Ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Παπαηλιού, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΝΔ:
Ειπώθηκε, ότι η απόρριψη, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ, του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να συζητηθεί το έγκλημα των Τεμπών στο Ευρωκοινοβούλιο, έγινε, διότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε συζητηθεί κάποιο δυστύχημα που ερευνάται δικαστικά.
Όμως και ουδέποτε, είχαμε δυστύχημα-έγκλημα, όπως τα Τέμπη, και βέβαια επιχείρηση συγκάλυψής του, με παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και με ευθεία παρέμβαση της κυβέρνησης στο δικαστικό έργο.
Προς το βουλευτή της ΝΔ, που μίλησε για την «ολιστική» κοινωνική πολιτική που ασκεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ.
Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ έχει χαρακτήρα προσωρινό, πιλοτικό ή όπως αλλιώς θέλετε να τον χαρακτηρίσετε-να τον «βαφτίσετε», ενώ, όταν ασκείται πράγματι κοινωνική πολιτική, αυτή πρέπει να έχει και έχει μόνιμο-σταθερό χαρακτήρα.
Τα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ συνίστανται σε γλίσχρα επιδόματα και προσωρινές παρεμβάσεις με ημερομηνία λήξεως.
Το ίδιο γίνεται και με τις δήθεν προσλήψεις στους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους, την υγεία και την εκπαίδευση: Δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό, αλλά επικουρικοί και αναπληρωτές αντίστοιχα.
Ο βουλευτής Αρκαδίας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών και των δημοσίων επιχειρήσεων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022 – Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
Το ίδιο γίνεται και με τις δήθεν προσλήψεις στους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους, την υγεία και την εκπαίδευση: Δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό, αλλά επικουρικοί και αναπληρωτές αντίστοιχα.
Η αρχή της ισότητας ανδρών και γυναικών προβλέπεται και σε κοινοτικό επίπεδο και στη χώρα μας συνταγματικά.
Βέβαια οι διακρίσεις και οι ανισότητες, βάσει του φύλου «ζουν και βασιλεύουν».
Πηγή των διακρίσεων και των ανισοτήτων είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Στο πλαίσιο αυτών των παραμέτρων, εντάσσονται οι διακρίσεις και οι ανισότητες, βάσει του φύλου.
Με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βάσει αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εμποδίζεται, να θεσπιστούν μέτρα που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο, εν προκειμένω τη γυναίκα, να αποκτά προτεραιότητα.
Το υπό κρίση νομοσχέδιο που αφορά την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στις διοικητικές θέσεις των εισηγμένων και μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών, καθώς και στις δημόσιες επιχειρήσεις, ενσωματώνει την Οδηγία (Ε.Ε.) 2022/2381, θεσπίζοντας ποσοστώσεις και συγκεκριμένους στόχους για τη συμμετοχή των γυναικών στις θέσεις ευθύνης.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στηρίζουμε κάθε θεσμική παρέμβαση που προωθεί την ισότητα των φύλων, και στον εργασιακό χώρο, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται ανισότητες όσον αφορά τις θέσεις διοίκησης, τις αμοιβές και τις ευκαιρίες ανέλιξης.
Η διαχρονική μας στάση υπέρ της έμφυλης ισότητας αποδεικνύεται με το έργο μας κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019). Τότε, θεσπίστηκαν καινοτόμα μέτρα, όπως η ένταξη της διάστασης του φύλου στον κρατικό προϋπολογισμό, η προστασία της μητρότητας, η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και η ενίσχυση των δομών στήριξης των γυναικών.
Η ουσιαστική ισότητα στην αγορά εργασίας δεν επιτυγχάνεται μόνο με ποσοστώσεις, αλλά με μία σειρά–μία δέσμη ευρύτερων πολιτικών που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες στον πυρήνα τους. Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η καθιέρωση ίσης αμοιβής για ίση εργασία, η αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας, με την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με τη συμπερίληψη ρητρών έμφυλης ισότητας σ΄ αυτές και η αυστηροποίηση των ποινών για εργοδοτικές πρακτικές διάκρισης. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η θέσπιση ισχυρών μέτρων για την προστασία από κάθε είδους παρενοχλήσεις στον εργασιακό χώρο, καθώς και η προώθηση πολιτικών που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των ανδρών στη γονική άδεια, ώστε να επιτευχθεί δίκαιη κατανομή των οικογενειακών βαρών-ευθυνών. Η ενσωμάτωση αυτών των πολιτικών στη νομοθεσία και η ουσιαστική εφαρμογή τους είναι ζωτικής σημασίας για την άρση των έμφυλων ανισοτήτων και την οικοδόμηση μιάς πραγματικά δίκαιης και συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας.
Από το νομοσχέδιο, λείπουν:
Oι ουσιαστικοί μηχανισμοί εφαρμογής.
Η απλή αναφορά σε ποσοστώσεις χωρίς συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται, αφήνει το μέτρο κενό περιεχομένου. Ποιος θα διασφαλίσει την εφαρμογή αυτών των ποσοστώσεων; Πώς θα αντιμετωπιστεί η συστηματική υποεκπροσώπηση γυναικών, αν η ρύθμιση δεν συνοδεύεται από διαφανείς διαδικασίες επιλογής και υποχρεωτικούς ελέγχους εφαρμογής.
Οι συνοδευτικές πολιτικές για τη γυναικεία στήριξη.
Η ποσόστωση δεν αρκεί από μόνη της. Οι γυναίκες συνεχίζουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα με τη μέριμνα για το σπίτι, τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, γεγονός που τις αποκλείει από θέσεις ηγεσίας. Χρειάζονται συνοδευτικά μέτρα: πολιτικές συμφιλίωσης και εξισορρόπησης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, επιδοτήσεις για τις υπηρεσίες φροντίδας και ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου αποτυπώνουν την αντίθεση με την υποκριτική κυβερνητική πολιτική της ΝΔ.
Αυτή, ενώ αναλαμβάνει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της έμφυλης ισότητας.
Έχει συστήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στελέχωση, με ανεπαρκείς πόρους-προϋπολογισμό, έχει υποβαθμίσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, έχει αποδυναμώσει τις πολιτικές στήριξης των εργαζόμενων μητέρων και έχει αφήσει τις πολιτικές καταπολέμησης της έμφυλης βίας με ανεπαρκείς πόρους.
Η δήθεν προοδευτική στάση της, μέσω του υπό κρίση νομοσχεδίου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της εργασίας, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, που συρρικνώνονται καθημερινά.
Απαιτούνται:
H υποχρεωτική δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με το φύλο των στελεχών των εταιρειών.
H σύνδεση της συμμόρφωσης με κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές για εταιρείες που επιτυγχάνουν ισόρροπη εκπροσώπηση.
H δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης για γυναίκες στελέχη.
H θεσμοθέτηση μέτρων συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όπως διεύρυνση της γονικής άδειας και ενίσχυση των παιδικών σταθμών.
H, κατά το δυνατόν, διεύρυνση του μέτρου και σε μικρότερες επιχειρήσεις και ΜΚΟ.
H ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση των ποσοστώσεων. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις. Για να υπάρξει ουσιαστική ισότητα, πρέπει να θεσπιστούν πολιτικές που αλλάζουν το σύστημα στον πυρήνα του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει σταθερός στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της έμφυλης ισότητας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Η ποσόστωση στην εκπροσώπηση των γυναικών, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, είναι ένα, μικρής εμβέλειας, τεχνικό μέσον, που, κάποιες ή πολλές φορές, θα παραμείνει εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστο.
Για την ισότητα στην καθημερινότητα, χρειάζεται εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας, «από τα μικράτα» των πολιτών.
Επομένως, για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ισχύει το «ώδινεν όρος και έτεκε μυν».