Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Παναγιωτόπουλος

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Α. Παναγιωτόπουλου: Παραιτήσεις Προέδρου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με καταγγελίες για αδιαφορία από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου

Στη Βουλή το θέμα των δύο ηχηρών παραιτήσεων από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα «Παραιτήσεις Προέδρου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με καταγγελίες για αδιαφορία από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου» κατέθεσαν από κοινού ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης Χαράλαμπος Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή δώδεκα (12) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι πρόσφατες παραιτήσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), του προέδρου του, καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, κ. Σπύρο Αρταβάνη – Τσάκωνα και μέλους του, τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, κ. Άγγελο Χανιώτη, διακεκριμένοι επιστήμονες αμφότεροι, αναδεικνύουν, σύμφωνα με τις επιστολές παραίτησης και δηλώσεις σε ΜΜΕ (https://www.kathimerini.gr/society/563446771/ichires-paraitiseis-logo-adiaforias-gia-tin-ereyna/) την παγερή αδιαφορία της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής έρευνας, ειδικά σε τεχνολογίες αιχμής.

Παρά τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για επιστροφή των λαμπρών μυαλών της χώρας είτε για να εργαστούν και επανεγκατασταθούν στην πατρίδα τους είτε για τον συντονισμό εθνικών στρατηγικών από ήδη διακεκριμένους επιστήμονες, τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει η ερευνητική κοινότητα στην Ελλάδα, όπως ο κατακερματισμός των ερευνητικών φορέων, η έλλειψη χρηματοδότησης, η υποστελέχωση των ερευνητικών φορέων και η απουσία μιας εθνικής ερευνητικής πολιτικής παραμένουν.

Επειδή στο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ πιστεύουμε ότι η έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική προϋπόθεση για την καινοτομία, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, δεσμευόμαστε για ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό και μια αξιοκρατική χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις χρηματοδότηση της έρευνας, με τους επιστημονικούς φορείς να επιτελούν απρόσκοπτα και ανεξάρτητα το έργο τους.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

Θέμα: «Παραιτήσεις Προέδρου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με καταγγελίες για αδιαφορία από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου»

Σε μια χώρα που λόγω της υπερδεκαετούς κρίσης το «brain drain» αποτελεί ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την ανάπτυξή της, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της ή τους πανηγυρισμούς για επιστροφή των λαμπρών μυαλών της χώρας είτε για να εργαστούν και επανεγκατασταθούν στην πατρίδα τους είτε για τον συντονισμό εθνικών στρατηγικών από ήδη διακεκριμένους επιστήμονες, συνεχώς διαψεύδεται από την ίδια της την πρακτική.

Πρόσφατο και πολύ σοβαρό συμβάν οι παραιτήσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), ο πρόεδρος του, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, κ. Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας και το μέλος του, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, κ. Άγγελος Χανιώτης, διακεκριμένοι επιστήμονες αμφότεροι.

Κοινός τόπος στις παραιτήσεις των δύο κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων  είναι η απουσία στρατηγικής εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, και ευρύτερα της κυβέρνησης, στον κρίσιμο τομέα της έρευνας  κυρίως σε τεχνολογίες αιχμής, για τη υπηρέτηση του οποίου επέστρεψαν στην Ελλάδα προκειμένου να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι είναι δυσλειτουργική έως ανασχετική η υπαγωγή του ΕΣΕΤΕΚ στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι προτάσεις των δύο παραιτηθέντων από το ΕΣΕΤΕΚ, όπως αναφέρονται στις επιστολές παραίτησής τους και στις δημόσιες δηλώσεις τους, ομονοούν στην ανάγκη για ένα ανεξάρτητο και συντονιστικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει ένας τέτοιος σημαντικός φορέας, αφού ο κατακερματισμός των κονδυλίων και η απουσία στόχου και οράματος σε συνδυασμό με την ανωφελή εξάρτηση από το υπουργείο Ανάπτυξης υπονομεύουν ουσιαστικά το ρόλο του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, γίνεται λόγος για «παγερή αδιαφορία».

Επειδή, η έρευνα αποτελεί το θεμέλιο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, και όλα μαζί την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη του «επιχειρείν» και μιας σύγχρονης οικονομίας.

Επειδή, τέτοιες εξελίξεις όπως η παραίτηση των δύο κορυφαίων επιστημόνων από το ΕΣΕΤΕΚ πλήττουν το κύρος της χώρας και υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για την έρευνα.

Επειδή, ο συμβολισμός των παραιτήσεων αποθαρρύνει τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Ισχύουν οι καταγγελίες των δύο μελών του ΕΣΕΤΕΚ;
  2. Έγιναν προσπάθειες για ανάκληση της απόφασής τους;
  3. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε ο φορέας να μπορεί να παράσχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του και το έργο που έχει αναλάβει;
  4. Τα κονδύλια διανέμονται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες ανά τομείς  έρευνας;
  5. Υπάρχουν προοπτικές αλλαγής στο καθεστώς του ΕΣΕΤΕΚ, στο πνεύμα που προτείνουν στις παραιτήσεις τους οι δυο επιστήμονες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Τσαπανίδου Πόπη

Scroll