Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τις απαράδεκτες πρακτικές της ΕΤΒΑ σε βάρος των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων του ΒΙΟΠΑ Μαγνησίας.
««Μαξιλάρι ασφαλείας» για τις αυθαίρετες και προκλητικές ενέργειες της ΕΤΒΑ παρέχει ο πρόσφατος νόμος της Κυβέρνησης, που δίνει επί της ουσίας «λευκή επιταγή» στην εταιρεία για την άσκηση των διαχειριστικών της αρμοδιοτήτων.
Στην αρμοδιότητα της ΕΤΒΑ ανήκει η περιβαλλοντική παρακολούθηση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, η κανονιστική συμμόρφωση, οι συντηρήσεις και οι επισκευές, η πυροπροστασία, η φύλαξη, η αποκομιδή σκουπιδιών, ο ηλεκτροφωτισμός, ο καθαρισμός των δρόμων κ.α.. Για τις εν λόγω υπηρεσίες που κρίνονται ως ανταποδοτικές, οι επιχειρήσεις να υποχρεούνται σε πληρωμή των σχετικών κοινόχρηστων τελών. Στην περίπτωση του ΒΙΟΠΑ Μαγνησίας όμως, οι δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις αναφέρουν ότι παρά το ότι οι εν λόγω υπηρεσίες ήταν ανύπαρκτες, ανά τρίμηνο οι επιχειρήσεις καλούνταν να καταβάλουν για την παροχή των υπηρεσιών αυτών εκατοντάδες ευρώ. Συνέπεια της αδιαφορίας της ΕΤΒΑ για την σύννομη εκτέλεση των καθηκόντων της απέναντι στις επιχειρήσεις, ήταν οι τελευταίες να κηρύξουν στάση πληρωμών για τα κοινόχρηστα τέλη, εφόσον κάθε έννοια ανταποδοτικότητας καταστρατηγούνταν εκ μέρους της εταιρείας. Η προκλητική στάση της ΕΤΒΑ συνεχίζεται ωστόσο, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα προχωρά σε διαταγές πληρωμών σε βάρος των επιχειρήσεων για μη καταβληθέντα τέλη που φτάνουν μέχρι και τα 12.000 ευρώ.
Η σχετικά πρόσφατη εφαρμογή του Ν. 4982/22 διαμορφώνει ένα πεδίο υπερεξουσιών για την ΕΤΒΑ, που αποβαίνει κατάφορα σε βάρος των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων. Εκμεταλλευόμενη τον νόμο, η Εταιρεία προβαίνει σε μονομερή, αυθαίρετο και υπερτιμολογημένο καθορισμό κοινοχρήστων, αυξάνοντάς τα κατακόρυφα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται έλλειψη δημοσιότητας και διαφάνειας σε σχέση με τον τρόπο προσδιορισμού των σχετικών χρεώσεων των επιχειρήσεων», ανέφερε ο Βουλευτής.
Στην Ερώτησή του, που συνυπογράφουν συνολικά 10 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να προστατευθούν οι δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ Μαγνησίας που απειλούνται σήμερα με «λουκέτο» αν δεν καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά που χρεώνει η εταιρεία για παροχή υπηρεσιών που επαγγελματίες δεν «είδαν» ποτέ.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ενδεικτικό των υπερεξουσιών που παρέχει ο ν. 4982/22 στην ΕΤΒΑ, το άρθρο 3, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποδέχονται ανεπιφύλακτα τον Κανονισμό Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΠ) αλλά και την οποιαδήποτε μελλοντική τροποποίηση του. Αδύνατη καθίσταται σύμφωνα με τον νόμο και η αναθεώρηση των Κανονισμών Λειτουργίας με πρωτοβουλία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς τίθεται υποχρεωτικά, εκπροσώπηση σε κάθε περίπτωση, του 51% της συνολικής έκτασης του ΕΠ, στην προσμέτρηση της οποίας περιλαμβάνονται και οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, οι χώροι πρασίνου και στάθμευσης οχημάτων, που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην ΕΤΒΑ. Προβληματικό παραμένει επίσης το γεγονός ότι ο νέος νόμος (άρθρο 27) αφαίρεσε τη δυνατότητα αλλαγής του Φορέα Διαχείρισης κατόπιν απόφασης της πλειοψηφίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων (άρθρο 58 του ν. 3982/2011).
«Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του ν. 4982/22, σημαντικός αριθμός μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων προγραμματίζουν ήδη την μετεγκατάστασή τους από τα Επιχειρηματικά Πάρκα, καθώς θεωρούν ότι είναι αδύνατον να επιβιώσουν μέσα στο νέο θεσμικό καθεστώς και τους συνακόλουθους κανονισμούς λειτουργίας. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την παραχώρηση υπερεξουσιών στην ΕΤΒΑ και να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δίκαιη και επί ίσοις όροις συμμετοχή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις κρίσιμες αποφάσεις διαχείρισης», τόνισε ο Βουλευτής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: