ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: Αίτημα για διερεύνηση υπόθεσης μαθητή με νέα διαγνωστικά δεδομένα και άρνηση παραλαβής αίτησης επαναξιολόγησης από το 2ο ΚΕΔΑΣΥ Α΄ Αθήνας
Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και 2ο ΚΕΔΑΣΥ Α΄ Αθήνας εκκρεμεί σοβαρή υπόθεση μαθητή, η οποία αναδεικνύει δυσλειτουργίες και ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης από τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαθητή του οποίου οι γονείς, ενώ εκείνος φοιτούσε στην Β΄ Δημοτικού, υπέβαλαν αίτηση αξιολόγησης στο 2ο ΚΕΔΑΣΥ Α΄ Αθήνας. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τρεισήμισι χρόνια αργότερα, όταν ο μαθητής φοιτούσε στην ΣΤ΄ Δημοτικού, και η γνωμάτευση που εκδόθηκε ανέφερε διάγνωση «Χαμηλού νοητικού δυναμικού – «Μαθησιακές Δυσκολίες, στοιχεία υπερκινητικότητας, ήπια στοιχεία διάσπασης προσοχής και ειδικής αναπτυξιακής διαταραχής του λόγου».
Η μητέρα του μαθητή, εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική , μετά από παρότρυνση των καθηγητών του μαθητή και θεωρώντας ότι η αρχική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με μειωμένη ανταπόκριση και ενεργό συμμετοχή από την πλευρά του μαθητή υπέβαλε ένσταση στις 12/01/2023 στο δευτεροβάθμιο όργανο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής.
Κατόπιν της ένστασης των γονέων, και πάλι με μεγάλη καθυστέρηση , υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Ε.Δ.Ε.Α. με τους γονείς προκείμενου να προσέλθει ο μαθητής για επανεξέταση, δείγμα ότι και η Ε.Δ.Ε.Α. είχε τις ενστάσεις της σε σχέση με την αρχική γνωμάτευση και ήθελε να έχει το αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης μα την παρουσία του μαθητή. Ωστόσο, η κλήση για επαναξιολόγηση ορίστηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς στις 17/06/2024, σε ημερομηνία κατά την οποία οι σχολικές μονάδες διεξάγουν τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και ο μαθητής είχε ενδοσχολικές εξετάσεις σε δυο μαθήματα. Έπειτα από σύσταση των εκπαιδευτικών του σχολείου, ζητήθηκε αναβολή της διαδικασίας. Παρά τη διαβεβαίωση της Ε.Δ.Ε.Α ότι ο μαθητής θα επανακληθεί σε νέα ημερομηνία, νέα πρόσκληση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.
Αντιθέτως, στις 18/12/2024 , η μητέρα έλαβε νέα γνωμάτευση χωρίς να έχει προηγηθεί επαναξιολόγηση, η οποία απλώς επικύρωνε την αρχική γνωμάτευση.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο γυμνάσιο, ο μαθητής βίωσε τρία ιδιαίτερα δύσκολα σχολικά έτη, με συναισθηματικές δυσκολίες, που επηρέασαν αρνητικά την αυτοεικόνα, την αυτοπεποίθηση και τη συμμετοχή του στη μαθησιακή διαδικασία. Το παιδί στιγματίστηκε και δεν έτυχε της απαραίτητης υποστήριξης που προβλέπεται για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η προφορική εξέταση και η εξατομικευμένη διδασκαλία. Ως αποτέλεσμα, στερήθηκε ίσες ευκαιρίες μάθησης και έκφρασης των πραγματικών του αναγκών και ικανοτήτων. Με βάση τα νέα διαγνωστικά δεδομένα και την πορεία του, κρίνεται αναγκαία η επαναξιολόγηση, ώστε να ληφθούν υπόψη οι εμπειρίες και οι ανάγκες του, και να υπάρξει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που θα ενισχύει τη σχολική και ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.
Δεδομένου ότι η καθημερινή λειτουργικότητα και κοινωνικότητα του παιδιού δεν επιβεβαίωναν τη διάγνωση χαμηλού νοητικού δυναμικού. Οι γονείς, προκειμένου να διερευνήσουν τυχόν εξέλιξη των μαθησιακών και αναπτυξιακών δεξιοτήτων του παιδιού, σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, προχώρησαν σε ανεξάρτητη ψυχομετρική εκτίμηση με το εργαλείο WISC-V, τα αποτελέσματα της οποίας δεν επιβεβαίωσαν χαμηλό νοητικό δυναμικό. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα παρέπεμπαν σε πιθανές μαθησιακές δυσκολίες διαφορετικής φύσης (π.χ. δισγραφεια, δυσλεξία, δισαναγνωσία κ.λπ.). Κατόπιν τούτου, υποβλήθηκε εκ νέου αίτημα προς το 2ο ΚΕΔΑΣΥ Α΄ Αθήνας για νέα αξιολόγηση από διευρυμένη ομάδα, λόγω νεότερων στοιχείων και σοβαρών ενδείξεων εσφαλμένης αρχικής διάγνωσης. Ωστόσο, το εν λόγω ΚΕΔΑΣΥ αρνείται να πρωτοκολλήσει την αίτηση – κάτι παράνομο σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας – και ενημέρωσε τη μητέρα ότι αναμένει γνωμοδότηση από το νομικό τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης για το αν «επιτρέπεται» νέα αξιολόγηση. Η Περιφερειακή Διεύθυνση σε τηλεφωνική επικοινωνία της μητέρας δεν επιβεβαίωσε τέτοιου είδους αίτημα του 2ο ΚΕΔΑΣΥ Α΄ και οι γονείς κατέθεσαν το ίδιο αίτημα επαναξιολόγησης (αίτηση θεραπείας) και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής τις διαδικασίας είναι ο μαθητής να παραμένει εγκλωβισμένος σε λανθασμένη διάγνωση, να στερείται εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις πραγματικές του ανάγκες, να αξιολογείται εσφαλμένα και να υφίσταται στιγματισμό λόγω της εσφαλμένης επισήμανσης.
Δεδομένου ότι: η αρχική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση τριών ετών, η ένσταση δεν οδήγησε ποτέ σε πραγματική επαναξιολόγηση, υπάρχουν νεότερα αντικειμενικά δεδομένα (WISC-V) που αναιρούν την αρχική διάγνωση, το ΚΕΔΑΣΥ αρνείται να πρωτοκολλήσει αίτηση πολίτη, κάτι που αντίκειται στη νομιμότητα και στα δικαιώματα του μαθητή, Οι γονείς και οι μαθητές δικαιούνται μια δίκαιη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και διοικητικά σύννομη διαδικασία αξιολόγησης. Στην προκειμένη περίπτωση, κάθε καθυστέρηση ή άρνηση αξιολόγησης επιτείνει μια αδικία που ήδη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική πορεία και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του μαθητή.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ρένα
Κασιμάτη Νίνα
Μαμουλάκης Χάρης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γιώργος