ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τις κ.κ. Υπουργούς:
ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο κτίριο που στεγάζονται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το 1ο ΚΕΔΑΣΥ Δ΄ Αθήνας»
Τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο όπου στεγάζονται οι Διευθύνσεις Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και το 1ο ΚΕΔΑΣΥ, καταγγέλλουν με έντονο τρόπο οι εργαζόμενοι στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας.
Το κτίριο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται η πλήρης έλλειψη λειτουργικού συστήματος κλιματισμού που καθιστά αδύνατη την ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία του προσωπικού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν και αναφορές για προβλήματα υγρασίας και ηλεκτρολογικές φθορές και ανεπαρκή συντήρηση των ανελκυστήρων. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις εργαζομένων προς τις αρμόδιες αρχές, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.
Η πρόσφατη δε αναφορά περιστατικού με ανελκυστήρα του κτιρίου, όπου εργαζόμενοι φέρεται να κινδύνευσαν σοβαρά και αναγκάστηκαν να πηδήξουν από ανελκυστήρα εν κινήσει, αποδεικνύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας έχει λάβει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις. Το συμβάν αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «μεμονωμένο» αλλά ως αποτέλεσμα αδιαφορίας και ελλιπούς συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Είναι προφανές ότι οι υφιστάμενες συνθήκες δεν συνάδουν με τα στοιχειώδη πρότυπα υγείας και ασφάλειας που πρέπει να διέπουν κάθε δημόσια υπηρεσία – πολλώ δε μάλλον το 2025 – και πλήττουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, που καθημερινά επιτελούν κρίσιμο έργο για τη δημόσια εκπαίδευση.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται κατ’ αρμοδιότητα οι κ.κ. Υπουργοί:
Οι Ερωτώντες/ώσες Βουλευτές
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Καραμέρος Γεώργιος
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Ψυχογιός Γεώργιος