ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η ψήφος του ΣΥΝ υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, είναι ψήφος κατά της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής και όχι στην ψευδεπίγραφη δικομματική αντιπαράθεση

«Η αντίθεση του ΣΥΝ στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική είναι δεδομένη»      τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί της Προτάσεως Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στη Βουλή».

Και ο βουλευτής του Συνασπισμού συνέχισε:

«Σπεύδω ευθύς εξ αρχής να δηλώσω ότι, η ψήφος μας υπέρ της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος κατά της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής, μιας κυβερνητικής πολιτικής η οποία συντηρεί 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάτω από τα όρια της βιωσιμότητας. Μιας συντηρητικής πολιτικής η οποία προωθεί την ιδιωτικοποίηση μεγάλων δημόσιων οργανισμών, μιας συντηρητικής πολιτικής η οποία ανέχεται, υποθάλπει και  συντηρεί την λειτουργία ολιγοπωλίων, την ύπαρξη καρτέλ.  Μιας κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ουσιαστικά αφαιμάσσει το εισόδημα των εργαζομένων, από την ώρα που αυξάνει τους έμμεσους φόρους, συντηρεί και επαυξάνει την ακρίβεια και οδηγεί τους συμπολίτες να ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Είμαστε αντίθετοι στην κυβερνητική πολιτική, η οποία περιορίζει τις κοινωνικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, αρνείται να προωθηθεί η διαδικασία περαιτέρω έρευνας και ελέγχου του μεγάλου σκανδάλου των κυβερνητικών υποκλοπών, είμαστε αντίθετοι στην κυβερνητική πολιτική που δεν θέλει να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές ελευθερίες.

Η ψήφος του Συνασπισμού υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, δεν είναι ψήφος υπέρ της δικομματικής αντιπαράθεσης η οποία πολλαπλασιάζει τις εντάσεις και  τα αδιέξοδα για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η δικομματική αντιπαράθεση δεν γίνεται επί της ουσίας των προβλημάτων. Η δικομματική αντιπαράθεση γίνεται ακριβώς για να τροφοδοτήσει εντάσεις, οι οποίες στο πλαίσιο ενός τακτικισμού, θέλουν να εξυπηρετήσουν το ΠΑΣΟΚ και εξ αντικειμένου και την Ν.Δ.»  

Και ο βουλευτής του ΣΥΝ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  τους κάλεσε να δηλώσουν:

«Τι θα κάνετε αναφορικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος;

Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό αναφορικά με την προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16;

Θέλετε ή δεν θέλετε τη ρηγμάτωση του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που προωθεί η Ν.Δ.;

Αυτό είναι το καίριο πολιτικό ζήτημα και όχι η αποχώρηση από την αναθεωρητική διαδικασία.

Αυτό το κίνημα της φοιτητικής και της σπουδάζουσας νεολαίας, αυτές οι κινητοποιήσεις που λοιδωρήθηκαν από πάρα πολλούς, αυτή η αντίδραση όσο και η αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε χώρο με έντονη την παρουσία του ιδιωτικού τομέα, αυτή η κίνηση των ενεργών πολιτών, αυτό το κίνημα ήταν που ανάγκασε και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ανακρούσει πρύμνα και να επιλέξει την τακτική κίνηση φυγής από την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, διότι εκεί θα είχε υποχρέωση με σαφήνεια, με συγκεκριμένο τρόπο να εκφραστεί.

Τι θέλει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ; Θέλει ή δεν θέλει να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης; Κι από την άλλη μεριά η κυβερνητική πολιτική να επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Να επιμένει η κυβέρνηση να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, προκειμένου να συνδυαστεί η δήθεν τότε προστασία του περιβάλλοντος με τους ρυμοτομικούς σχεδιασμούς, με τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, με την εγκατάλειψη κριτηρίων πριν από το 1975 για το τι είναι ή δεν είναι δάσος. Αυτά είναι τα ουσιαστικά ζητήματα.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας για να καταγγείλει με την ψήφο του αυτή την κυβερνητική πολιτική. Δεν εντάσσεται όμως σε μία δικομματική αντιπαράθεση που γίνεται ψευδεπίγραφα και ψευδώνυμα μακριά από την ουσία των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Εμείς θα παραμείνουμε στην αναθεωρητική διαδικασία. Θα πάρει μέρος ο Συνασπισμός στην αναθεωρητική διαδικασία, προκειμένου με την ψήφο των βουλευτών του να αποκρούσει την προωθούμενη διαδικασία αναθεώρησης Συντάγματος, για να καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την Παιδεία. Για να καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος, που προκύπτει πια για όλους, λεηλατημένο. Για ένα περιβάλλον, που οι κίνδυνοι που το απειλούν κάθε μέρα και περισσότερο μεγεθύνονται. Θα μείνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, για να αναδείξει για άλλη μια φορά το πόσο επικίνδυνο στοιχείο θα είναι, εάν ιδρυθεί το λεγόμενο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο θα εγκαταστήσει ένα δικαιοπολιτικό  αυταρχισμό στο χώρο, όχι μόνο της δικαιοσύνης αλλά και της πολιτικής ζωής. Θα μείνουμε εμείς στην αναθεωρητική διαδικασία, για να αναδείξουμε την ανάγκη καθιέρωσης ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην αξιοπρεπή διαβίωση. Θα μείνουμε στην αναθεωρητική διαδικασία για να μπορέσουμε να αναδείξουμε το πόσο αναγκαίο είναι να καθιερωθεί η δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να προκαλούν λαϊκά δημοψηφίσματα, για να μπορούν να διαμορφώνουν συμμετοχικά τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής. Όλοι συνομολογούμε ότι υπάρχει μία απόσταση των πολιτών από την ασκούμενη πολιτική και εσείς, οι βουλευτές της Ν.Δ, έρχεστε στην αναθεωρητική διαδικασία για να αρνηθείτε το λαϊκό δημοψήφισμα, για να αρνηθείτε τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, για να αρνηθείτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν εξαθλιωμένοι συμπολίτες μας. Όταν γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι οι κοινωνικές ανισότητες, ανεξάρτητα από την ευημερία των αριθμών που θέλετε να εμφανίζετε, πληγώνουν τον κοινωνικό ιστό. Τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή.

 Όλα αυτά είναι εκείνα τα οποία ελέγχουν την κυβερνητική πολιτική και την ελέγχουν σε πολλαπλό επίπεδο. Και στο επίπεδο το πολιτικό και στο επίπεδο το θεσμικό. Κατά συνέπεια, με δεδομένη την αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική, με δεδομένη τη στάση μας για όλα εκείνα που προσδιορίζουν την πολιτική του Συνασπισμού αναφορικά με τα ζητήματα της κοινωνίας, εμείς ψηφίζουμε υπέρ  της πρότασης δυσπιστίας, αλλά καταψηφίζουμε την πόλωση, την ένταση που θέλει να ανατροφοδοτεί το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού. Η δική μας ψήφος υπέρ της πρότασης δυσπιστίας έχει αυτό το περιεχόμενο, αυτό το χαρακτήρα.  

Scroll