Τραγικές ελλείψεις του ΕΟΤ σε οργάνωση και διενέργεια ελέγχων

Το τραγικό γεγονός της δηλητηρίασης της οικογένειας των βρετανών τουριστών από μονοξείδιο του άνθρακος σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας και του θανάτου των δύο παιδιών της,  αποτελεί, εδώ και  τέσσερις ημέρες, κύριο θέμα στα βρετανικά  ΜΜΕ, πράγμα λογικό και αναμενόμενο. Η εικόνα της Κέρκυρας ως προορισμού αμαυρώνεται και διαμορφώνεται στο μέσο βρετανό δυνητικό τουρίστα η εντύπωση ότι η Κέρκυρα, και ενδεχομένως και ολόκληρη η Χώρα, είναι ένας επισφαλής, αν όχι επικίνδυνος, προορισμός. Το ίδιο διάστημα, η ελληνική πλευρά, δηλαδή το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ, ο οποίος αδειοδοτεί και εποπτεύει τα ξενοδοχεία, παραμένει απούσα και ανήμπορη να ασκήσει τα ελεγκτικά της καθήκοντα και να διαχειριστεί την επικοινωνιακή κρίση, η οποία πλήττει τον Τουρισμό της Κέρκυρας, αλλά και όλης της Χώρας.

Η δήλωση της Υπουργού, 4 ημέρες μετά το συμβάν, δεν προσέφερε πολλά στην αντιμετώπιση της κρίσης γιατί ουδείς τουρίστας ικανοποιείται με την αφαίρεση του ειδικού σήματος λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας και μάλιστα όταν δηλώνεται από μακριά «εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνες». Όλοι, έλληνες και ξένοι, απαιτούν σοβαρό και υπεύθυνο προληπτικό έλεγχο, για τον οποίο δεν γίνεται η παραμικρή νύξη.

Όπως τουλάχιστον προκύπτει υπήρξε πλήρης αδράνεια του μηχανισμού αυτού του Υπουργείου και του ΕΟΤ, όσον αφορά στην ανάγκη μιας άμεσης αντίδρασης. Κανένας από τους αρμόδιους πέντε μέρες τώρα δεν έχει ενημερώσει τους πολίτες για το τι προβλέπεται από τη Νομοθεσία για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων θέρμανσης (συντήρηση όλων των καυστήρων ανά έτος, στις μεγάλες μονάδες ανά μήνα κ.α.) και έτσι εδραιώνεται η εντύπωση ότι οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι, όπως και η εποπτεία της πολιτείας γι αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

1) Για ποιο λόγο καθυστέρησε η αντίδραση στην κρίση της Κέρκυρας; Ποια ήταν η αντίδραση των υπηρεσιών του Υπουργείου της και του ΕΟΤ, κατά πόσον υπήρξαν οι δέουσες ενέργειες;  

2) Τι σκοπεύει να πράξει το Υπουργείο,  ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης και ουσιαστικός έλεγχος  των  τουριστικών εγκαταστάσεων και ως προς τα συστήματα κλιματισμού, και ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων ή και μεγαλύτερων  κρίσεων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Scroll