Το ακριτικό νησί της Θράκης έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια από το κράτος στον τομέα της υγείας και όχι μόνο. Οι κάτοικοι στερούνται ακόμη και τη στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη και η φυσική απομόνωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν υπάρχει η κρατική εγκατάλειψη.
Μάλιστα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών, το Κ.Υ. δεν μπορεί να καλύψει με επάρκεια τους πολίτες.
Συγκεκριμένα:
• Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με Α.Π. α1Α/1136/98 προβλέπονταν έξι θέσεις γιατρών, τρεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μια Παιδιάτρου, μια Οδοντιάτρου και μια Χειρουργικής. Σήμερα υπηρετεί ένας Γενικός Χειρουργός και ένας Επικουρικός.
• Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε μόνιμη βάση σε επίπεδα «προσωπικού ασφαλείας» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε άδειες, ούτε ρεπό.
• Από τις τέσσερις θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου είναι καλυμμένες οι τρείς με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να μην έχουν πάρει ακόμη την κανονική άδεια του 2007.
• Δεν υπάρχει Μικροβιολόγος και Ακτινολόγος, ειδικότητες απαραίτητες ώστε το Κ.Υ. να μπορεί να προσφέρει ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη.
Ο κ. Πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στην περιοχή υποσχέθηκε την κατάταξη του Κ.Υ. σε άγονο Α΄ τάξης, ώστε τα ελάχιστα κίνητρα που δίδονται νομοθετικά να προσελκύουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί. Οι κάτοικοι αναμένουν ακόμη την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης του κ. Πρωθυπουργού.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
1. Να καλυφθούν όλα τα κενά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κ.Υ. Σαμοθράκης.
2. Να στελεχωθεί το ασθενοφόρο με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε αυτό να καλύπτει σε 24ωρη βάση τις ανάγκες του Κ.Υ., αλλά και να μπορεί το προσωπικό να παίρνει τις νόμιμες άδειες και ρεπό;
3. Να δημιουργηθούν και να προκηρυχθούν θέσεις μικροβιολόγου και ακτινολόγου;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ