Εκδήλωση της LEFT για τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες
Κ. Αρβανίτης: Η Αριστερά ο μόνος, πλέον, εκφραστής του κόσμου της εργασίας
(Βρίτε ΕΔΩ εικόνες από την εκδήλωση)
(Παρακολουθήστε ΕΔΩ όλη τη μετάδοση)
Mε μεγάλο ενδιαφέρον και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Ήταν μια πρωτοβουλία των τριών αντιπροσωπιών ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΕΛ (Κύπρος), PCP (Πορτογαλία) με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, νομικών και συνδικαλιστών από τις τρεις χώρες.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Αντιπρόεδρος της LEFT Kώστας Αρβανίτης, την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ενώ τις εργασίες συνόψισε ο Ευρωβουλευτής του PCP João Oliveira. Ομιλία πραγματοποίησε επίσης ο Ευρωβουλευτής του Βελγικού Εργατικού Κόμματος Rudi Kennes ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έλενα Κουντουρά, Νίκος Παππάς και Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Πρώην Υπουργός και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην Αν. Υπουργός Τάσος Πετρόπουλος, η πρώην Υπουργός της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας Παύλος Καλοσυνάτος, o εκπρόσωπος του PCP Αrmino Miranda, το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Πορτογαλίας Augusto Praca.
Η Αριστερά ο μόνος εκφραστής των εργαζομένων στο πολιτικό σύστημα
Ανοίγοντας το πρώτο πανελ με θέμα τον κατώτατο μισθό ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ότι η Αριστερά δεν είναι πια ο κύριος αλλά ο μόνος εκφραστής των εργαζομένων, στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Από την πλευρά του, στις εισαγωγικές παρατηρήσεις, ο Γιώργος Γεωργίου υπενθύμισε ότι η κρίση αφορά στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και στο γεγονός ότι η Αριστερά είναι ο πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας.
Η δικηγόρος και πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην Οδηγία για τους επαρκείς και δίκαιους κατώτατους μισθούς, που υπήρξε εμβληματική και πολύτιμη, σχολιάζοντας ότι θέτει στόχους οι οποίοι για την Ελλάδα είναι άπιαστοι ενώ αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μια ιδιαίτερα αντεργατική πολιτική. Ο Armino Miranda αναφέρθηκε στο χάσμα που μεγαλώνει διαρκώς μεταξύ των λίγων και των πολλών ενώ ο Νικόλας Φαραντούρης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διαμορφώσει κεκτημένα ενώ η Αριστερά πρέπει να είναι στην πρωτοπορία αυτών των διεκδικήσεων.
Συλλογικές συμβάσεις και αύξηση του κόστους ζωής
Στη διάρκεια του δεύτερου πάνελ για τις συλλογικές συμβάσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη διάβρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων. Μίλησε θετικά για την οδηγία για τον κατώτατο μισθό και επεσήμανε τον κίνδυνο, αυτός να καταστεί ο μόνος μισθός. Ο Augusto Praca υπενθύμισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις πάντα επέφεραν λύσεις σε σειρά ζητημάτων αλλά και ότι πλέον τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όχι απλώς περιστέλλονται αλλά έχουν φτάσει να διώκονται.
Ο Δικηγόρος και πρώην Αν. Υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αν στον πυρήνα της νομοθέτησης δεν βρίσκονται οι εργαζόμενοι, τότε δεν νοείται ευημερία, ειδικά στην ΕΕ και σημειώσει ότι αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που της εργασίας και του εισοδήματος τότε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι οικονομίες και ανισορροπία η ανάπτυξη. Σχολιάζοντας ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος καθώς επιχειρείται να μπει “από το παράθυρο” ο ρόλος των μεσαζόντων καθώς χάνεται ο ρόλος του κράτους.
Στο τρίτο πάνελ για την προσαρμογή του κόστους ζωής, ο Ευρωβουλευτής και πρώην Συνδικαλιστής Rudi Kennes, σχολίασε ότι στο Βέλγιο ισχύει η αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών με βάση το κόστος ζωής αλλά, οι αυξήσεις ακολουθούν τις τιμές των αγαθών και συχνά δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές διακυμάνσεις, περιγράφοντας μια πανευρωπαϊκή κατάσταση στην οποία καταγράφονται τρομακτικές μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα. Ο Παύλος Καλοσυνάτος, από την πλευρά του αναφέρθηκε στον αγώνα που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο, για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή στους μισθούς, και τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά.
Συμπεράσματα και προτάσεις για το μέλλον
Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης ο Ευρωβουλευτής Joao Oliveira ανέφερε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές αλλά πρέπει το περιεχόμενο να ευνοεί τους εργαζόμενους και να μην συμβάλει σε μείωση μισθών και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν γίνεται να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης αλλά η αύξηση του κόστους ζωής πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αναπροσαρμογή των μισθών.
Κάνοντας τον απολογισμό της εκδήλωσης, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, επεσήμανε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό το νέο περιβάλλον υπενθυμίζοντας ότι η ακροδεξιά δεν είναι καθόλου μια γραφική υπόθεση, με αφορμή όσα συνέβησαν πριν από ελάχιστες μέρες στη Γερμανία και φέρνουν μνήμες του τέλους της Βαϊμάρης. Σχολίασε ότι οι εκδηλώσεις αυτού του είδους θα πρέπει να βγουν από τις Βρυξέλλες και το Κοινοβούλιο και να βρεθούν στις κοινωνίες και στους δρόμους της Αθήνας, της Λευκωσίας ή της Λισαβώνας, ώστε να ακουστούν από τον κόσμο της εργασίας.
Παράλληλα σημείωσε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να απέχει και να απομακρύνεται από τις ιδεολογικές της βιβλιοθήκες ενώ προέτρεψε να σταματήσει ο εγωισμός των απόλυτης αλήθειας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς αλλά να υπάρξει άλλη προσέγγιση. “Η συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, ειδικά μέσα στη Left πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλη βάση. Διότι ο εχθρός είναι πολύ ισχυρός και πολύ επιθετικός. Να σκεφτούμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε το κλασσικό κεφάλαιο, αλλά και το αόρατο. Το οποίο πάει να κατακτήσει τα πάντα. Έχουμε, πλέον, ιδιωτικούς στρατούς και ιδιωτικοποίηση χωρών όπως είπε και ο κ. Τραμπ. Η υπεραξία είναι δικιά μας, όχι του κεφαλαίου και θα δώσουμε τη μάχη για να την κερδίσουμε.”