Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κουβέλης.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια ζούμε μία στην κυριολεξία στρέβλωση του Κοινοβουλίου. Μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα εμφανίζονται και την ώρα που θα έπρεπε να είναι παρών και συστηματικά παρών ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, με την κορυφαία του εκδήλωση που είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση σταθερά παραπέμπει στον έλεγχο της δικαιοσύνης.

Είναι αναγκαία η επισήμανση ότι η δικαιοσύνη έχει το δικό της πεδίο στο οποίο μπορεί να δραστηριοποιείται, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο, αλλά ο πολιτικός έλεγχος πρέπει ταυτόχρονα να είναι παρών και σε καμία περίπτωση ο ένας έλεγχος, ο δικαστικός, δεν βλάπτει ούτε εμποδίζει τον πολιτικό έλεγχο και αντιστρόφως.

Είναι προφανές ότι αυτό που συστηματικά προβάλλεται από την Κυβέρνηση, ότι ο πολιτικός έλεγχος θα δυσχεράνει το δικαστικό έλεγχο, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και είναι το ευπρόσωπο πρόσχημα που κάθε φορά εξασφαλίζει, στην προσπάθειά της να αποφύγει τον πολιτικό έλεγχο.

Ακριβώς γιʼ αυτό και έχω την άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία στρέβλωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και μάλιστα, σε μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωσή του, όπως είναι ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η Πλειοψηφία διεκδικεί διεθνή πρωτοτυπία. Ένα συγκλονιστικό γεγονός, όπως οι τηλεφωνικές υποκλοπές, θέλει, επιλέγει να λησμονηθεί και να επικαλυφθεί από την κοινωνική και πολιτική λήθη. Και πότε; Όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπό τηλεφωνική παρακολούθηση ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και άλλοι παράγοντες της λειτουργίας του δημόσιου βίου και μάλιστα, επικεφαλής κρίσιμων τομέων του δημοσίου. Και θέλει η Κυβέρνηση να σιωπήσει η Βουλή και να μην ερευνήσει αυτό που δεν ερεύνησε η ελληνική δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, σας ερωτώ: Έχετε συναντήσει προκαταρκτική εξέταση και μάλιστα, εν σιγή, έντεκα ολόκληρους μήνες για ένα συγκλονιστικό γεγονός; Έντεκα ολόκληρους μήνες κράτησε αυτή η διακεκριμένη, όπως μάλιστα ακούστηκε, προκαταρκτική εξέταση.

Και εν συνεχεία, ήρθε ο δικαστικός έλεγχος. Ποιος δικαστικός έλεγχος; Αυτός ο οποίος έσπευσε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο και να δηλώσει ότι δεν μπορεί να διακριβώσει κρίσιμα στοιχεία αυτής της υπόθεσης για την απόδοση προσωποποιημένων ευθυνών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, είναι υπαρκτά και απόλυτα πολιτικά δικαιολογημένα εγείρονται. Έγινε δικαστική συνδρομή και πότε; Την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ, της Α.Δ.Α.Ε., έχουμε SMS να στέλνονται με την παράνομη διαδικασία από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία και την Ινδία. Και αργότερα, έχουμε ύποπτους αριθμούς να εκπέμπουν από το Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αναζητήθηκε η δικαστική συνδρομή, προκειμένου να διερευνηθούν αυτά τα κρίσιμα στοιχεία; Να, ένας λόγος ο οποίος επιβάλλει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Εκτός και αν είναι ακριβές αυτό το οποίο ακούστηκε λίγο πριν από την κυρία Παπαρήγα, ότι δεν θέλετε να ταράξετε την ησυχία, αντιθέτως, θέλετε να εξασφαλίσετε ανοχή παράνομων συμπεριφορών των υπερατλαντικών συμμάχων μας. Περί αυτού ο λόγος.

Και από την άλλη μεριά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν ερωτήματα που δεν θα μπορούσε να διερευνήσει η δικαιοσύνη. Τι έπραξε η Ε.Υ.Π. σʼ αυτήν την υπόθεση, την εξαιρετικά ζοφερή; Πολύ δε περισσότερο, όταν γνωρίζουμε από τις σχετικές ακροάσεις της Α.Δ.Α.Ε. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι η Ε.Υ.Π. δεν είχε την καλύτερη συνεργασία με την Α.Δ.Α.Ε., αντιθέτως, έδειξε διάθεση μη συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τι έπραξε, λοιπόν, η Ε.Υ.Π. και για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεση, αλλά τι έπραξε και για την προστασία -προληπτικά- έτσι ώστε να προστατευθεί το απόρρητο και μάλιστα, κορυφαίων -επαναλαμβάνω- στελεχών του δημόσιου βίου, αλλά και απλών πολιτών, οι οποίοι είχαν και έχουν την επιλογή να δραστηριοποιούνται στα κινήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Και αναφέρομαι στον κατάλογο των υπό παρακολούθηση, που δημοσιοποιήθηκε. Θεωρώ ότι σας είναι γνωστός αυτός ο κατάλογος.

Ένα από τα επιχειρήματα της Συμπολίτευσης και όπως από τον εισηγητή της διατυπώθηκε, είναι: «Μα, η έρευνα έγινε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα». Εξαιρετικά ανακριβές. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν ολοκλήρωσε την έρευνά της. Και δεν την ολοκλήρωσε μετά από την επίμονη στάση της Πλειοψηφίας να αρνηθεί τη συνέχιση της εξέτασης της όλης υπόθεσης -παρά την άποψη των 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- ασκώντας δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής, δικαίωμα το οποίο δεν υπόκειται στον έλεγχο της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με περαιτέρω ακροάσεις.

Αλλά δεν θέλησε και εκείνο το οποίο επίμονα ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ευθύς εξ αρχής είπε, ότι όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μετατραπεί σε Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή.

Και είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται, δεν θέλει τον έλεγχο. Δεν τον ήθελε, διότι τότε διερευνούσε την υπόθεση η δικαιοσύνη. Δεν τον θέλει και σήμερα που η δικαιοσύνη έχει ολοκληρώσει μ αυτό τον τραγικό, μ αυτό τον απαράδεκτο τρόπο την έρευνα της σχετικής υπόθεσης. Έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο η δικαιοσύνη με έναν τρόπο, που δυστυχώς εγείρει ζητήματα για τη δικαιοσύνη συνολικότερα, αναφορικά με το πώς επιτελεί το καθήκον της και αν πράγματι είναι η τρίτη ανεξάρτητη λειτουργία αυτού του πολιτεύματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ERICSSON, η VODAFONE, εμπλέκονται στην όλη υπόθεση και επεβλήθησαν και συγκεκριμένα πρόστιμα. Και βεβαίως δεν αντέχω στον πειρασμό να μην αναφέρω το γεγονός ότι η VODAFONE, όπως άλλωστε έχει σημειωθεί, αυτή η οποία ενέχεται στην υπόθεση, κάποια στιγμή, λίγους μήνες μετά, έγινε και ο εθνικός χορηγός της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, διαφημίζοντας τα σήματά της και τα χρώματά της στο όνομα της χώρας μπροστά στην παγκόσμια κοινότητα.

Το λέω αυτό, διότι πρόκειται για μία κλασική, όσο και απαράδεκτη περίπτωση υποταγής στα πράγματα και άρνησης να ερευνηθεί μία υπόθεση, η οποία θεωρώ ότι είναι προσβλητική και για την εθνική ανεξαρτησία και για την αξιοπρέπεια του τόπου και για τα δικαιώματα των πολιτών. Ο επικεφαλής της ERICSSON, ο κ. Μπιλ Ζίκου ήρθε στην Ελλάδα, έδωσε μία εξήγηση κατά το πώς την έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και λίγο καιρό μετά απεσύρθη από την Ελλάδα και μετακινήθηκε αλλού.

Δεν σπεύδω να προσωποποιήσω ευθύνες, διότι δεν έχω τα στοιχεία, όπως δεν τα έχετε και σεις. Τα αναφέρω, όμως, όλα αυτά ως χαρακτηριστικά μιας υπόθεσης, η οποία πρέπει να ερευνηθεί. Δεν είναι δυνατόν να λέει η ΑΔΑΕ ότι υπήρξαν τηλεφωνικές υποκλοπές με συγκεκριμένο τρόπο, να λέει ο εκπρόσωπος της ERICSSON ότι υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει όλη αυτή η διαδικασία των υποκλοπών και από το εξωτερικό, με ηλεκτρονικά συστήματα και η Ελλάδα να σιωπά, να σιωπά το Κοινοβούλιο, να ανέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία, να μη θέλει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ειλικρινά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εάν δεν συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή να ερευνήσει την όλη υπόθεση για το σημαντικό αυτό θέμα, τότε ερρέτω. Δεν θα υπάρξει άλλη υπόθεση αυτής της βαρύτητας για να έχουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτά είναι πολιτικά απαράδεκτα πράγματα. Αυτές είναι συμπεριφορές οι οποίες μαρτυράνε συγκεκριμένη πολιτική επιλογή συγκάλυψης και στην επιεικέστερη περίπτωση ανοχής. Μια ανοχή, όμως, η οποία δεν γίνεται ανεκτή από το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού, ενός ελληνικού λαού, ο οποίος, μετά από τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές της πλειοψηφίας, γνωρίζετε τι λέει: «Και αυτό θα περάσει. Έτσι είναι. Αυτός ο τόπος είναι ξέφραγο αμπέλι. Αυτός ο τόπος είναι ένα πεδίο, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών είναι δυνατόν να καταπατώνται στο όνομα της υπεροχής των υπερατλαντικών μας συμμάχων».

Δεν θέλετε, λοιπόν, για όλα αυτά τα πράγματα να υπάρξει ένας έλεγχος; Και με ποιο δικαίωμα, όταν δεν έχουν κατατεθεί εδώ αυτά τα στοιχεία, να σπεύδει δια του εισηγητή της η κυβερνητική πλειοψηφία να προκαθορίζει το αποτέλεσμα και να λέει «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα»;

Πού το ξέρετε; Έχετε τα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής; Έχετε τα στοιχεία της ΕΥΠ; Το μόνο που έχετε είναι τη σιωπή της ΕΥΠ σε κρίσιμα θέματα.

Έχετε το σύνολο των ερευνητικών στοιχείων μετά την επιβολή προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διαφύλαξη του Απορρήτου των Επικοινωνιών;

Γιατί σπεύδετε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να προκαθορίσετε το αποτέλεσμα και να υποστηρίξετε ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα και αν συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή;

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιμένει ότι πρέπει να συσταθεί η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή. Είναι δημοκρατική υποχρέωση. Είναι ευθύνη. Είναι οφειλόμενη πράξη απέναντι στη σημαντικότητα μίας υπόθεσης η οποία αποτελεί προσβολή -επαναλαμβάνω- και για την εθνική ανεξαρτησία και για τα δικαιώματα των πολιτών και για την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου.

Scroll