Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος αναφερόταν στις δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων που «διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές πώλησης, το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και του πετρελαίου, καταγγέλλουν το καρτέλ εμπόρων και τυροκόμων που κρατά χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό και υψηλές στην κατανάλωση, ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΕΛΟΓ και του ΕΦΕΤ, αλλά και των τελωνειακών αρχών και κτηνιατρικών αρχών για τα εισαγόμενα προϊόντα και την επιβολή αυστηρότερων προστίμων.» και ζητούσε α)συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και β) μέτρα για την προστασία «παραγωγών και καταναλωτών από εναρμονισμένες πρακτικές των βιομηχανιών γάλακτος και τυριών, από ανεξέλεγκτες ως προς την ποιότητα και προέλευσή τους εισαγωγές, από κερδοσκοπία μεσαζόντων και εμπόρων»
Μετά την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού, ο Αλ. Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε: « υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σ΄αυτά που λέτε και την εικόνα που παρουσιάζετε και σ΄αυτό που βλέπει κανείς όταν πλησιάσει τους παραγωγούς. Το βλέπει και μέσα από τα ΜΜΕ πια με το γάλα το οποίο χύνουν οι παραγωγοί που είναι σε απόγνωση, γιατί σήμερα βρίσκονται εν κινδύνω νομίζω σχεδόν όλες οι μικρές – μεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες στη χώρα μας.
Το πρώτο σημείο που θα ήθελα να θέσω είναι ότι περιμένουν το Πάσχα. Το Πάσχα είναι μια μεγάλη δυνατότητα γι΄αυτούς να μειώσουν τις ζημιές, να έχουν κάποιες εισπράξεις, ειδικά για τους παραγωγούς κρέατος αιγοπροβάτων, να μειώσουν τις τιμές, να βάλουν σε καλύτερη βάση την επιχείρησή τους, να πάρουν μια ανάσα και σήμερα είναι σε κυριολεκτική απόγνωση. Μου είπατε στοιχεία, να σας πω και εγώ. Χθες στη μεγάλη αγορά της Δράμας δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ εμπόρων και παραγωγών διότι οι έμποροι πρότειναν τιμές χαμηλότερες από τις περσινές. Εσείς ο ίδιος είπατε μέχρι 7 ευρώ πέρυσι και φέτος προτείνουν 6 ευρώ. Είναι σε απόγνωση. Και τι βοήθεια τους προσφέρει η Κυβέρνηση; Καμία, τους υπονομεύει. Γιατί όταν βγαίνει ο κ. Παπαθανασίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και λέει: Περιμένετε μην αγοράσετε, δεν έχει διαφορά το ρουμανικό, το βουλγαρικό από το ελληνικό κρέας, νομίζω ότι τους καταδικάζει. Κυριολεκτικά τους καταδικάζει Θα ήθελα μια τοποθέτηση σάυτό. Ήμουν χρόνια Ευρωβουλευτής και ξέρω ότι το λιγότερο που κάνει κάθε κυβέρνηση είναι να αναδείξει να προβάλει το δικό της εγχώριο προϊόν. Σας λέω ότι πριν λίγες ημέρες ήμουν σε μια πανελλαδική σύσκεψη των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων που οργάνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου της Χαλκιδικής ο κ. Καμπούρης και αντιμετώπισα μια κατάσταση ακραίας απόγνωσης.
Το δεύτερο που θέλω να θέσω, είναι το θέμα των ελέγχων σχετικά με τις εισαγωγές. Στο γάλα ξέρουμε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όλοι το δέχονται αυτό, ότι δεν υπάρχει έλεγχος στις εισαγωγές γάλακτος. Ότι έχουμε μια παραγωγή φέτας, η οποία χρησιμοποιεί πολλαπλάσιο γάλα από το γάλα που απορροφούν οι τυροκομικές βιομηχανίες. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Έχετε χιλιάδες ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ στους κτηνοτρόφους, γιατί δεν ενισχύετε αποφασιστικά τον ΕΛΟΓ, τον ελληνικό οργανισμό γάλακτος, τον ΕΦΕΤ σχετικά με τις καταχρήσεις που κάνουν οι βιομηχανίες, οι οποίες έχουν έρθει και στην επιφάνεια με το γνωστό καρτέλ γάλακτος και την ασύδοτη πολιτική που εφαρμόζουν.
Τρίτο και τελευταίο θέμα είναι για τη βιολογική γεωργία. Ήμουν χθες στο Λιτόχωρο και είχα επαφή με βιολογικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους και είναι σε απόγνωση. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο το οποίο δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να λύσει προβλήματα και ορισμένα θέματα τα οποία θα έπρεπε άμεσα να κάνει είναι η απλοποίηση και η συντόμευση των διαδικασιών. Οι παραγωγοί έχουν καταστραφεί. Οι προσπάθειές τους χάνονται μέσα σε μια γραφειοκρατία, σε χιλιάδες άδειες που χρειάζονται, σε χρόνο τον οποίο χάνουν και βέβαια οι παρεμβάσεις για να υπάρξουν σφαγεία σε μικρή κλίμακα, δυνατότητες πιστοποίησης για να μην αναγκάζονται να κάνουν αυτό που ξέρετε, να δίνουν βιολογικό κρέας χοιρινό, να το ξεπουλάνε, σαν συμβατικό προκειμένου να μην σαπίσει.»