Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε σε ολόκληρη τη χώρα αποκαλύπτει την έλλειψη οργάνωσης και ετοιμότητας της κρατικής μηχανής, της ΔΕΗ και της πυροσβεστικής, να αντιμετωπίσει μια δύσκολη αναμφισβήτητα κατάσταση. Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και αυταπόδεικτες, η επόμενη μέρα, χωρίς την Πάρνηθα τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής αλλά και δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας επανέφερε την απουσία Εθνικής Πολιτικής για τα δάση και το δασικό πλούτο της χώρας και τη δημιουργία φανερά ή μη συνθηκών για την περαιτέρω υποβάθμιση ή και εξαφάνισή τους.
Μαζί με το άρθρο 24 του Συντάγματος, το δασοκτόνο νόμο του 2003, η μεταφορά του έργου της δασοπροστασίας από τους δασάρχες αποκλειστικά στην πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και την απλή οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων στο κτηματολόγιο αντί για τους αναγκαίους δασικούς χάρτες, οδηγούμαστε με ευθύνη της Κυβέρνησης σε μεθοδευμένη περιβαλλοντική ανομία, αποδοχή τετελεσμένων, εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Οι δασικές υπηρεσίες, ο κύριος δηλαδή μηχανισμός που αντιτίθεται στα σχέδια αποχαρακτηρισμού των δασών, υποβαθμίζονται. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός αναδάσωσης έχει μειωθεί στο ελάχιστο, τα κρατικά φυτώρια υπολειτουργούν ή κλείνουν, πολλά δασαρχεία λειτουργούν με ένα άτομο, οι πιστώσεις που δίδονται είναι αμελητέες και το υφιστάμενο ταμείο δασών δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η επόμενη μέρα πρέπει να σημαίνει για όλους μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία και την οικολογική καταστροφή και να καταδειχθούν οι υπαίτιοι.
Μετά από αυτά ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Γιατί μέχρι σήμερα ο ρυθμός αναδάσωσης έχει μειωθεί στο ελάχιστο; Ποιο συνολικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αύριο το πρωί, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού πλούτου της χώρας;
– Με ποια άμεσα μέτρα θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των δασαρχείων και των δασικών υπηρεσιών, ώστε να συνεισφέρουν από καλύτερες θέσεις στο έργο της διάσωσης των δασών και του περιβάλλοντος;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη