρίσκονται παρανόμως σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Προκοπίδη και σε παράλληλο μήκος 1,5 χλμ. Πρόκειται για λατομεία που είναι απολύτως ενεργά, παρότι η άδειά τους έχει λήξει από τις 11 Δεκεμβρίου 2005 και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης διαπιστώνει τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την παραγωγή μεγάλης ποσότητας σκόνης. Το εισπνεύσιμο κλάσμα στα κτίρια του στρατοπέδου είναι 70%-100% περισσότερο από αυτό της υπαίθρου. Το στρατόπεδο είναι σε λειτουργία από το 1977, ενώ η εξόρυξη της εν λόγω εταιρίας ξεκίνησε το 1981. Μελέτη του τμήματος Γεωλογίας στον τομέα φυσικής και περιβαλλοντικής γεωγραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τοποθετεί το στρατόπεδο αλλά και άλλες κατοικίες και εγκαταστάσεις στη ζώνη “επιρροής” του λατομείου και καταδεικνύει το πρόβλημα που προκύπτει αφού σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 2115/1993 “μέσα στις λατομικές περιοχές, καθώς και σε απόσταση 1.000 μέτρων έξω από την οριογραμμή τους, απαγορεύεται η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος”. Παρά τα παραπάνω δίνονται κανονικά άδειες δόμησης και οι αρμόδιοι παράγοντες υπέγραψαν επέκταση του λατομείου κατά εκατοντάδες στρέμματα.
Επί μια εικοσαετία δεν κινήθηκαν οι προβλεπόμενες από το άρθρο 3 του Ν. 1428/84 διαδικασίες καθορισμού νέων λατομικών περιοχών, ενώ με την τελευταία χαριστική ρύθμιση στο νόμο 3335/05 (άρθρο 13) παρατάθηκε για πέντε ακόμη χρόνια η προθεσμία καθορισμού των λατομικών περιοχών, παρατείνοντας έτσι την εκκρεμότητα αυτή.
Έχουν παρέλθει ήδη δύο χρόνια από την ισχύ του νόμου 3335/05 και καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό των λατομικών περιοχών, αναγκαία προϋπόθεση για τη διακοπή της λειτουργίας των υφιστάμενων και παράνομα λειτουργούντων λατομείων.
Να επισημανθεί ακόμη ότι σύμφωνα με το νόμο και τις ισχύουσες δεσμεύσεις αποτελεί υποχρέωση των λατομικών επιχειρήσεων που απομακρύνονται να αποκαταστήσουν πλήρως το φυσικό περιβάλλον και τους χώρους όπου σήμερα λειτουργούν τα εργοτάξιά τους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Ποιες είναι οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει για την απομάκρυνση των λατομείων είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου είτε από την Νομαρχία και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή;
– Παρακαλούμε για την κατάθεση εγγράφων και στοιχείων που καταδεικνύουν τις ενέργειες που έχουν γίνει ως σήμερα από την πλευρά της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Υπ. Ανάπτυξης προκειμένου να αποκατασταθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης