Κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίνας Κοντοτόλη
Με την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά τις διακοπές των εορτών, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίνας Κοντοτόλη οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα καταθέσουν την ακόλουθη ερώτηση προς την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Ι. Βρούτση, για τα προβλήματα στις υποδομές του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. αν. Υπουργό Αθλητισμού κ. Ι. Βρούτση
ΘΕΜΑ: «Το ΣΕΦ βουλιάζει: Εγκατάλειψη στις υποδομές, αδικαιολόγητες δαπάνες από τη διοίκηση – Τι θα κάνει η Κυβέρνηση;»
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), ένα από τα πιο εμβληματικά αθλητικά κέντρα της χώρας, βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση παρακμής, Η σοβαρή ζημιά που υπέστη το Στάδιο λόγω πλημμύρας αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της παραμέλησης των αθλητικών υποδομών της χώρας μας με σοβαρές φθορές και προβλήματα στις υποδομές του. Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα εγκατάλειψης και έλλειψης σοβαρών έργων συντήρησης. Τα προβλήματα που καταγράφονται περιλαμβάνουν:
• Διαβρώσεις στα μεταλλικά τμήματα του κτιρίου.
• Διαρροές υδάτων σε κρίσιμους χώρους.
• Κακή κατάσταση στους κοινόχρηστους χώρους και στο πάρκινγκ.
Η εγκατάλειψη του ΣΕΦ αποτελεί ντροπή για τον ελληνικό αθλητισμό και μια ακόμη απόδειξη της αδιαφορίας για τη συντήρηση και ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών. Περιμένουμε άμεσες απαντήσεις για το πού έχουν πάει τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί και ποια μέτρα θα ληφθούν για να αποκατασταθεί το στάδιο και να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
Η εγκατάλειψη αυτή έρχεται να προστεθεί στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του αθλητισμού. Για άλλη μια χρονιά, η Πολιτεία διαθέτει για τον αθλητισμό μόλις το 0,01% του συνολικού προϋπολογισμού, αποκλείοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών του αθλητικού οικοσυστήματος. Τονίσαμε και κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια πως αυτό το ποσοστό αποδεικνύει την πλήρη έλλειψη αναπτυξιακής λογικής και υποστήριξης των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία προσπάθεια κάλυψης των κενών που καταγράφονται σε αθλητικές υποδομές για συγκεκριμένα αθλήματα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που στηρίζονται σε σχετικές αναρτήσεις στο Δι@ύγεια, η διοίκηση του ΣΕΦ φέρεται να έχει δαπανήσει 30.000 ευρώ για γλυκά, αναμνηστικά και δώρα. Οι δαπάνες αυτές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση των δημόσιων πόρων, όταν το στάδιο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα εγκατάλειψης.
Οι πολίτες, αλλά και οι αθλητικοί σύλλογοι που εξυπηρετούνται από το ΣΕΦ, αγανακτούν δικαίως, καθώς βλέπουν δημόσιους πόρους να κατασπαταλώνται για περιττές δαπάνες, ενώ οι ανάγκες για συντήρηση και αναβάθμιση του σταδίου παραμένουν ανεκπλήρωτες.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Ποια είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης μετά από 5,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, για την ενίσχυση, τις επισκευές και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων;
2. Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές του ΣΕΦ; Προτίθεστε να εκπονήσετε σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των σοβαρών φθορών του σταδίου; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
3. Πως τοποθετείστε απέναντι στις δαπάνες ύψους 30.000 ευρώ για γλυκά, αναμνηστικά και δώρα από τη διοίκηση του ΣΕΦ;