SOS για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία: Άμεση Στήριξη για Υποδομές και Εκπαιδευτικό Προσωπικό Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Μίλτου Ζαμπάρα
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας, σε συνεργασία με άλλους (14) δεκατέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καλλιτεχνικά σχολεία σε όλη τη χώρα.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ο θεσμός των Καλλιτεχνικών Σχολείων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες με καλλιτεχνικές δεξιότητες και ανησυχίες να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να ακολουθήσουν σπουδές με δημιουργικό προσανατολισμό. Ωστόσο, για να επιτελέσουν τον σημαντικό αυτό ρόλο, απαιτείται ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα, τα καλλιτεχνικά σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, ακατάλληλες υποδομές και γενικότερη υποχρηματοδότηση, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργία τους και στερεί από τους μαθητές την εκπαιδευτική εμπειρία που δικαιούνται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης αποτελεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου, το οποίο, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, στεγάζεται σε ακατάλληλους χώρους δύο διαφορετικών σχολικών μονάδων και σε κοντέινερ. Παρά τη μεγάλη ζήτηση και το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών, το στεγαστικό πρόβλημα καθιστά αδύνατη την εγγραφή περισσότερων παιδιών, αποκλείοντας νέους ταλαντούχους μαθητές από την καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, το Καλλιτεχνικό σχολείο Μεσολογγίου – καθώς και πανελλαδικά – τα καλλιτεχνικά σχολεία στερούνται κατάλληλων εργαστηρίων, ενώ τα εξειδικευμένα μαθήματα πραγματοποιούνται χωρίς αναλυτικά προγράμματα σπουδών και επαρκές εκπαιδευτικό υλικό. Οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό καλύπτονται, σε πολλές περιπτώσεις, από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Επιπλέον, η μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες αποτελεί ένα ακόμη άλυτο πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους.
Οι Βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών και να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον των καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
–Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
–Εσωτερικών
Θέμα: Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Εκπέμπουν SOS: Ζητούν Άμεσες Λύσεις για Υποδομές και Προσωπικό
Ο θεσμός των Καλλιτεχνικών σχολείων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να ακολουθήσουν σπουδές με καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Παράλληλα, τα σχολεία αυτά λειτουργούν ως ζωντανές εστίες πολιτισμού για τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή.
Ωστόσο, για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον κρίσιμο ρόλο τους, απαιτείται ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, τα καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ακατάλληλες υποδομές και γενικότερη υποχρηματοδότηση, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα:
• Η κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων είναι απαραίτητη για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Μεσολογγίου, Αθήνας, Αργολίδας, Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, καθώς και για τη μετεγκατάσταση του σχολείου στο Περιστέρι. Τα υπάρχοντα κτίρια είτε δεν επαρκούν είτε είναι εντελώς ακατάλληλα για τις ανάγκες των μαθητών.
• Τα καλλιτεχνικά σχολεία δεν χρειάζονται μόνο αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για εργαστήρια, καθώς και εξοπλισμένες αίθουσες για παραστάσεις, εκθέσεις και λοιπές εκδηλώσεις.
• Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης, καθώς στεγάζεται από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα σε ακατάλληλους χώρους δύο διαφορετικών σχολείων και σε κοντέινερ. Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών, το στεγαστικό πρόβλημα δεν επιτρέπει την εγγραφή περισσότερων παιδιών, αποκλείοντας νέους ταλαντούχους μαθητές από την καλλιτεχνική εκπαίδευση.
• Παρότι η ευθύνη για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών ανήκει στους Δήμους, δεν υπάρχει διαφοροποιημένη αντιμετώπιση των καλλιτεχνικών σχολείων από τα υπόλοιπα σχολεία γενικής παιδείας. Η ιδιαίτερη φύση αυτών των σχολείων απαιτεί ένα ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης, που να λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες ανάγκες τους σε εξοπλισμό και υποδομές.
• Τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας διεξάγονται χωρίς επίσημα εγκεκριμένα αναλυτικά προγράμματα, εγχειρίδια και εκπαιδευτικό υλικό, γεγονός που δυσχεραίνει τόσο τη διδασκαλία όσο και τη μάθηση.
• Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι χρόνιο πρόβλημα. Οι καθηγητές ειδικοτήτων, όπως χορού και κινηματογράφου, εργάζονται με ωρομίσθιες συμβάσεις, με τις θέσεις αυτές να καλύπτονται με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που αποδιοργανώνει τη λειτουργία των σχολείων.
• Η πρόσληψη μόνιμων καθηγητών ειδικοτήτων είναι επιτακτική για τη διασφάλιση της ποιότητας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
• Οι μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μοριοδότησης για εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές που αντιστοιχούν στην κατεύθυνσή τους, αναγνωρίζοντας την εξειδικευμένη εκπαίδευση που έχουν λάβει.
• Είναι αναγκαία η θεσμική κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να ενταχθούν με σαφήνεια στην αγορά εργασίας.
• Η μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους αποτελεί ακόμα μία πρόκληση. Απαιτείται η κατάργηση των περιορισμών στις χιλιομετρικές αποστάσεις και η δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα μετακινήσεων, που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στη σχολική τους μονάδα.
• Είναι επίσης επιτακτική η πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών στα καλλιτεχνικά μαθήματα, ώστε να αναγνωρίζεται η αξία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
• Η κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό κόσμο, είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην εκπαίδευση των μαθητών των καλλιτεχνικών σχολείων.
• Η απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Η επίλυση των παραπάνω ζητημάτων απαιτεί συντονισμένη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, η αναβάθμιση των υποδομών και η ενίσχυση της χρηματοδότησης.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα καλλιτεχνικά σχολεία, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους;
2. Ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στις υποδομές των καλλιτεχνικών σχολείων και τη συνολική αναβάθμιση του θεσμού;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ρένα
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γιώργος