Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Παναγιωτόπουλος

Γιατί παραμένει ακόμα κενή η θέση Ιατρού Ψυχιάτρου  ΠΕ στον ΟΚΑΝΑ νομού Αχαΐας ένα χρόνο μετά από την ανακοίνωση του οριστικού πίνακα κατάταξης υποψηφί­ων;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.  Υπουργό Υγείας

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου  2024

Θέμα: «Γιατί παραμένει ακόμα κενή η θέση Ιατρού Ψυχιάτρου  ΠΕ στον ΟΚΑΝΑ νομού Αχαΐας ένα χρόνο μετά από την ανακοίνωση του οριστικού πίνακα κατάταξης υποψηφί­ων;»

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) προκήρυξε  μια θέση για την πρόσληψη ενός ατόμου της ειδικότητας ΠΕ Ψυχιάτρων στην διεύθυνση του νομού Αχαΐας στην Πάτρα, με σύμβαση αορίστου χρόνου μετά από  αποχώρηση υπαλλήλου αντίστοιχης ειδικότητας λόγω συνταξιοδότησή του. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με το υπ’ αρ. πρωτ. 8659/6.12.2023 έγγραφο, ο ΟΚΑΝΑ ενέκρινε τον οριστικό πίνακα κατάταξης υποψηφίων για τη θέση αυτή. Να σημειωθεί ότι η επιλογή έγινε μεταξύ τριών (3) υποψήφιων. Σήμερα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η θέση αυτή παραμένει τυπικά(;) και κυρίως πρακτικά κενή, με την πρώτη στη σειρά κατάταξης υποψήφια να μην έχει αναλάβει υπηρεσία, ενώ συνεχίζει να ζει και να εργάζεται σε άλλο νομό.

Στις προσπάθειες επικοινωνίας του ΟΚΑΝΑ Αχαΐας και στη συνέχεια των δικών μας για να λάβουμε και ιδία γνώση, με την Κεντρική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, δεν υπήρχε σαφής απάντηση, για την μεγάλη αυτή καθυστέρηση στην ανάληψη υπηρεσίας με αποτέλεσμα ο ΟΚΑΝΑ Αχαΐας να μην έχει ψυχίατρο σχεδόν δύο χρόνια.

Επειδή η ειδικότητα του ψυχιάτρου είναι απαραίτητη σε δομές απεξάρτησης εφόσον οι εξαρτημένοι με  ψυχική συννοσηρότητα είναι πιο επιβαρυμμένη ομάδα και χρειάζεται διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή.

Επειδή η θεραπευτική σχέση πάσχοντα και θεραπευτή αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία και η όποια διατάραξη της, επιβαρύνει την θεραπευτική αγωγή και ενδεχόμενα οδηγεί σε υποτροπιασμούς.

Επειδή οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με μια δραματική υποστελέχωση  και μεθοδευμένη απαξίωση των δομών  απεξάρτησης.

Επειδή η  πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στηρίζεται στη λογική “κόστος – όφελος”, την οποία και έκανε νόμο με την πρόσφατη ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία διέλυσε τις πετυχημένες μέχρι σήμερα δομές απεξάρτησης με αποτέλεσμα να ενισχύεται το πρόβλημα  της τοξικοεξάρτησης.

Επειδή  η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θα έπρεπε να ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες και τα κριτήρια πρόσληψης του προσωπικού του Οργανισμού του και σε περίπτωση κολλήματος της πρώτης επιλαχούσας υποψήφιας, η θέση να δοθεί στο δεύτερο κατά σειρά επιλαχόντα υποψήφιο.

Επειδή η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όπως και η Διοίκηση οποιοδήποτε άλλου δημόσιου Οργανισμού να πρέπει να λειτουργεί σε διαφανή τρόπο και να λογοδοτεί για τις όποιες  καθυστερήσεις του αλλά και να ελέγχεται από την Πολιτεία για τυχόν παρατυπίες στην λειτουργία του

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός :

  1. Πότε προβλέπεται από τον ΟΚΑΝΑ η πλήρωση της κενής θέσης και γιατί η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων από την πρώτη στην κατάταξη υποψήφια;
  2. Στην περίπτωση που η πρώτη στην κατάταξη υποψήφια έχει δηλώσει κόλλημα για να αναλάβει υπηρεσία, πότε ο ΟΚΑΝΑ θα κινήσει τις διαδικασίες για την ανάληψη καθηκόντων από τον πρώτο επιλαχόντα ώστε η θέση να μην παραμένει κενή δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον ΟΚΑΝΑ Αχαΐας αλλά και στους ίδιους τους θεραπευομένους και τις οικογένειες τους;

                                    Οι  ερωτώντες  Βουλευτές

      Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

    Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μίλτιάδης

Καλαματιανός Διονύσιος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Κοντοτόλη Μάρίνα

Παππάς Πέτρος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Ψυχογιός Γεώργιος

Scroll