Η Ελλάδα να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για παύση των εχθροπραξιών – Έχουμε ανάγκη ένα μαζικό κίνημα ειρήνης
“Έγινε ουσιαστική συζήτηση στο Συνέδριο. Κουβεντιάσαμε πολιτικά με αγωνία για την επόμενη μέρα. Η κοινωνία συντηρητικοποιείται, οι αυταρχικές δεξιές αντιλήψεις ενισχύονται και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια Αριστερή αντεπίθεση”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “πρωινή Επισκόπηση’ του Καναλιού της Βουλής.
“Δεν ισχύει ότι μας απασχόλησε κυρίως το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλ. Τσίπρα. Σαφώς είναι ένα ερώτημα τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας. Επί του παρόντος παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε στο Συνέδριο. Έχει την αποδοχή του μεγάλου κομματιού του κόμματος. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς. Πήρε ένα κόμμα στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης και το έκανε κυβέρνηση. Είναι ταυτισμένος με πολύ σημαντικές επιτυχίες, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, έκανε τη συνθήκη των Πρεσπών. Εμείς οφείλουμε όμως σήμερα να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες. Η Αριστερά πρέπει να βρει λύσεις που να αφορούν στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Λύσεις ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και με οραματικό στοιχείο για μια άλλη κοινωνία”, συμπλήρωσε.
“Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη συλλογική μας λειτουργία, αλλά και την αξιοπιστία του κόμματος. Τα συνεδριακά κείμενα ψηφίστηκαν με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες. Οι θέσεις μας είναι τεκμηριωμένες. Ο κόσμος αναζητά απαντήσεις. Εμείς διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο απαντήσεων και προτάσεων που αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία. Όταν ο κόσμος πειστεί ότι εννοούμε αυτό που λέμε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να ανακάμπτει”, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, επανέλαβε ότι ο κόσμος τη ζητά με αγωνία. “Για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρόβλημα. Εμείς λέμε ότι η λύση είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Φαίνεται ότι δεν γίνεται αποδεκτή η πρότασή μας. Εμείς θα επιμένουμε. Καταλύτης για να υλοποιηθεί είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο ισχυρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο πειστικό θα είναι το εγχείρημα της προοδευτικής συνεργασίας”, σημείωσε.
Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος, απέδωσε ευθύνες στη κυβέρνηση γιατί δεν πήρε πρωτοβουλίες ειρήνευσης που αναλογούν στη διεθνή θέση της χώρας, ενώ καταλόγισε στην ΕΕ ότι με το κολοσσιαίο πρόγραμμα εξοπλισμών που εξήγγειλε, δημιουργεί κλίμα πολεμικής υστερίας. “Όταν θέλεις ειρήνη προετοιμάζεσαι για την ειρήνη. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με την επέκταση των εχθροπραξιών της κυβέρνησης Νετανιάχου. Χρειάζονται διπλωματικές πρωτοβουλίες για παύση εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων με επισπεύδουσα τη χώρα μας αλλά και ένα ισχυρό, μαζικό κίνημα ειρήνης, Και για την Ουκρανία και για τη Γάζα κα για το Ιράν. Γιατί αν τα πράγματα ξεφύγουν, θα είναι πολύ δύσκολο να μαζευτούν”, κατέληξε.