Δίκαιη Στήριξη για Γονείς Παιδιών με Αναπηρία: Ανάγκη Μείωσης του Ποσοστού Αναπηρίας για τις Προσλήψεις
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Μ. Ζαμπάρα
Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στην ερώτησή τους, ο κ. Ζαμπάρας και άλλοι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν την ανάγκη για τροποποίηση του ισχύοντος νόμου 4765/2021, που καθορίζει τις κατηγορίες υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα.
Ο νόμος, που ρυθμίζει τη διαδικασία πρόσληψης στους δημόσιους φορείς, προβλέπει ότι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ειδικές κατηγορίες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Ωστόσο, οι γονείς παιδιών με αναπηρία, που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, συναισθηματικά και οικονομικά βάρη, υποχρεούνται να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω για να ενταχθούν στις ειδικές κατηγορίες προσλήψεων.
Αυτή η αυστηρή προϋπόθεση, η οποία είναι ασύμβατη με τις πραγματικές ανάγκες των γονέων παιδιών με αναπηρία, τους καταδικάζει συχνά σε μια ζωή σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα τους στερεί τις ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Σύμφωνα με μελέτες, οι γονείς παιδιών με αναπηρία ζουν με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση και συνεχώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη. Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης επαρκούς στήριξης και κοινωνικών υπηρεσιών. Το ποσοστό των γονέων που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους γονείς παιδιών χωρίς αναπηρία, ενώ οι γονείς με παιδί με αναπηρία αναφέρουν συχνά υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνες από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Η επιβολή ενός τόσο υψηλού ποσοστού αναπηρίας (67%) ως προϋπόθεση για τις ειδικές κατηγορίες πρόσληψης, περιορίζει δραματικά τις δυνατότητες των γονέων αυτών να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ εντείνει τη διάκριση και την ανισότητα που αντιμετωπίζουν.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου 4765/2021, προκειμένου να επιτρέπει στους γονείς παιδιών με αναπηρία να εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες πρόσληψης με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, όπως ισχύει για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία. Αυτή η αναγνώριση είναι ζωτικής σημασίας για να ελαφρύνει τα οικονομικά και ψυχολογικά βάρη των γονέων αυτών και να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκατασταθούν επαγγελματικά, ανακουφίζοντάς τους από την αβεβαιότητα που βιώνουν.
Αναλυτικά η ερώτηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τους γονείς παιδιών με αναπηρία
Με τον Νόμο 4765/2021 ρυθμίστηκε εκ νέου το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.
Στο άρθρο 13 αναφέρονται οι Ειδικές Κατηγορίες Υποψηφίων και τα ποσοστά των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων στους φορείς του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα στην παράγραφος 3 αναφέρεται: «γ) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. κατά κλάδο και ειδικότητα καλύπτεται από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και κατ’ εξαίρεση όταν τα άτομα έχουν νοητική αναπηρία ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%).»
Ενώ αντιθέτως για τις προσλήψεις ατόμων με Αναπηρία για τις προσλήψεις στο Δημόσιο το ποσοστό αναπηρίας που χρειάζεται να έχει ο ενδιαφερόμενος είναι 50%.
Εδώ παρατηρείται μια αδικία διότι ναι μεν τα άτομα με αναπηρία καλώς προσλαμβάνονται με ποσοστό άνω του 50% αλλά αυτή η πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρχει και για τους γονείς με παιδιά με αναπηρία άνω του 50% και όχι άνω του 67%.
Οι γονείς παιδιών με αναπηρία αντιμετωπίζουν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη και θα πρέπει η πολιτεία να συμβάλει όσο μπορεί στην ελάφρυνση αυτών των βαρών.
Θα πρέπει να υπάρξει λοιπόν μια ρύθμιση με την οποία να έχουν δικαίωμα ένταξης στις Ειδικές κατηγορίες υποψηφίων προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και των γονιών παιδιών με αναπηρία άνω των 50%.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Καλαματιανός Διονύσης
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γιώργος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γιώργος