ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία βουλευτή Επικρατείας – Τομεάρχη Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς , την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις»
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας:
«Δυστυχώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα παραμένει και οι όποιες συζητήσεις για εκεχειρία έχουν απομακρυνθεί. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 42.500 και οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από 96.000.»
«Δυστυχώς, θα πω ότι , ενώ η χώρα μας έχει τα εχέγγυα και το μέγεθος και τα εργαλεία για να ενεργοποιήσει μια πολυδιάστατη διπλωματία και να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας, δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, φαίνεται να ακολουθεί μια περιορισμένη εξωτερική πολιτική που δεν παράγει κανένα θετικό αποτέλεσμα ούτε για την ίδια την χώρα ούτε για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»
«Επειδή η αρμοδιότητα που παραχωρείται με το παρόν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι ιδιαίτερα απαιτητική αλλά και κρίσιμη, τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις την διοικητική ικανότητα να φέρουν εις πέραν το ανατεθειμένο έργο; Διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία; Διαθέτουν το απαραίτητο σε γνώσεις αλλά και σε αριθμό προσωπικό;»
«Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών στη χώρα. Οι συνέπειες είναι τραγικές. Η φωτιά στη Κορινθία κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα. Χάσαμε δύο ανθρώπους. Η σύσταση επιτροπών δεν θα μας φέρει τη λύση. Χρειαζόμαστε μελέτη, σχέδιο και ταχύτητα»
«Το 2019 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει ρύθμιση 100 δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων…πέραν των «ευάλωτων» του πτωχευτικού κώδικα… η διάταξη αυτή είναι στην ουσία η επέκταση των σήμερα χορηγούμενων 24 δόσεων του Δημοτικού Κώδικα σε 60, χωρίς καμία μείωση. Δεν δίνεται δηλαδή δραστική λύση σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.»
«Η κυβέρνηση έχει συστηματικά απαξιώσει τη δημόσια παιδεία και τους εκπαιδευτικούς μας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη θεαματική σε ελλείψεις έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, και προσπαθεί τώρα με αυτή τη ρύθμιση να καλύψει όπως όπως τα κενά αντιδρώντας τιμωρητικά και ενεργώντας αποσπασματικά και χωρίς να διαθέτει ένα μελετημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο. Η άσκηση της διακυβέρνησης δεν μπορεί να βασίζεται σε λύσεις- μπαλώματα που γεννούν άλλες ή μεγαλύτερες αδικίες ή που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στον πυρήνα του.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριου συνάδελφοι.
Καιροί ενδιαφέροντες, καιροί ζοφεροί. Σε αυτούς τους καιρούς ζούμε αξιότιμοι συνάδελφοι, με 2 πολεμικά μέτωπα που παραμένουν ενεργά και με το ένα, αυτό στο Ισραήλ, να κινδυνεύει να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο. Δυστυχώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα παραμένει και οι όποιες συζητήσεις για εκεχειρία έχουν απομακρυνθεί. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 42.500 και οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από 96.000. Έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε τον πόλεμο κυρίες και κύριοι και έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε και τους νεκρούς. Το μέτωπο επεκτείνεται και στον Λίβανο, με νεκρούς αμάχους και τραυματίες και σε αυτή τη περιοχή. Και ενώ αυτά θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει όλη τη παγκόσμια κοινότητα για να ενεργοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο που διαθέτει, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις. Η δε ευθεία εμπλοκή του Ιράν με το Ισραήλ εντείνει εκθετικά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς. Δυστυχώς, θα πω ότι , ενώ η χώρα μας έχει τα εχέγγυα και το μέγεθος και τα εργαλεία για να ενεργοποιήσει μια πολυδιάστατη διπλωματία και να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας, δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, φαίνεται να ακολουθεί μια περιορισμένη εξωτερική πολιτική που δεν παράγει κανένα θετικό αποτέλεσμα ούτε για την ίδια την χώρα ούτε για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όλες οι ενέργειες της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν ως στόχο την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης και την προάσπιση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, που τόσο μας αρέσει να επικαλούμαστε.
Έρχομαι τώρα στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς , την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις». Είναι εμφανές από μια απλή ανάγνωση του κειμένου ότι, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο τα έχει μέσα όλα… συνοριακούς σταθμούς… περιφέρειες… δήμους.. δημοτική αστυνομία… ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας και άλλα πολλά. Θα επικεντρωθώ σε κάποια άρθρα του νομοσχεδίου και γιατί ο χρόνος είναι ελάχιστος για να αναλυθούν ακόμα και οι πιο σημαντικές διατάξεις και γιατί η εισηγήτρια μας έχει ήδη κάνει μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη εισήγηση. Ξεκινώντας με το άρθρο 4 δίδεται η αρμοδιότητα για την κατασκευή, την επισκευή, την συντήρηση κλπ. των συνοριακών σταθμών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, και πράγματι γεννάται μια απορία για το εάν τελικά η Κυβέρνηση επιθυμεί ή όχι την ύπαρξη και εύρυθμη λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δεδομένου ότι η ίδια η Κυβέρνηση είχε επιλέξει την αποδυνάμωσή τους αφαιρώντας τους αρμοδιότητες και στερώντας τους πολύτιμό προσωπικό. Επειδή η αρμοδιότητα που παραχωρείται με το παρόν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι ιδιαίτερα απαιτητική αλλά και κρίσιμη, τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις την διοικητική ικανότητα να φέρουν εις πέραν το ανατεθειμένο έργο; Διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία; Διαθέτουν το απαραίτητο σε γνώσεις αλλά και σε αριθμό προσωπικό;
Στο άρθρο 19 προβλέπεται η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κινδύνων και Κρίσεων, με στόχο τη λήψη ταχύτερων και αποτελεσματικότερων αποφάσεων. Προκύπτουν εδώ πολλά ερωτήματα: τα 13 Περιφερειακά Συμβούλια μπορούν να συστήσουν το καθένα τη δική του επιτροπή. Θα συμμετέχουν σε αυτά οι Προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών; Είναι αυτό πρακτικά δυνατόν; Θα συμμετέχουν άλλοι υπάλληλοι των διευθύνσεων; Επίσης διερωτόμαστε: Ποια θα είναι η σχέση των Επιτροπών με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν … ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών στη χώρα. Οι συνέπειες είναι τραγικές. Η φωτιά στη Κορινθία κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα. Χάσαμε δύο ανθρώπους. Η σύσταση επιτροπών δεν θα μας φέρει τη λύση. Χρειαζόμαστε μελέτη, σχέδιο και ταχύτητα.
Προχωράμε στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου για την ρύθμιση οφειλών προς Δήμους… οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 3,6 δισεκατομμύρια. Στόχος της διάταξης είναι η διευκόλυνση των οφειλετών μέσω της δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών αυτών για να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των Δήμων και κατ επέκταση τα οικονομικά τους. Και θα μπορούσε μια τέτοια ρύθμιση να δώσει μια ευκαιρία στους Δήμους να ανακάμψουν, πλην όμως πρόκειται για μια συντηρητική ρύθμιση που βρίσκεται μακριά από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και μακριά από τις πραγματικές δυνατότητες που θα είχε η Κυβέρνηση εάν διέθετe την πολιτική βούληση. Το 2019 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει ρύθμιση 100 δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων…πέραν των «ευάλωτων» του πτωχευτικού κώδικα… η διάταξη αυτή είναι στην ουσία η επέκταση των σήμερα χορηγούμενων 24 δόσεων του Δημοτικού Κώδικα σε 60, χωρίς καμία μείωση. Δεν δίνεται δηλαδή δραστική λύση σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Θέλω τέλος να αναφερθώ στο άρθρο 57 για την έκταση εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας. Πέραν του ότι το θέμα δεν εξετάζεται στο σύνολό του και αφήνονται ανεπίλυτα ζητήματα όπως αυτό των διοικητικών των Νοσοκομείων αλλά και των εποπτευομένων φορέων Υπουργείου Υγείας έχει ανακύψει ένα σοβαρό ζήτημα με την κατάργηση, στην ουσία, της κινητικότητας των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας προσχηματικά την ανάγκη για κάλυψη των κενών στα σχολεία αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όχι με προσλήψεις και μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών αλλά στερώντας από τους εκπαιδευτικούς ένα αυτονόητο δικαίωμα που προσφέρεται σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα. Απαγορεύει δηλαδή στους εκπαιδευτικούς τη συμμετοχή στους κύκλους κινητικότητας. Στη κυβερνητική αυτή επιλογή έχουν αντιδράσει έντονα οι φορείς των εκπαιδευτικών και δικαίως κατά τη γνώμη μας. Η κυβέρνηση έχει συστηματικά απαξιώσει τη δημόσια παιδεία και τους εκπαιδευτικούς μας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη θεαματική σε ελλείψεις έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, και προσπαθεί τώρα με αυτή τη ρύθμιση να καλύψει όπως όπως τα κενά αντιδρώντας τιμωρητικά και ενεργώντας αποσπασματικά και χωρίς να διαθέτει ένα μελετημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο. Η άσκηση της διακυβέρνησης δεν μπορεί να βασίζεται σε λύσεις- μπαλώματα που γεννούν άλλες ή μεγαλύτερες αδικίες ή που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στον πυρήνα του.
Σας ευχαριστώ.