Κίνδυνος για την υγεία η χρήση χλωριωμένου νερού

Νερό με επικίνδυνα παραπροϊόντα του χλωρίου πίνουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες 17 μεγάλες πόλεις της χώρας. Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανίχνευσαν τριχαλομεθάνια και άλλες επικίνδυνες ενώσεις στο πόσιμο νερό των 19 ελληνικών πόλεων από τις 20 που μετείχαν στο πρόγραμμα.

Πολλές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει την κατανάλωση χλωριωμένου νερού με τον καρκίνο του εντέρου, την αρτηριοσκλήρωση, προβλήματα στην καρδιά, την άνοια κ.ά. Oρισμένες μάλιστα έδειξαν ότι ακόμα και η εισπνοή των συγκεκριμένων ουσιών -π.χ. σε κλειστές πισίνες- προκαλεί προβλήματα σε άτομα με άσθμα, καθώς τα τριχαλομεθάνια, τα τριαλογομεθάνια (όπως το χλωροφόρμιο) και άλλες ενώσεις εισέρχονται στον οργανισμό, είτε μέσω του δέρματος είτε με εισπνοή. Στις ελληνικές πόλεις οι συγκεντρώσεις των τριχαλομεθανίων που ανιχνεύθηκαν ήταν όλες κάτω από 40 μικρογραμμάρια/λίτρο (το επιτρεπτό όριο που θέτει η ΕΕ είναι 60 μικρογραμμάρια/λίτρο).

Σε πρόσφατη μελέτη του Δημοτικού Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας της Βαρκελώνης διαπιστώθηκε ότι, όσοι ζούσαν σε σπίτια, όπου το νερό της βρύσης περιείχε περισσότερα από 49 μικρογραμμάρια τριχαλομεθανίων ανά λίτρο, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από εκείνους οι οποίοι κατανάλωναν νερό που περιείχε χαμηλές ποσότητες της επικίνδυνης ουσίας -λιγότερα από δέκα μικρογραμμάρια/λίτρο. Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που έπιναν χλωριωμένο νερό είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν χλωριωμένο νερό. Μάλιστα, το ποσοστό επικινδυνότητας εκτοξεύεται στο 57% για όσους κολυμπούσαν ή κολυμπούν σε πισίνες με χλωριωμένο νερό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουν για τους κινδύνους από τη χρήση χλωριωμένου νερού και με ποιες πρωτοβουλίες και μέτρα θα προωθήσουν την προστασία της υγείας των πολιτών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη

Scroll