«Αδιανόητη παράβαση της συνταγματικής τάξης», χαρακτήρισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Θεόφιλος Ξανθόπουλος, την επιχειρούμενη από την κυβερνητική πλειοψηφία, παράκαμψη της Προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την ευθεία καταστρατήγηση των διατάξεων του Συντάγματος. Εάν είμαστε έντιμοι προς τους πολίτες οφείλουμε να αλλάξουμε τις διατάξεις. Γι’ αυτό έχουμε μπροστά μας τη Συνταγματική Αναθεώρηση».
«Θεωρούμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είναι καθοριστικής σημασίας να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Προανακριτικής. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους σε θεσμικό επίπεδο γιατί καταγράφεται η παραβίαση των συνταγματικών προβλέψεων», σημείωσε.
Και συμπλήρωσε:” Το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει τη διαδικασία. Ο κ. Τριατόπουλος φαίνεται ότι επιλέγει να αγνοήσει την πρώτη διαδικασία, το άρθρο 86 και να πάει απευθείας στη δεύτερη. Δεν υπάρχει στο δικαιοδοτικό μας σύστημα τέτοιο ¨δικαίωμα” του πολίτη. Δεν προβλέπεται στην έννομη τάξη να επιλέγει ο πολίτης τη διαδικασία. Η διαδικασία που προβλέπεται από τους κανόνες και τις διατάξεις και αυτό θα ακολουθηθεί”.
Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που ο κ. Ο Τραντόπουλος παραπέμφθηκε στην Προκαταρκτική Επιτροπή θα ακολουθήσει τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος. «Δεν μπορούμε να κάνουμε επιλεκτική εφαρμογή, επικαλούμενοι πχ ότι αφού δεν λειτουργούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, πάμε απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας αλλά και σοβαρό πρόβλημα ακυρότητας εάν δεν κληθεί ο κ. Τριαντόπουλος, γιατί στην προδικασία δεν έχει ληφθεί υπόψη η θέση του παραπεμπόμενου. Εάν, δηλαδή, δεν γίνει η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας… Βεβαίως η ΝΔ επιχειρεί με την κίνηση αυτή να σβήσει τώρα τη φωτιά. Αλλά η λειτουργία των θεσμών πρέπει να είναι πάνω από τις συγκυρίες.», κατέληξε.