Νομιμοποιείται ως ελληνικό κρέας από εισαγόμενα βοοειδή

Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, των κτηνιατρικών ελέγχων και των συνθηκών μεταφοράς των ζώων. Ιδιαίτερα για τον έλληνα καταναλωτή έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχει στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να είναι σε θέση να επιλέγει το προϊόν που επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, ο χαρακτηρισμός στις αποδείξεις της λιανικής πώλησης, ως ελληνικού κρέατος το οποίο έχει παραχθεί από βοοειδή που έχουν εκτραφεί για τουλάχιστον πέντε (5) μήνες στην Ελλάδα είναι παραπλανητικός και αντίθετος προς το πνεύμα του Κανονισμού  1760/2000 της Ε.Ε. για την επισήμανση του βόειου κρέατρος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας. Αυτό προκύπτει από το ΦΕΚ 531/26.3.2008, άρθρο 1, περί καθορισμού στων στοιχείων που πρέπει να περιέχονται στις ετικέτες που εκδίδονται από ζυγιστικές μηχανές κατά τη λιανική πώληση κρέατος.  Το γεγονός αυτό θίγει άμεσα τα συμφέροντα των ελλήνων βοειοτρόφων που παράγουν κρέας από μοσχάρια τα οποία γεννιούνται στην εκμετάλλευσή τους.

Επί πλέον σύμφωνα με το υποχρεωτικό κοινοτικό σύστημα επισήμανσης του βοείου κρέατος οι ενδείξεις είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται σε ετικέτες οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις αποδείξεις που εκδίδονται.  Με το μέτρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο καταναλωτής παίρνει απόδειξη που είναι παραπλανητική καθώς η πληροφορία που λαμβάνει δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Κανονισμού.

Προκείπτει λοιπόν η άμεση και επιτακτική ανάγκη να χαρακτηρίζεται ως «ελληνικό» μόνο το βόειο κρέας που παράγεται από ζώα που έχουν γεννηθεί,  εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει στην άμεση διόρθωση του χαρακτηρισμού ως «ελληνικού» του κρέατος που παράγεται από εισαγόμενα βοοειδή, ώστε να προστατευθεί ο έλληνας βοοτρόφος αλλά και ο καταναλωτής;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

Scroll