Κίνδυνοι από εκτεταμένη ρύπανση περιοχής Ασωπού με εξασθενές χρώμιο και άλλους επικίνδυνους ρυπαντές

Από την εποχή της δικτατορίας ο Ασωπός ποταμός και το ρέμα Αγ. Γεωργίου στον Ασπρόπυργο έχουν χαρακτηρισθεί ως αποδέκτες βιομηχανικών αποβλήτων,  μετά από προηγούμενο βιολογικό καθαρισμό. Αυτός ο όρος ουδέποτε τηρήθηκε, ενώ έκτοτε έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε αριθμό και ποσότητα οι επικίνδυνοι ρύποι, που ρυπαίνουν τον υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλη έκταση, ενώ μεγάλο μέρος καταλήγει και ρυπαίνει τη θάλασσα με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες για το περιβάλλον, τους κολυμβητές και τη θαλάσσια ζωή.

Από τα πλέον επικίνδυνα προϊόντα είναι τα καρκινογόνα: εξασθενές και πεντασθενές χρώμιο, που προέρχονται από τις βιομηχανίες των Οινοφύτων, όπως και του Θριάσιου: μεταλλουργίες, βυρσοδεψεία, χρωματουργίες κλπ. Ήδη τα υπόγεια ύδατα από τα οποία υδρεύονται οι κάτοικοι Οινοφύτων, Ωρωπού, Αυλίδας έχουν ρυπανθεί επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ πλέον έχει απαγορευθεί η χρήση τους για πόση και οικιακή χρήση,.

Η διακομματική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε προτείνει σειρά μέτρων, για την απορρύπανση του Ασωπού και της περιοχής του, που όμως έχουν παντελώς αγνοηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

•    Ποια μέτρα θα λάβουν για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, τον  υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον της περιοχής του Ασωπού, από τη ρύπανση των βιομηχανιών των Οινοφύτων; Πώς θα ελέγξουν την τυχόν ρύπανση των κατοίκων;

•    Ποια είναι η τύχη του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής Περιβάλλοντος της προηγούμενης Βουλής για τον Ασωπό; Πώς σκέπτεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του πορίσματος;

Ο ερωτών βουλευτής

Θανάσης Λεβέντης

Scroll