Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Ανάπτυξης
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ – IMO) κατά τη διάρκεια της 79ης Συνόδου της Επιτροπής για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Marine Environment Protection Committee – MEPC 79) στο Λονδίνο, η Μεσόγειος Θάλασσα ανακηρύχθηκε και επίσημα ως Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου (Sulphur Emissions Control Area – SECA).
Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι τα πλοία που επιχειρούν στην περιοχή θα πρέπει να μειώσουν την περιεκτικότητα θείου από το 0,5% στο 0,1% από την 1η Μαΐου 2025. Σταδιακά, οι εκπομπές οξειδίων του θείου προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν κατά 80% στη Μεσόγειο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες SECAs αποτελούν η Βαλτική και η Βόρεια Θάλασσα όπως επίσης και η Βόρεια Αμερική.
Παράλληλα, η σταδιακή επέκταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU emissions trading system – EU ETS) στις ναυτιλιακές μεταφορές- η οποία θα υποχρεώσει την εγχώρια ναυτιλία από την 30 /09/ 2025 να ξεκινήσει να αποζημιώνει στο ETS το 40% των ρύπων που αποβάλλει ώστε σταδιακά και μέχρι το 2027, η καταβαλλόμενη αποζημίωση των ρύπων να φτάσει στο 100% των ρύπων, σε συνδυασμό με την προσαρμογή στο νέο κανονισμό του συμβουλίου της Ε.Ε για τη λεγόμενη «πρωτοβουλία FuelEU Maritime» με σκοπό την χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών ώστε να μειωθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κατά 2 % το 2025 σε έως και 80 % έως το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία αναμένεται να αυξήσουν το λειτουργικό κόστος στον κλάδο της ακτοπλοΐας.
Όπως προέκυψε από την ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προβλέπουν για το 2025 αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων της τάξεως του 10% έως 12% τουλάχιστον. Ήδη από τις 7 Ιανουαρίου, έχει επιβληθεί «Μεσογειακό Περιβαλλοντικό Τέλος» ύψους 2,5 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο φορτηγού οχήματος στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Ηράκλειο, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους.
Επειδή, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο ένας στους δύο Έλληνες δεν κάνει διακοπές εξαιτίας της ακρίβειας που έχει περιορίσει το εισόδημά του αλλά και του αυξημένου κόστους ζωής που τους αναγκάζουν να κάνουν περικοπές από παντού,
Επειδή οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κάθε χρόνο παίρνουν την ανιούσα με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να κάνουν διακοπές σε νησί ή να φτάνουν στα όριά τους για να τα καταφέρουν,
Επειδή η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η θέση στην Ε.Ε σε αυξήσεις εισιτηρίων πλοίων (+32%) την τελευταία 5ετία (Μάιος 2019-Μάιος 2024).
Επειδή μια τετραμελής οικογένεια, έχοντας καμπίνα και το αυτοκίνητό της, από τον Πειραιά στη Ρόδο, μετ’ επιστροφής, χρειάστηκε πέρυσι πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ για να πάει στην Πάρο και να επιστρέψει, με συμβατικό πλοίο, χρειάστηκε περίπου 540 ευρώ,
Επειδή το λειτουργικό κόστος των καυσίμων αντιπροσωπεύει το 45-50% του συνολικού λειτουργικού κόστους ενός πλοίου,
Επειδή η προτροπή της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου το περασμένο καλοκαίρι στους πολίτες να πάνε διακοπές στα χωριά τους και στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά που είναι ακριβά, τείνει να γίνει κανονικότητα για την κυβέρνηση.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Παππάς Νίκος
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ρένα
Ζαμπάρας Μίλτος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Πολάκης Παύλος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γιώργος