Φώτης Κουβέλης: Η ακρίβεια παρούσα στις παραλίες

«Προκύπτει καθημερινά σημαντική υπερτιμολόγηση προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών στις παραλίες και τους τουριστικούς προορισμούς» επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς  Φώτης  Κουβέλης, κατά τη συζήτηση  Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή, με θέμα τις υπερβολικές τιμές που καταβάλουν οι επισκέπτες στα παραλιακά θέρετρα και τους τουριστικούς χώρους.

Ο Υφυπουργός  κ.Γ.Παπαθανασίου, στην τοποθέτησή του, παραδέχθηκε ότι πράγματι έχει διαπιστωθεί η υπερτιμολόγηση προϊόντων σε κυλικεία τουριστικών χώρων και σε παραλιακά θέρετρα ενώ, όπως δήλωσε, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 95 έλεγχοι, οι οποίοι σύντομα θα ενταθούν.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΝ  Φ. Κουβέλης, τόνισε:

«Υπήρξε πράγματι συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αλλά και καθορισμός τιμών για ορισμένα προϊόντα.  Πλήν όμως η καταστρατήγηση είναι διαρκώς παρούσα. Από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, προκύπτει  ότι προϊόντα με καθορισμένη τιμή, πωλούνται δύο και τρείς φορές ακριβότερα.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα υπερβολικών τιμών  που έχουν σχέση με τη λειτουργία των παραλιών,  τα οποία καθιστούν  πολλές φορές αδύνατη την πρόσβαση του πολίτη και μάλιστα του μικρομεσαίου πολίτη, ο οποίος δεν έχει μεγάλη οικονομική δυνατότητα να επισκεφθεί  τις συγκεκριμένες παραλίες και να έχει  την διεκδικούμενη από όλους μας θερινή αναψυχή.  

Και με άλλους τρόπους όμως  δυσχεραίνεται  αυτή η τουριστική ανάπτυξη γιʼ αυτό ακριβώς απηύθυνα την  επίκαιρη ερώτηση και στην αρμοδία υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η  πρόσβαση στην Ακρόπολη, τιμάται δώδεκα  ευρώ η είσοδος, τριάντα ευρώ για τον ξεναγό και δύο ευρώ για ένα μπουκάλι νερό. Είναι αυτή  διαδικασία και συνθήκες που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση  του επισκέπτη, είτε αυτός είναι έλλην πολίτης, είτε αλλοδαπός, όταν έρχεται στη χώρα μας; Προφανώς, όχι.  Οι έλεγχοι πρέπει να είναι συστηματικοί, πρέπει να σταματήσει η κατάχρηση και η υπέρβαση των αποφάσεων  ώστε εν τέλει αυτό το γλίσχρο εισόδημα του μεσαίου πολίτη να μην έχει την ικανότητα να  εξασφαλίσει  την πρόσβαση στις παραλίες του τόπου  προκειμένου να έχει τη στοιχειώδη και διεκδικούμενη από όλους μας  αναψυχή.  Χρειάζεται συστηματική παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών, χρειάζεται η  εφαρμογή  του νόμου, διότι η καταστρατήγηση είναι παρούσα. Σας αναφέρω και άλλο συναφές παράδειγμα, στα πλοία  που κάνουν  τα δρομολόγια στα διάφορα νησιά. Κάποια στιγμή εξαφανίζονται μυστηριωδώς οι λεγόμενες  οικονομικές θέσεις, και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν  είναι υποχρεωμένοι και να πληρώσουν  διπλάσιο εισιτήριο με τη διακεκριμένη θέση.  Και βεβαίως αυτό το θέμα αφορά μια συνολική, μία ολοκληρωμένη πολιτική η οποία θα έπρεπε  να είναι παρούσα, αλλά δυστυχώς ελλείπει,  προκειμένου  να διευκολύνεται ο πολίτης, ο επισκέπτης, ο παραθεριστής, είτε αυτός είναι έλληνας  είτε ξένος πολίτης. Τα μέτρα μπορεί να προβλέπονται, αλλά  εάν  δεν εξασφαλίζουν την αναγκαία  εφαρμογή  με την κινητοποίηση, ιδιαίτερα αυτούς τους κρίσιμους μήνες,  των  ελεγκτικών μηχανισμών, τότε ο νόμος θα παραμένει  κενός περιεχομένου και θα έχει μόνο εξαγγελικό χαρακτήρα.»

Στη δευτερολογία του, ο  Υφυπουργός Ανάπτυξης  παραδέχθηκε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι και ενημέρωση των καταναλωτών ενώ, όπως δήλωσε, η εκμετάλλευση των παραλιών γίνεται κυρίως με την ευθύνη των τοπικών Δήμων.

Scroll