Αθήνα, 13 Ιουλίου 2026
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: «Ποιος είναι τελικά ο επίσημος και δεσμευτικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το νέο Πυροσβεστικό Μέγαρο Βόλου;»
Η υπόθεση της ανέγερσης του νέου Πυροσβεστικού Μεγάρου Βόλου έχει εξελιχθεί σε μια υπόθεση αντιφατικών δημόσιων τοποθετήσεων και έλλειψης σαφούς κυβερνητικού σχεδιασμού, με μοναδικούς χαμένους τους πυροσβέστες της Μαγνησίας και τους πολίτες που δικαιούνται σύγχρονες υποδομές πολιτικής προστασίας.
Ενώ υπήρχε επί σειρά ετών συγκεκριμένος σχεδιασμός για την κατασκευή νέου Πυροσβεστικού Μεγάρου σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Βόλου, τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν δύο διαφορετικές εκδοχές για το μέλλον του έργου. Από τη μία πλευρά ανακοινώθηκε ότι θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού και, από την άλλη, παρουσιάστηκε ως εναλλακτική η αξιοποίηση άλλου ακινήτου στο Φυτόκο. Παράλληλα, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί για το έργο δεν αξιοποιήθηκε, καθώς δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα λιθαράκι για την κατασκευή του νέου Πυροσβεστικού Μεγάρου. Οι πυροσβέστες της Μαγνησίας εξακολουθούν να στεγάζονται σε ακατάλληλες και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις, ενώ ένα έργο κρίσιμης σημασίας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαγνησίας παραμένει χωρίς σαφή προοπτική υλοποίησης.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος