Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης

Τον τίτλο της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης έχει κατακτήσει η Θεσσαλονίκη, στην οποία, κατά μέσο όρο, δύο στις τρεις ημέρες το χρόνο παρατηρείται υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι οι κάτοικοι αυτών των πόλεων εισπνέουν καθημερινά ένα θανατηφόρο κοκτέιλ 60 διαφορετικών τοξικών ουσιών που βρίσκονται προσκολλημένες πάνω στην αιωρούμενη σκόνη.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε έκθεση της Κομισιόν, που με βάση εργασίες που παρουσιάστηκαν και αφορούσαν την αέρια ρύπανση στα αστικά κέντρα, σε βιομηχανικές περιοχές και σε εσωτερικούς χώρους.

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, όταν ξεπεράσει τα όρια, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για εκδήλωση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα. Υπολογίζεται ότι μειώνει τη διάρκεια ζωής του σύγχρονου ανθρώπου της μεγαλούπολης κατά δύο-τρία χρόνια, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες (2004-2005) καταγράφονται 300-4-00 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, οι οποίοι αποδίδονται έμμεσα στις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση στη δημόσια υγεία.

Μελέτες καταδεικνύουν ότι η μακροχρόνια αύξηση (τουλάχιστον για ένα έτος) των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης κατά 10 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο αυξάνει τη συνολική θνησιμότητα σε ποσοστό 4% την καρδιοαναπνευστική θνητότητα (6%) και τη θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά 8%.

Επίσης, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2006 τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο περιορισμός ενός μόνο τύπου ατμοσφαιρικού ρύπου θα μπορούσε να μειώσει κατά 15% το ποσοστό θανάτων σε μολυσμένες πόλεις.

Εδώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να σώσει ζωές.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είναι σε γνώση τους τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και ιδιαίτερα οι μετρήσεις που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και να περιοριστούν στα κατώτατα όρια που θα οριστούν από τιν Ε.Ε.;

Με ποια επιπλέον μέτρα θα διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων είτε με μέτρα προφύλαξης είτε με συνεχείς ελέγχους για τις πιθανές επιδράσεις των ρύπων στην υγεία;

Η ερωτώσα
βουλευτής

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Scroll