Την έντονη διαμαρτυρία των 481 πρώην εργαζομένων του Κοινωφελούς Προγράμματος 14/2022 της Δ.ΥΠ.Α. στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φέρνει στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, καταθέτοντας σχετική αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό.
Στην αναφορά επισυνάπτεται επιστολή των πρώην εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία και την αγανάκτησή τους για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που, όπως υποστηρίζουν, είχαν λάβει σχετικά με τη συνέχιση της απασχόλησής τους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, εργάστηκαν επί σειρά ετών στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς λειτουργικές ανάγκες. Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, μετά τη λήξη του προγράμματος βρέθηκαν για οκτώ συνεχόμενους μήνες σε καθεστώς αβεβαιότητας και επαγγελματικής ανασφάλειας, βασιζόμενοι σε επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε σχεδιασμός για την περαιτέρω αξιοποίησή τους.
Οι πρώην εργαζόμενοι τονίζουν ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές δημιούργησαν εύλογες προσδοκίες για τη συνέχιση της συνεργασίας τους με το Υπουργείο, δεδομένου ότι είχαν ήδη αποκτήσει σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, καμία από τις λύσεις που παρουσιάζονταν επί μήνες ως πιθανές ή επικείμενες δεν προχώρησε, χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τους λόγους της αλλαγής αυτής.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η μη αξιοποίηση του ήδη εκπαιδευμένου προσωπικού δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά συνδέεται και με την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, καθώς και με την ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων.
Μέσω της επιστολής τους ζητούν σαφείς απαντήσεις για τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί, ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό των προσλήψεων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και την εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης του έμπειρου προσωπικού που υπηρέτησε στις υπηρεσίες του.
Ο κ. Κόκκαλης καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή για τις προθέσεις και τον σχεδιασμό του αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.