Το Ν.Γ.Ν. Ελευσίνας Θριάσιο, άρχισε να λειτουργεί το 1996 και μάλιστα επί 24ώρου βάσεως όλες τις μέρες της εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου εργάσθηκαν πρόσθετα και υπερωριακά καθώς και τις νυχτερινές ώρες, τις επίσημες και τις εξαιρέσιμες ημέρες. Επειδή το Νοσοκομείο άρχισε να λειτουργεί το μήνα Ιούνιο του 1996, δεν είχαν προβλεφθεί οι αμοιβές για την πρόσθετη απασχόληση του προσωπικού στην αντίστοιχη εγκριτική Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί για όλα τα Νοσοκομεία από την αρχή του έτους.
Το Υπουργείο Υγείας ενώ γνώριζε το θέμα έχοντας την εγκριτική αυτή απόφαση με αρ. πρ. ΔΥ 13Β/41208/22-2-96 δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση Διυπουργικής Απόφασης και δημοσίευσής της που να περιλαμβάνει και το Θριάσιο Νοσοκομείο. Το προσωπικό έχοντας πραγματοποιήσει τις αναγκαίες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ώρες υπερωριακής απασχόλησης απαίτησε δίκαια να πληρωθεί.
Για τους μήνες Ιούνιο έως και Νοέμβριο του 1996 τα εντάλματα πληρωμής εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς να υπάρχει εγκριτική απόφαση. Στις 27/2/97 το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε με πράξη του τα εντάλματα που αφορούσαν την πληρωμή του προσωπικού για την υπερωριακή απασχόληση κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 1996 γιατί δεν υπήρχε εγκριτική απόφαση.
Το Υπουργείο Υγείας μάλιστα με έγγραφό του αρ. πρ. Δυ13Β/41208/22-2-1996 είχε εγκρίνει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού στο Θριάσιο Νοσοκομείο για το έτος 1996. Παρά τα επανειλημμένα υπομνήματα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για επανεξέταση του θέματος λόγω της ιδιαιτερότητάς του αυτό επέμενε στην αρχική του απόφαση πράξη βστ/2-6-98 να μην εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής των υπερωριών.
Ταυτόχρονα έγιναν προτάσεις και για νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου που όμως δεν εισακούσθηκαν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της γραφειοκρατικής διαδικασίας ήταν στις 26 Φεβρουαρίου 2007 το Ελεγκτικό Συνέδριο να απαιτεί από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τα χρήματα που το κράτος τους κατέβαλε για προσφερθείσες υπηρεσίες.
Σε επίκαιρη ερώτησή μας για το ανωτέρω θέμα, η οποία συζητήθηκε στις 19.6.2007, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος δήλωσε πως οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και το Υπουργείο βρίσκεται εν αδίκω αφού δε ρύθμισε το θέμα εδώ και έντεκα χρόνια και δεσμεύτηκε να το λύσει με νομοθετική ρύθμιση.
Από τότε αν και παρήλθε αρκετό χρονικό διάστημα, τίποτα δεν έγινε από τη μεριά της Κυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι μέτρα θα πάρουν και πότε για την άμεση ρύθμιση του θέματος που εκκρεμεί εδώ και έντεκα χρόνια, του οποίου υπεύθυνοι δεν είναι οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που εκπλήρωσαν το καθήκον τους, αλλά η γραφειοκρατία και η ανευθυνότητα από μεριάς των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ