Χαιρετισμός Λ.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Τ.Κουράκη σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Χαιρετισμός  των βουλευτών Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Τάσου Κουράκη στην εκδήλωση της 19ης Μαϊου “Ημέρας μνήμης και τιμής των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού” που διοργανώνει η Παμποντιακη Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας

Δυστυχώς οι υποχρεώσεις μας στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν μας επιτρέπουν να είμαστε μαζί σας, θέλουμε όμως με αυτή την επιστολή να χαιρετίσουμε τις σημερινές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία αναγνώρισης του Σουηδικού Κοινοβουλίου και τους κεντρικούς ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης της ΠΟΕ, την πρόεδρο του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας κυρία ULLA HOFFMAN και τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου κύριο Νίκο Παπαδόπουλο.

Η 19η Μαΐου είναι “Ημέρα Μνήμης” για τους δεκάδες χιλιάδες δολοφονημένους και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους.

Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Κοιτάμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον μαζί με τους συμπολίτες μας που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ένα από τα πιο δημιουργικά και προοδευτικά τμήματα του λαού μας.

Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη και τη φιλία των λαών, και βέβαια στην καλή γειτονία, θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και εκτέλεσαν αυτούς τους διωγμούς αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και δικαίωση που ενώνει και δεν χωρίζει. Αποτελεί πράξη που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και δεν την κατακερματίζει μέσα σε πολιτικές και εθνικιστικές συγκυρίες και σκοπιμότητες.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε όλους τους νεοπρόσφυγες πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα λόγω της στενής μικροκομματικής  αντίληψης και των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Χρέος μας είναι επίσης, αναλογιζόμενοι τις διακρίσεις που βίωσαν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, να σεβόμαστε και όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας από όπου και αν προέρχονται και να στηρίζουμε τις προσπάθειες για την αποτροπή του κοινωνικού τους αποκλεισμού και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία

Σας ευχαριστούμε.

Scroll