“Η κοινωνία ένιωσε τα Τέμπη ως δική της απώλεια. Υπάρχει ένα παλλαϊκό αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι επιχειρείται συγκάλυψη. Και ζητά να έρθουν όλα στα φως γιατί γίνονται διάφορες κινήσεις από το μπλοκ εξουσίας για να αποσβεσθούν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Αλλά εδώ έχουμε θανάτους νέων ανθρώπων. Η συγκάλυψη στις υποκλοπές απέδωσε χωρίς πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση. Και αυτό είναι μια άλλη προβληματική λειτουργία των θεσμών. Αλλά στο έγκλημα των Τεμπών η κοινωνία δεν μπορεί να την συγχωρήσει”.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή “Μας αφορά” με τον Γ. Μαγκριώτη.
Χαρακτήρισε επίσης “καταστροφική την λειτουργία του επιτελικού κράτους”, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η τηλεδιοίκηση, με την οποία θα μπορούσε να ελεγχθεί η πορεία των δύο τρένων σε εκείνο το κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής, είχε καταστραφεί τον Ιούλιο του 2019 από πυρκαγιά και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 δεν είχε αποκατασταθεί. “Πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Να αποδώσουμε ευθύνες ώστε να μην ξαναγίνουν αυτά. Το γεγονός ότι μετά την τραγωδία, μείωσαν την ταχύτητα των τρένων για λόγους ασφάλειας, σημαίνει ότι όφειλαν να γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στη κυκλοφορία των τρένων. Έχουν απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις πολιτικές πρωτοβουλίες κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ακόμη στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση δυσπιστίας, για την οποία το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε και μάλλον στρίβει δια του αρραβώνος, όπως είπε. “Διαπιστώνεται δυσαρμονία κυβέρνησης-κοινωνίας. Αυτή την πολιτική διάσταση έχει η πρόταση δυσπιστίας. Τα όποια στοιχεία λέει ότι περιμένει το ΠΑΣΟΚ αφορούν την δικογραφία”, συμπλήρωσε,
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την παγκόσμια άνοδο της ακροδεξιάς από τις ΗΠΑ ως την Ευρώπη, σημείωσε: ”Κατά την άποψη μας η απάντηση είναι μία: Πανδημοκρατικό προσκλητήριο. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άνοδος της ακροδεξιάς θα οξύνει τις ανισότητες, θα χειροτερέψει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, θα αυξήσει τις εστίες έντασης σε όλο τον πλανήτη και στο τέλος θα πληρώσουν και πάλι οι αδύναμοι. Καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων είναι να αντιτάξουν ένα εναλλακτικό αποφασιστικό προοδευτικό σχέδιο. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναγκαία για την ύπαρξη μας”, κατέληξε.