Σημεία ομιλίας του Τομεάρχη Υγείας και Ειδικού Αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου στην Ολομέλεια στη συζήτηση επί του σ/ν του Υπουργείου Υγείας: «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης»
Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με ψευδεπίγραφο τίτλο, καθώς ούτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στηρίζει ούτε τη φαρμακευτική δαπάνη ρυθμίζει. Το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό, εμβαλωματικό και δεν θα επιτύχει τους υποτιθέμενους στόχους του.
Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγείται η πρόθεση του νομοσχεδίου να απαξιώσει τα δύο υφιστάμενα Εργαστήρια Ιστοσυμβατότητας και Ανοσολογίας του ΕΣΥ, ένα στον Ευαγγελισμό και ένα στο Γεννηματάς. Διότι αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα, καθώς σύντομα θα έχουμε 3 τέτοια εργαστήρια για την Νότια και Κεντρική Ελλάδα…και τελικά ποτέ δεν μάθαμε πόσα εργαστήρια τελικά χρειάζεται να έχουμε.
Έτσι εξηγείται η βίαιη και πρωτοφανής μετακίνηση του Ογκολογικού της Αγίας Σοφίας στο Ελπίδα, που είναι ΝΠΙΔ και μάλιστα βαφτίζεται νοσοκομείο, δίχως να πληροί καμία νόμιμη προϋπόθεση προς τούτο. Αυτό εννοεί ο Υπουργός όταν μιλάει για ευελιξία; Να παρακάμπτουμε τους νόμους και το κανονιστικό πλαίσιο κατά το δοκούν; Αυτό εννοεί. Έτσι εξηγείται και η κατάργηση της υποχρέωσης ορισμού οπτικού ως επιστημονικά υπευθύνου στα φαρμακεία. Η κυβέρνηση θεωρεί μια τέτοια, επιστημονικά επιβεβλημένη υποχρέωση ως αχρείαστο, λειτουργικό έξοδο.
Θα αναφερθώ τώρα στα καίρια προβλήματα της υποστελέχωσης που μαστίζει το ΕΣΥ. Το ένα «μέτρο» είναι η δυνατότητα όσων συμπληρώνουν ευδόκιμη υπηρεσία και λόγω χρόνου υπηρεσίας πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, να παραμείνουν στην υπηρεσία τους. Δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτει, δημιουργώντας άλλα, νέα προβλήματα, που επιδεινώνουν το ζητούμενο, δηλαδή τη στελέχωση του ΕΣΥ.
Το άλλο «μέτρο» αφορά στις άγονες και προβληματικές περιοχές και τα κίνητρα που δίνετε για τους ιατρούς να προσέλθουν στις εκεί δομές του ΕΣΥ. Το άρθρο 8 λοιπόν προβλέπει μερικά μη οικονομικά κίνητρα, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει διακριτική ευχέρεια της διοίκησης. Θα είναι επομένως επιλογή της εκάστοτε διοίκησης του Υπουργείου ή της ΔΥΠΕ ή της δομής να επιτρέψει στον ιατρό να απολαύσει αυτών των κινήτρων. Αν θέλατε να δώσετε όντως κίνητρα, θα προβλέπατε δέσμια αρμοδιότητα, κύριε Υπουργέ. Και σίγουρα θα δίνατε μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα οικονομικά και μη κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών στις άγονες και προβληματικές περιοχές, μια κοστολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση, που όμως έχετε αγνοήσει ως σήμερα.
Αν θέλετε όντως να ενισχύσετε έστω και προσωρινά το ετοιμόρροπο ΕΣΥ, πρέπει άμεσα, να νομοθετήσετε και για δύο ζέοντα θέματα:
Α) Την παράταση για ένα χρόνο των συμβάσεων όλου του επικουρικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ.) του ΕΣΥ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και
Β) Την παράταση αναστολής ισχύος, αν όχι την κατάργηση, της περίφημης διάταξης Γκάγκα, με την οποία ετίθετο χρονικό όριο έως 4 εξαμήνων για τους παρατασιακούς ειδικευόμενους που δεν έχουν λάβει την ειδικότητά τους. Ειδάλλως πολλές κλινικές νοσοκομείων αλλά και δομές ΠΦΥ κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.
Σχετικά τώρα με τις διατάξεις περί clawback του φαρμάκου, το clawback συνιστά δαμόκλειο σπάθη κυρίως για τους μικρομεσαίους των εργαστηρίων, οι οποίο ετοιμάζονται να κλείσουν σωρηδόν τις επιχειρήσεις τους. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές, αν θέλετε να ελέγξετε αποτελεσματικά τη φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να εκπονήσετε μια μακροπρόθεσμη πολιτική φαρμάκου… .Δεν θα επεκταθώ τώρα στα σχετικά μέτρα, σας τα έχουμε επικοινωνήσει πολλές φορές, μεταξύ αυτών και η τροπολογία μας για το clawback των εργαστηρίων, αλλά θέλω να τονίσω ότι με τη συνέχιση του μνημονιακού κακού του clawback, το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ.
Σχετικά με τη διάταξη για τη συσχέτιση του αριθμού των μελών των ΔΣ των νοσοκομείων με τις ανεπτυγμένες και όχι με τις οργανικές κλίνες, θεωρούμε δεδομένο ότι θα ακολουθήσει η εξάρτηση και της χρηματοδότησής τους από τον αριθμό των ανεπτυγμένων και όχι των οργανικών κλινών, και συνεπώς η μείωση της σχετικής δημόσιας δαπάνης.
Kαι μιας και σήμερα αρχίζουν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ξέρετε, είμαστε αντίθετοι με τα επί πληρωμή των ασθενών απογευματινά χειρουργεία. Είναι άδικο για τους ασθενείς που πληρώνουν όλη τους τη ζωή φόρους και κρατήσεις υγείας και ασφάλισης να καλούνται να πληρώσουν όταν χρειαστούν ένα χειρουργείο. Η μόνη λύση για τις μακρές λίστες αναμονής είναι η στελέχωση του ΕΣΥ.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους ότι το παρόν νομοσχέδιο, προσχηματικά ενισχύει το ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα αλλοιώνει έτι περαιτέρω τον δημόσιο χαρακτήρα, το οποίο έτσι ιδιωτικοποιείται εις βάρος τόσο του προϋπολογισμού των νοικοκυριών όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας νέα προσκόμματα στην καθολική πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως σε δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
Για όλα αυτά καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά υπερψηφίζουμε πολύ συγκεκριμένα άρθρα που είναι στη σωστή κατεύθυνση.