Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Μεϊκόπουλος

«Αγνοούνται» τα Αθλητικά Σχολεία και οι επιπλέον ώρες Γυμναστικής που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Σε κοινοβουλευτική Ερώτηση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σχετικά με την καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για την επαναφορά των Αθλητικών Σχολείων στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας αλλά και την αύξηση των ωρών της Γυμναστικής στα δημόσια σχολεία. «Πριν από ένα χρόνο και με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας συστάθηκε Ομάδας Εργασίας με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας τοποθετήθηκε αρχικά για το σχολικό έτος 2025-2026. Στις 31 Ιουλίου 2024, ανακοινώθηκε εμφατικά από το Υπουργείο η πρόθεση ενίσχυσης της Φυσικής Αγωγής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, περιλαμβάνοντας τη διδασκαλία γυμναστικής από το νηπιαγωγείο και την αύξηση μίας επιπλέον ώρας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τόσο για την αύξηση των ωρών της γυμναστικής στα σχολεία, την είσοδο του μαθήματος φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγείο, όσο και για τα αμιγώς αθλητικά σχολεία είναι αναγκαίες επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής.  Παρά την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσαν στον κλάδο οι ανακοινώσεις του Υπουργείου, οι εξελίξεις αποδεικνύονται απογοητευτικές. Η διαδικασία υλοποίησης των παρεμβάσεων καθυστερεί αισθητά, ενώ η διά στόματος του ίδιου του Υπουργού ανακοίνωση της λειτουργίας μόνο δύο τελικά Αθλητικών Σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το σχολικό έτος 2025-2026 εγείρει εύλογα προβληματισμούς για τη συνέπεια της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεων», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του που συνυπογράφουν συνολικά 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει για το αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού για 13 Αθλητικά Σχολεία σε κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και για το αν προτίθεται τελικά να προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδιασμού για αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια σχολεία της χώρας. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια δεν θα εφαρμοστεί σε βάρος της διδασκαλίας άλλων μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, το Πόρισμα για την δημιουργία 13 Αθλητικών Σχολείων, προέβλεπε τη σύνταξη ενός χάρτη για μαθητές με υψηλές αποδόσεις και σε ποια αθλήματα – ο Εθνικός Σχολικός Αθλητικός Χάρτης – που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό των αθλητικών σχολείων. Εάν ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα η προετοιμασία ώστε να λειτουργήσουν τα αθλητικά σχολεία στις 13 Περιφέρειες, το πόρισμα προτείνει να λειτουργήσουν πιλοτικά δύο αθλητικά γυμνάσια κοντά στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα και το Καυταντζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη.  Την ίδια ώρα, η αναβολή της υλοποίησης για αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια σχολεία της χώρας, δημιουργεί αμφιβολίες για την πολιτική βούληση του Υπουργείου, την προοπτική υλοποίησης των προτεινόμενων πρωτοβουλιών, αλλά και τη προτεραιότητα που δίνει τελικά η Κυβέρνηση στην αναβάθμιση της αθλητικής εκπαίδευσης στη χώρα.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε από τον Δεκέμβριο του 2023 επισημάνει την ανάγκη επαναφοράς των Αθλητικών Σχολείων στην δημόσια εκπαίδευση και λειτουργία τους κατά το πρότυπο των Μουσικών/Καλλιτεχνικών σχολείων. Στην πρότασή μας περιλαμβάνεται η άμεση λειτουργία 13 Περιφερειακών Αθλητικών Σχολείων στην έδρα κάθε περιφέρειας, η ειδική πρόβλεψη για δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης και διαμονής για μαθητές/μαθήτριες που διαβιούν εκτός της έδρας του σχολείου, η κατασκευή αθλητικών υποδομών εντός σχολείου (όπου είναι εφικτό), αλλά και η ελεύθερη χρήση εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και προς διευκόλυνση της εκπαιδευτικής/αθλητικής διαδικασίας. Την ίδια ώρα, θέση μας παραμένει ότι η αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια, αν και θεμιτή, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε βάρος της διδασκαλίας άλλων μαθημάτων. Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, παρότι ευθυγραμμίζονται με την αναγκαιότητα της αναβάθμισης της αθλητικής εκπαίδευσης των μαθητών, στερούνται ορατής πολιτικής βούλησης», ανέφερε ο Βουλευτής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Αγνοούνται» τα Αθλητικά Σχολεία και οι επιπλέον ώρες Γυμναστικής που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση

Πριν από ένα χρόνο και με σχετική Υπουργική Απόφαση [ΦΕΚ 7565/31.12.2023], η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού για επιστροφή των Αθλητικών Σχολείων στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας.

Η Ομάδα Εργασίας εκπόνησε σχετικό πόρισμα που περιλάμβανε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται να συνταχθεί ένας χάρτης για μαθητές με υψηλές αποδόσεις και σε ποια αθλήματα – ο Εθνικός Σχολικός Αθλητικός Χάρτης, όπως τον ονομάζει το πόρισμα – που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό των αθλητικών σχολείων.

Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας τοποθετήθηκε αρχικά για το σχολικό έτος 2025-2026. Εάν ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα η προετοιμασία ώστε να λειτουργήσουν τα αθλητικά σχολεία στις 13 περιφέρειες, το πόρισμα προτείνει να λειτουργήσουν πιλοτικά δύο αθλητικά γυμνάσια κοντά στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα και το Καυταντζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη.

Στις 31 Ιουλίου 2024, ανακοινώθηκε εμφατικά από το Υπουργείο η πρόθεση ενίσχυσης της Φυσικής Αγωγής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, περιλαμβάνοντας τη διδασκαλία γυμναστικής από το νηπιαγωγείο και την αύξηση μίας επιπλέον ώρας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τόσο για την αύξηση των ωρών της γυμναστικής στα σχολεία, την είσοδο του μαθήματος φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγείο, όσο και για τα αμιγώς αθλητικά σχολεία είναι αναγκαίες επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής.

Παρά την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσαν στον κλάδο των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής οι ανακοινώσεις του Υπουργείου, οι εξελίξεις αποδεικνύονται απογοητευτικές.

Η διαδικασία υλοποίησης των παρεμβάσεων καθυστερεί αισθητά, ενώ η διά στόματος του ίδιου του Υπουργού ανακοίνωση της λειτουργίας μόνο δύο τελικά Αθλητικών Σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από το σχολικό έτος 2025-2026, εγείρει εύλογα προβληματισμούς για τη συνέπεια της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Η αναβολή της υλοποίησης για αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια σχολεία της χώρας, η αναβολή της υλοποίησης για εισαγωγή μαθήματος φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία, η λειτουργία μόνο δύο Αθλητικών Σχολείων αντί για ένα σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες, δημιουργούν αμφιβολίες για την πολιτική βούληση του Υπουργείου, την προοπτική υλοποίησης των προτεινόμενων πρωτοβουλιών, αλλά και την προτεραιότητα που δίνει τελικά η Κυβέρνηση στην αναβάθμιση της αθλητικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣέχουμε από τον Δεκέμβριο του 2023 επισημάνει την ανάγκη επαναφοράς των Αθλητικών Σχολείων στη δημόσια εκπαίδευση και τη λειτουργία τους κατά το πρότυπο των Μουσικών/Καλλιτεχνικών σχολείων.

Στην πρότασή μας περιλαμβάνεται η άμεση λειτουργία 13 Περιφερειακών Αθλητικών Σχολείων στην έδρα κάθε περιφέρειας, η ειδική πρόβλεψη για δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης και διαμονής για μαθητές/μαθήτριες που διαβιούν εκτός της έδρας του σχολείου, η κατασκευή αθλητικών υποδομών εντός σχολείου (όπου είναι εφικτό), καθώς και η ελεύθερη χρήση εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και προς διευκόλυνση της εκπαιδευτικής/αθλητικής διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, θέση μας παραμένει ότι η αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια, αν και θεμιτή, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε βάρος της διδασκαλίας άλλων μαθημάτων.

Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης παρότι ευθυγραμμίζονται με την αναγκαιότητα της αναβάθμισης της αθλητικής εκπαίδευσης των μαθητών, στερούνται ορατής πολιτικής βούλησης.

Η λειτουργία μόλις δύο Αθλητικών Σχολείων (αντί για 13) από το σχολικό έτος 2025-2026 αλλά και η «σιγή ιχθύος» αναφορικά με το πότε και αν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα σχολεία, υπονομεύει τη σημασία του εγχειρήματος για τη διαμόρφωσης κουλτούρας ολιστικής εκπαίδευσης των μαθητών της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για λειτουργία μόνο δύο τελικά Αθλητικών Σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το σχολικό έτος 2025-2026, αντί για 13 σε κάθε μία από τις περιφέρειες, όπως είχε προταθεί αρχικά;
  2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού για 13 Αθλητικά Σχολεία σε κάθε μία από τις περιφέρειές της χώρας; Αν ναι ποιο είναι αυτό;
  3. Προτίθεται να προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδιασμού για αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια σχολεία της χώρας; Αν ναι, πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή;
  4. Προτίθεται να εξασφαλίσει ότι η αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια δεν θα εφαρμοστεί σε βάρος της διδασκαλίας άλλων μαθημάτων;
  5. Προτίθεται να προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδιασμού για εισαγωγή μαθήματος φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία; Αν ναι, πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή;

Οι Eρωτώντες Bουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Καλαματιανός Διονύσης

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μίλτος

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Scroll