Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα τα 35 Ιατρεία Πόνου που υπάρχουν σε αντίστοιχα Κρατικά Νοσοκομεία. Τα Ιατρεία Πόνου είναι αυτά που δίνουν ανακούφιση και ελπίδα, περιορίζουν τον πόνο, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ανθρώπων που υποφέρουν, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο παθήσεων όπως ο καρκίνος και το AIDS.
Τα λίγα αυτά ιατρεία πόνου, ενώ θα έπρεπε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία να έχουν, λειτουργούν χάρη στην προσπάθεια και το φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών. Είναι υποστελεχωμένα, δεν διαθέτουν επαρκείς χώρους και δεν είναι ενταγμένα στους οργανισμούς των νοσοκομείων.
Επίσης σήμερα μόνο 7 Νοσοκομεία (Μεταξά, Άγ. Σάββας, Άγ. Ανάργυροι, Πατησίων, Αρεταίειο, Δράμας, καβάλας), διαθέτουν κατʼ οίκον νοσηλεία παρά τα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος του 1992 για την ευρεία ανάπτυξη της κατʼ οίκον νοσηλείας από το Ε.Σ.Υ.
Σύμφωνα με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα έχει αποδειχθεί ότι αν ο μετεγχειρητικός πόνος δεν αντιμετωπισθεί είναι δυνατόν να μεταπέσει σε χρόνιο σε ποσοστό 22-67%, ενώ το 80-90% των καρκινοπαθών ασθενών υποφέρουν από πόνο και συνοδά συμπτώματα στο τελικό στάδιο της νόσου.
Έτσι είναι απαραίτητο να επεκταθεί η κατʼ οίκον νοσηλεία, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία για στελέχωση των Ιατρείων Πόνου και παρηγορητικής αγωγής , να υπάρξει μέριμνα για την ύπαρξη κλινών στα Νοσοκομεία για αντιμετώπιση των ημερήσιων αναγκών των ασθενών τελικού σταδίου.
Σε ερώτησή μας με Α.Π. 4174/3.11.2005, επιβεβαιώνατε τη μη ύπαρξη θεσμικού πλαισίου για τα ιατρεία πόνου καθώς και το ότι αυτά συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Νοσοκομείου.
Επειδή δυο χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει για την ανάπτυξη Ιατρείων Πόνου και η κατάσταση παραμένει στάσιμη,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα πάρει για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του 1992 για κατʼ οίκον νοσηλεία στους οργανισμούς των Νοσοκομείων;
2. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία, ώστε να στελεχωθούν τα Ιατρεία Πόνου και παρηγορητικής αγωγής;
3. Για τη διάθεση κλινών στα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των ασθενών τελικού σταδίου;
4. Για νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για τη δημιουργία και στελέχωση ξενώνων;
5. Για την απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για εκπαίδευση προσωπικού στην παρηγορητική φροντίδα;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ