ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥNEΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το πρωί ο Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τριών βαθμίδων καθώς επίσης και με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Συναντήθηκε επίσης με τη Διεύθυνση των φυλακών της Αλικαρνασσού.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Να αναφερθώ τηλεγραφικά σε ορισμένα σημεία.

Το πρώτο έχει σχέση με τη νεολαία. Θεωρούμε ότι αποτελεί πρόκληση προς τη γενιά των 700 και 500 ?, στα αγόρια και τις κοπέλες που δουλεύουν στα σούπερ-μάρκετ ή στα πολυκαταστήματα, σε εργοστάσια, με καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και με απολαβές οι οποίες δεν εξασφαλίζουν καν την αξιοπρέπεια, η συμφωνία που έγινε μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα σε σχέση με τις αμοιβές των δικαστικών, από τις οποίες επηρεάζονται και οι αποζημιώσεις των βουλευτών. Μιλάμε για ένα κόστος το οποίο για τα αναδρομικά υπολογίζεται σε 1 δις ? και για τις μηνιαίες επιβαρύνσεις σε 150 εκ. ?.

Θεωρούμε ότι είναι μια πρόκληση για τη σημερινή κοινωνία αυτή η απόφαση. Και ως Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλω να σας ανακοινώσω την απόφαση της Κ.Ο. να μην δεχτούμε τα αναδρομικά και τις αυξήσεις αυτές οι οποίες δίνονται. Και στην περίπτωση που μας πούνε, όπως μας είπαν άλλες φορές, ότι δεν μπορούμε παρά να τις δεχτούμε, εμείς θα κατευθύνουμε αυτά τα κονδύλια σε κοινωνικές δράσεις είτε σε πρωτοβουλίες απεξάρτησης και αγώνων ενάντια στα ναρκωτικά, είτε σε Ταμεία Αλληλοβοήθειας εργαζομένων, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των δασκάλων.

Το δεύτερο θέμα που θέλω να σας αναφέρω έχει σχέση πάλι με τη νεολαία. Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση, μετά την αθώωση των 49 φοιτητών στην Αθήνα, μετά την κριτική που έγινε στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό του, ο οποίος είχε παρευρεθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εκείνη τη νύχτα της σύλληψης, όπου παραβιάζονταν τα στοιχειώδη δικαιώματα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να ξαναστείλει τον φάκελο στην Εισαγγελία για να δει, αντιθέτως, το ενδεχόμενο της παραβίασης των δικονομικών δικαιωμάτων των κρατουμένων, μετά από όλα αυτά να ξανασυλλαμβάνεται ένας φοιτητής εκ των 49, με στοιχεία τα οποία, απ΄ όλους τους μάρτυρες και πια απ΄ όλη την κοινωνία, θεωρούνται ψευδή και αναξιόπιστα. Είχαμε μέχρι τώρα τη Σταχτοπούτα με τα λευκά γοβάκια, τώρα έχουμε τους φοιτητές με τα πράσινα παπούτσια.

Εμείς ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του κρατούμενου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη και ζητάμε να σταματήσει αυτή η πολιτική πρόκληση έντασης αλλά και διάλυσης που εφαρμόζεται στο χώρο της δημόσιας τάξης από τη Ν.Δ.

Το τρίτο σημείο έχει σχέση πάλι με τη νεολαία. Θεωρούμε ότι οι φοιτητικές εκλογές που έγιναν δείχνουν ότι υπάρχει μια δυναμική μέσα στα Πανεπιστήμια για συνέχιση των αγώνων και μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά το ότι τα φοιτητικά σχήματα της «Αριστερής Ενότητας», που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΝ, την ΚΟΕ, από άλλες ριζοσπαστικές νεολαιίστικες δυνάμεις, έδειξαν τη μεγαλύτερη δυναμική ανόδου. Και, ευρισκόμενος στο Ηράκλειο, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για το ότι μια από τις μεγάλες σχολές, η Ιατρική Σχολή του Ηρακλείου ανέδειξε σε πρώτη δύναμη αυτό το σχήμα της «Αριστερής Ενότητας», αυτές τις δυνάμεις, που νομίζανε πολλοί πριν από ένα ή δύο χρόνια ότι θα ήταν στο περιθώριο του φοιτητικού κινήματος. Και ανοίγει εδώ το Ηράκλειο και η Ιατρική έναν δρόμο αγώνα και ενότητας για τους φοιτητές.

Το τέταρτο σημείο που θέλω να σας αναφέρω έχει σχέση και πάλι με τη νεολαία. Αναφέρομαι στο ζήτημα που συζητιέται πάρα πολύ σχετικά με το πρόβλημα του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Εμείς έχουμε ζητήσει πρώτοι, εδώ και μήνες, την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχέση με το ζήτημα των επεμβάσεων του Προέδρου του Αρείου Πάγου για το θέμα των συμβασιούχων.  

Θα ʽθελα να πω όμως, με την ευκαιρία και των νέων στοιχείων, ότι αποτελεί μια πρόκληση, μεγάλη πρόκληση για τους νέους ανθρώπους που είναι συμβασιούχοι, νέα παιδιά που είναι 25, 30, 35 ετών και για τους οποίους ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε τα δικαστήρια να είναι αμείλικτα και αρνητικά, να βλέπουν την ίδια στιγμή νέα παιδιά, επίσης, της ίδιας ηλικίας ή και μικρότερης, να έχουν όλες τις δυνατότητες πρόσβασης στα ευεργετήματα του κρατικού μηχανισμού, των επιτροπών σοφών της Ν.Δ. και των άλλων παχυλά αμειβομένων από την πολιτεία θέσεων, με λεφτά των φορολογουμένων.

Το πέμπτο σημείο έχει σχέση με το ζήτημα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης. Πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική αποτυχία της κυβέρνησης, έχοντας υπόψη ότι πριν από λίγο καιρό ήταν η ίδια Υπουργός Εξωτερικών στο Αμμάν και μετά από τέτοια κρίση που είχε παρουσιαστεί με τον προηγούμενο Πατριάρχη, δεν ελήφθησαν εκείνα τα μέτρα τα οποία θα εξασφάλιζαν την αναγνώριση και τη στήριξη ενός Πατριαρχικού θρόνου ο οποίος βρίσκεται σε κλονισμό.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό στην Εκκλησία – όπως και σε κάθε κοινωνικό θεσμό – να εκφράζει το ποίμνιό της. Και δεν μπορεί, νομίζουμε, ένας θεσμός, όπως είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, για παράδειγμα, να είναι ξένος ή να περιθωριοποιεί το αραβικό ποίμνιο αλλά και τους άραβες ιερατικούς λειτουργούς.

Το έκτο σημείο έχει σχέση με το μεγάλο θέμα των ομολόγων. Εμείς επιμένουμε για την επιστροφή των χρημάτων. Επιμένουμε για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Επιμένουμε για την ύπαρξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Επιμένουμε, ιδιαίτερα, για την απόδοση ευθυνών, και πολιτικών και ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν. Και επιμένουμε ιδιαίτερα για το άνοιγμα και των άλλων φακέλων από την καταλήστευση των Ταμείων, όπως είναι η εισφοροδιαφυγή, η οποία είναι εκτεταμένη σε όλη την Ελλάδα και η οποία φτάνει στο αστρονομικό μέγεθος –σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών της ΓΣΕΕ- των 4 δις και άνω ετησίως και σε αριθμό επιχειρήσεων πάνω από το 20%. Στηρίζουμε γι αυτό την απεργία που έχει κηρυχθεί για αύριο από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλες εργατικές οργανώσεις.

Το έβδομο σημείο είναι ότι όλες αυτές οι συζητήσεις που γίνονται για τον εκλογικό νόμο δείχνουν έναν πανικό του δικομματισμού. Έναν πανικό της κυβέρνησης, γιατί καταλαβαίνουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μπορεί να βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πολιτική μεταβολή. Όχι τις μεταβολές που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή το εκκρεμές να πηγαίνει από τη μια στο ένα κόμμα και από την άλλη στο άλλο κόμμα. Μιλάμε για τη δυνατότητα να υπάρξει είτε μια κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να έχει την αλαζονεία της μεγάλης πλειοψηφίας που έχουμε συνηθίσει, είτε και για μια μεγάλη ήττα του δικομματικού συστήματος. Ένα σύστημα που, όπως δείχνει η αντιπαράθεση πάνω στο θέμα των ομολόγων – όχι επί της ουσίας, αλλά ποιος πρώτος, πού και με ποιους έκανε τη μεγάλη διαφθορά – δείχνει ότι είναι ένα σύστημα ηθικά τοξικό και πολιτικά αυτοκαταστροφικό. Και γι αυτό γίνονται πια και αυτές οι συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο από στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία ζητάνε είτε συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και σ΄ αυτές τις εκλογές, είτε να αλλάξει αμέσως μετά τις εκλογές που έρχονται, προκειμένου να δημιουργηθούν καταστάσεις ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων από τη δικομματική λογική.

Αυτό μας δίνει μια μεγάλη αισιοδοξία και έχουμε ζητήσει από όλη την ελληνική κοινωνία να αντισταθεί, να αναγνωρίσει τον ρόλο της ενωτικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να  έχουμε αποτελέσματα σ΄ αυτές τις εκλογές που θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην πολιτική ζωή και θα μας οδηγήσουν στην έξοδο απ΄ αυτό το πνιγηρό και ασφυκτικό σύστημα. Να μην γυρίσουμε στο παρελθόν. Να πάμε στο μέλλον.

Το όγδοο σημείο έχει σχέση με το ίδιο θέμα. Είναι σαφές ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήδη ενοποιεί πολλές δυνάμεις της Αριστεράς, ανένταχτους αριστερούς, κοινωνικά κινήματα, εκφραστές κοινωνικών κινημάτων. Βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορες οικολογικές ομάδες πανελλαδικά και δίνει έναν μεγάλο ενωτικό αγώνα. Η λογική μας είναι έξω από τα πλαίσια του δικομματισμού. Δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής σύγκλισης με ένα από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί οι διαφορές μας σε θέματα κοινωνικά, εργασιακά, αναπτυξιακά, εξωτερικής πολιτικής, νεολαίας, εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Με την ευκαιρία όμως του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ξέροντας – και νομίζω ότι είναι κατανοητό και από τις δύο πλευρές –  ότι υπάρχει αυτή η απόκλιση που δεν κάνει δυνατή μια ευρύτερη συνεργασία, θα ήθελα να βάλω τα εξής ερωτήματα σε μία δύναμη η οποία κηρύσσει ότι αντιπολιτεύεται τη Ν.Δ.

1)    Το ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριό του, θα πάρει μία θέση εντελώς διαφορετική απ΄ αυτή της Ν.Δ. στα θέματα του εκλογικού νόμου και θα στηρίξει την απλή αναλογική;

2)    Παίρνοντας υπόψη  ότι δυνάμεις μέσα σ΄ αυτό το ίδιο το κόμμα έχουν ταχθεί με έναν τρόπο επίμονο και μαζικό κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με το όνομα των μη κερδοσκοπικών κρατικών Πανεπιστημίων, το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό του θα πάρει μία θέση κατά της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων;

3)    Μια που βρισκόμαστε στην Κρήτη, πιστεύω ότι ένα από τα κεντρικά θέματα της Κρήτης είναι να μην γίνει ξανά ένας κρίκος στην αλυσίδα με την οποία προσπαθεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να τυλίξει όλο τον κόσμο. Έχουμε όλα αυτά τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα της Ευρώπης κ.λπ. Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα το οποίο διαφοροποιείται από τη Ν.Δ., θα ταχθεί στο συνέδριό του υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης της βάσης της Σούδας από την Κρήτη προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα αίτημα που πιστεύω ότι είναι πανκρητικό και το οποίο θα ανοίξει ορίζοντες για μια άλλη πορεία της Κρήτης;

Το ένατο σημείο έχει σχέση με το θέμα του θερμοκηπίου. Όπως ξέρετε το θέμα του θερμοκηπίου πια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και συζητιέται πάρα πολύ και επηρεάζει τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, αλλά κυριολεκτικά φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε άλλον πλανήτη, διότι φαίνεται ότι δεν ανησυχούμε καθόλου από τις εξελίξεις αυτές που ήδη προωθούνται σε όλο τον πλανήτη. Και, για παράδειγμα, ετοιμάζεται να τροποποιήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος και να μειώσει την προστασία των δασών,.

Θέλει και προσοχή και αντιμετώπιση αυτό το θέμα αλλά και ενέργειες οι οποίες τελικά μπορεί να είναι θετικές. Μ΄ αυτή την έννοια εμείς κάνουμε την πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες στην αγροτική πολιτική, προκειμένου να στηριχθούν οι καλλιέργειες εκείνες οι οποίες δεν ρυπαίνουν, δεν καταναλώνουν δηλαδή ενέργεια ή καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από άλλες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσουμε, με βάση τις μετρήσεις του φαινόμενου του θερμοκηπίου, την αναβάθμιση της στήριξης της καλλιέργειας της ελιάς και των άλλων δασωδών καλλιεργειών ή καλλιεργειών από αειθαλή ή ακόμα και από ορισμένα φυλλοβόλα δέντρα τα οποία καταπολεμούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ζητάμε επίσης την προνομιακή στήριξη των καλλιεργειών οπωροκηπευτικών, οι οποίες στηρίζονται στην αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας και όχι σε κατανάλωση ρυπογόνων μορφών ενέργειας, όπως στα θερμοκήπια που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Β. Ευρώπης. Ζητάμε, δηλαδή, ειδικά προνομιακά μέτρα υπέρ των καλλιεργειών εκείνων οι οποίες καταναλώνουν ήπιες μορφές ενέργειας.

Δεν μπορούμε να ζούμε σε άλλον πλανήτη. Δεν μπορεί να γίνονται αυτή τη στιγμή μελέτες για κατασκευή πάνω από  δέκα γηπέδων γκολφ  στην Κρήτη, χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη για την κατανάλωση του νερού που χρειάζονται αυτά τα γήπεδα γκολφ, πέρα από την υπόλοιπη καταστροφή του περιβάλλοντος για να συντηρηθούν. Μʼ αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε με τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες κινδυνεύουν να κάνουν ζημιά στον τουρισμό της Κρήτης. Με την ίδια έννοια, της γιγαντιαίας ανάπτυξης, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον λιμενικό, διακομετακομιστικό σταθμό που ετοιμάζεται στη Μεσσαρά στη Ν. Κρήτη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το πού θα κατέβει υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε :

«Γνωρίζω ότι θα κατέβω στην Κρήτη υποψήφιος και αυτό θα ζητήσω να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή.»

Scroll