Σε πρόσφατο υπόμνημά του προς την κυβέρνηση, το τοπικό συμβούλιο Θεολόγου του Δήμου Πεταλούδων στη Ρόδο, εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές που σημειώνονται στην κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού στη Νότια Ρόδο.
Η ανάπτυξη της Ρόδου – ιδιαίτερα η τουριστική – έχει δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες σε ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ρυθμοί ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατά μέσο όρο 7% ετησίως στο νησί με αποτέλεσμα το υφιστάμενο εργοστάσιο (σταθμός Σορωνής) να λειτουργεί διαρκώς σε οριακές συνθήκες, παρά τη συνεχή αναγκαστική αύξηση από χρόνο σε χρόνο της εγκατεστημένης ισχύος.
Το εργοστάσιο που λειτουργεί σήμερα και που η κατασκευή του ξεκίνησε την περίοδο της δικτατορίας, βρίσκεται σε εντελώς ακατάλληλη θέση στη δυτική πλευρά του νησιού, με συνέπεια οι κατά κανόνα δυτικοί άνεμοι που πνέουν τις περισσότερε μέρες του χρόνου να ρυπαίνουν αρχικά την κοινότητα Θεολόγου όπου υπάρχουν 2500 κλίνες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Επομένως, υφίσταται όχι μόνο σημαντικό πρόβλημα επάρκειας του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και περιβαλλοντικό που θα έπρεπε προ πολλού να έχει αντιμετωπιστεί.
Με βάση ανακοίνωση του ΤΕΕ (τμήμα Δωδεκανήσου) η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος εκκρεμεί από το 1990. Από το 1990 ως σήμερα εξετάστηκαν αρκετές εναλλακτικές θέσεις για την κατασκευή νέας μονάδας και βρέθηκε θέση χωροθέτησής της που έτυχε της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.
Τα τελευταία χρόνια, για την κατασκευής μονάδας στη Ρόδο, υπήρξε εμπλοκή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ) μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (ν 2773/99), η οποία δημιούργησε πολλά εμπόδια στην προώθηση της νέας μονάδας. Η τεχνικοοικονομική προσφορά της ΔΕΗ η οποία υποβλήθηκε μέσω της θυγατρικής της «ΔΕΗ ΡΟΔΟΣ ΑΕ», και ήταν η βέλτιστη, απορρίφθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με δικαιολογία την καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιείτο.
Παρά την αντιμετώπιση του θέματος του καυσίμου με την πρόβλεψη φυσικού αερίου σαν ενεργειακού καυσίμου στη νέα μονάδα, η αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων, η πιθανή παρέμβαση ιδιωτών, η αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Αναφέρουμε επιπλέον την εκτίμηση του ΤΕΕ ότι, στα πλαίσια των νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από συμβατικές πηγές κάποια άλλη, πλην της ΔΕΗ, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι διάφοροι φορείς του νησιού καλούν την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους να ενημερώσουν άμεσα, με ειλικρίνεια και τεκμηρίωση τους φορείς και τους κατοίκους τόσο για τις ακριβείς προθέσεις της σε σχέση με την εξέλιξη των διαδικασιών για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για την λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής στην ευρύτερη περιοχή.
Με δεδομένη τη στήριξη –για κατασκευή νέου εργοστασίου της ΔΕΗ – από μαζικούς φορείς (πχ ΤΕΕ, τοπική αυτοδιοίκηση) από πολιτικές δυνάμεις και την ίδια την κοινωνία,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Τι άμεσα μέτρα θα λάβουν για την απεμπλοκή και την άμεση προώθηση του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο με προδιαγραφές που θα ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση;
2. Πόσο έχει επιδράσει το νέο καθεστώς απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα η παρέμβαση της ΡΑΕ στην μεγάλη καθυστέρηση του έργου που ο σχεδιασμός του έχει ξεκινήσει από το 1990; Ποια η θέση της κυβέρνησης στη θέση του ΤΕΕ/τμήμα Δωδεκανήσου ότι το έργο αυτό πρέπει να εκτελέσει η ΔΕΗ;
3. Με δεδομένη την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας, επί σειρά ετών ακόμη, του ρυπογόνου σταθμού ΑΗΣ Σαρωνής με ποια μέτρα θα ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του;
4. Θα ενημερώσουν ολοκληρωμένα την κοινωνία για όλες τις πτυχές και την εξέλιξη του έργου;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης