Τρ. Αλεξιάδης

Τρύφων Αλεξιάδης: «Επιπόλαιες, χωρίς σχεδιασμό και διαβούλευση οι εξαγγελίες Θεοδωρικάκου για το λιμάνι της ONEX στα ναυπηγεία Ελευσίνας – Στις αποικίες αποφασίζει ο αποικιοκράτης τι θα επενδύσει και που»

Σημεία από την συνέντευξη του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, στον “Alpha Radio 98.9” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Τριάντη

Για τις εξαγγελίες Θεοδωρικάκου – Γκιλφόιλ για το λιμάνι της ONEX

Καταρχάς συγχαρητήρια που αναδεικνύετε το θέμα, διότι ακούω άλλα ρεπορτάζ ή αναμεταδόσεις αυτής της είδησης με χαζοχαρούμενο τρόπο και σαν να είναι κανένα κοσμικό γεγονός που ξεχνούν το βασικό: Στις αποικίες αποφασίζει ο αποικιοκράτης τι θα επενδύσει και που. Στις χώρες που έχουν ανεξαρτησία, οι χώρες αποφασίζουν το πού θα γίνει ποια επένδυση, ποιος επενδυτής και με ποια χαρακτηριστικά.

Είναι δυνατόν στην πίσω αυλή της Αττικής, στην περιοχή που ξεκινάει από τη Β’ Πειραιά, το λιμάνι του Κερατσινίου, που είναι το μεγάλο λιμάνι της φορτοεκφόρτωσης, την Ψυτάλλεια που γίνεται η αξιοποίηση των λυμάτων της Αττικής, τη ναυπηγοεπισκευαστική του Περάματος και της Σαλαμίνας, η οποία αποτελεί και το ιστορικό μέρος που έγινε η ναυμαχία, τον Ναύσταθμο, τα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο, την μεγάλη εγκατάσταση της Ρεβυθούσας να ακούμε για μία καινούργια εγκατάσταση; Είναι δυνατόν λοιπόν όλα αυτά να γίνονται ερήμην του κράτους, των τοπικών κοινωνιών και χωρίς έναν σχεδιασμό τι θα γίνει που; Λιμάνι στην περιοχή έχουμε. Θα κάνουμε ένα άλλο λιμάνι με κριτήριο το ότι ευνοεί κάποιον επιχειρηματία ή κάποια άλλη χώρα ή με κριτήριο τι ευνοεί τη χώρα μας; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Για την στρατηγική επένδυση της Cosco και τις γεωσρατηγικές προεκτάσεις της νέας επένδυσης

Περιμένουμε τον αναλυτικό σχεδιασμό, διότι από ανακοινώσεις και από χαρούμενα πρόσωπα και γραβάτες και υπογραφές και φωτογραφίες έχουμε χορτάσει. Δεν θέλω να ανοίξω τη μεγάλη πληγή του Ελληνικού και πώς ξεκίνησε και το μόνο που βλέπουμε έναν ουρανοξύστη να υψώνεται και τίποτα άλλο από τα έργα υποδομής γύρω – γύρω. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως στο Ελληνικό, έτσι και με την Cosco βρήκαμε μία συμφωνία που υπήρχε και εμείς είχαμε τη δυνατότητα ή να την ακυρώσουμε και να πληρώσουμε τεράστια κόστη ή να την τροποποιήσουμε, όπως και κάναμε στην καλύτερη εκδοχή που μπορούσαμε να κάνουμε.

Και επειδή πολύ εύκολα κάποιοι μιλούν κάποιοι και τους βλέπω και ενθουσιασμένους σε φωτογραφίες σε σχέση με τις επενδύσεις των Αμερικανών, πολύ σωστά η ανακοίνωση της Κινεζικής πρεσβείας λέει ότι στη δύσκολη περίοδο του χρέους η Κίνα ήρθε και έκανε μία επένδυση εδώ, όχι με κόστος, με όφελος, με κέρδη και έχει όφελος από την επένδυσή της αυτή. Όταν είσαι σε μία γεωστρατηγική θέση πρέπει να αθροίζεις συμμάχους, δεν είναι δυνατόν να κάνεις κάτι που θα βάλεις μια υπερδύναμη οικονομική, γεωπολιτική και στρατιωτική απέναντί σου. Βεβαίως και η Cosco πρέπει να ολοκληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις, τις επενδύσεις, τις οποίες δεν έχει ολοκληρώσει. Καθυστέρησε πολύ τη δεξαμενή στο Πέραμα, αλλά έχει και άλλες συμβατικές υποχρεώσεις και πρέπει να τις υλοποιήσει. Το να γίνονται λοιπόν σχεδιασμοί χωρίς να παίρνουμε υπόψη εθνικούς κινδύνους και γεωστρατηγικές καταστάσεις είναι πολύ επιπόλαιο, για να χρησιμοποιήσω μια ευγενική λέξη.

Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Επειδή μεγάλωσα, μένω εγώ, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θέλω να θέσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την περιοχή να έρχονται κάποιοι και να ξεφορτώνουν αυτά που δεν θέλουν στις περιοχές τους. Θα είναι σοβαρή συζήτηση, να συζητήσουμε το αν θα γίνει διαλυτήρια πλοίων στο Φάληρο ή αν θα πάμε να κάνουμε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Σούνιο; Δεν θα είναι σοβαρή συζήτηση. Δεν την ανοίγουμε καν. Γιατί λοιπόν ανοίγουμε το ότι θα γίνει μια εγκατάσταση χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως γίνεται για την πιο απλή επένδυση, χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία και με κριτήριο τι ευνοεί ποιον.

Scroll