Συντονίστρια της συνέντευξης ήταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ παρευρέθηκαν τα ιστορικά στελέχη της αριστεράς Τάκης Μπενάς, Μάκης Καβουριάρης και Τάσος Τρίκας. Ήταν παρόντα, επίσης, πολλά στελέχη όλων των συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεταξύ των οποίων ο Μαν.Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), ο Αλ.Αλαβάνος (ΣΥΝ), ο Γ.Μπανιάς (ΑΚΟΑ), ο Γ.Θεωνάς (ΚΕΔΑ), η Μ.Μπόλαρη (ΔΕΑ), ο Ν.Γαλάνης (ΚΟΕ), ο Γ.Σαπουνάς (ΚΟΚΚΙΝΟ), οι ανένταχτοι, μέλη της Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γ.Μηλιός, Α.Ρήγος, Μ.Σπαθής και Δ.Τσακνιάς, επίσης τα μέλη της Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Μ.Φραγκιαδάκη και Τάκης Μαστρογιαννόπουλος καθώς και οι Γ.Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Χουντής, Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ και επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας της Π.Γ. και της ΚΠΕ του κόμματος. Παρόντες ήταν επίσης η Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά Εύη Καρακώστα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Α.Φιλίνη, Γ.Χελάκης και Ε.Αυλωνίτου.
Την Συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Μ. Γλέζος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική γιατί καταγράφονται τα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας όλης της Αριστεράς. Μια πολιτική συνεργασία που συμπεριλαμβάνει μια συνεχή συνεργασία, προεκλογική και μετεκλογική και όχι μόνο εκλογική.
Μια συνεργασία η οποία στηρίζεται στην αντίληψη ότι η κάθε συνιστώσα διατηρεί την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική της αυτοτέλεια. Ότι η κάθε συνιστώσα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις δικές της ενέργειες και ακόμα και κριτική σε οποιαδήποτε άλλη συνιστώσα, το οποίο αποτελεί την καινούργια μας ποιοτική κατάκτηση.
Η διακήρυξη που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί σταθεροποίηση της συνεργασίας μας καθώς και μια νέα εξόρμηση, ένα κέντρισμα προς όλους τους υπόλοιπους της Αριστεράς, τους οποίους καλούμε να συμμετάσχουν.
Το μόνο μας μέτωπο είναι ο δικομματισμός και κανένα άλλο κόμμα της Αριστεράς που θεωρούμε ότι είναι από την εδώ πλευρά.
Στη συνέχεια ο Γ.Θεωνάς παρουσίασε τη διακήρυξη:
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ζούμε σʼ έναν κόσμο βαρβαρότητας, καταστροφής και ολέθρου για ανθρώπους, έθνη, περιβάλλον και φύση, που προκαλεί η επιθετικότητα των δυνάμεων του πολέμου, του νεοφιλελευθερισμού, της νέας τάξης και της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με ένα εξαιρετικά ισχυρό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων το οποίο προσπαθεί να διευρύνει και να βαθύνει μέχρις εσχάτων τη δέσμη παραγωγικών, οικονομικών, πολιτικών, ιδεολογικών και πολιτιστικών σχέσεων που συνιστά τη σύγχρονη μορφή ύπαρξης του καπιταλισμού, τον νεοφιλελευθερισμό.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στο πολιτικό σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, που αποσκοπεί στη διάλυση του κράτους πρόνοιας, στην απʼ ευθείας υπαγωγή στο κεφάλαιο και στη λογική του κέρδους όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δημόσιοι οργανισμοί κ.λπ.), στην απορύθμιση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, στην πλήρη ασυδοσία της αγοράς, που εκτός των άλλων οδηγεί στην υπερχρέωση των νοικοκυριών στις Τράπεζες και στη διάβρωση του εισοδήματός τους. Και για να είναι αποτελεσματικός, χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα αγώνας ασυμβίβαστος ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της διαρκούς ειρήνης, ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, αγώνας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, ενάντια στη διάκριση των φύλων και το σεξισμό, αγώνας για την οικολογική προστασία του πλανήτη και την πολιτισμική αναγέννηση της χώρας μας.
Η κατάσταση που βιώνουμε, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, εμπεριέχει όμως και μεγάλες δυνατότητες. Κίνδυνοι και δυνατότητες συμβαδίζουν, απογοητεύσεις και ελπίδες συνυπάρχουν. Η αντιφατική αυτή κατάσταση, αναζητά μια διέξοδο, μια δυναμική εξόδου σε όφελος της ανθρωπότητας, των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων.
Τη δυναμική αυτή δεν μπορούν να προωθήσουν οι δυνάμεις της συντήρησης ή της συμβιβασμένης σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις του δικομματισμού, που έχουν ταυτιστεί πλήρως με τους στόχους και την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού.
Η απαιτούμενη νέα δυναμική μπορεί να εκφραστεί και η αναγκαία διέξοδος μπορεί να δοθεί από τις δυνάμεις των κοινωνικών αντιστάσεων, της αμφισβήτησης, της ανατροπής και της υπέρβασης, τις δυνάμεις της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων.
Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή Αριστερά.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι δυνάμεις της Αριστεράς σε μια σχέση πάντα ανοικτή και ισότιμη με τα κοινωνικά κινήματα, είναι ανάγκη να δράσουν από κοινού, ώστε οι αγώνες των εργαζομένων και τα ίδια τα κοινωνικά κινήματα, να αποκτούν πολλαπλασιαστική ισχύ, να καθορίζουν την πολιτική ημερήσια διάταξη στη βάση των αναγκών του λαού, να υποχρεώνουν σε αναδίπλωση και ήττα την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Αιχμή της δράσης μας ήταν και παραμένει η κοινή δράση και συνεργασία σʼ όλα τα μέτωπα και με όλες τις μορφές.
Βασικός στόχος μας είναι, ασφαλώς, και η εκλογική συνεργασία.
Αυτό, όμως, που κύρια ενδιαφέρει τις δυνάμεις, πολιτικά κόμματα, πολιτικές κινήσεις και ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς, που μετέχουμε στο ενωτικό εγχείρημα «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη Συσπείρωση της Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ», είναι να οικοδομήσουμε μια μονιμότερου χαρακτήρα πολιτική συσπείρωση, ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας πόλο έλξης όλων χωρίς εξαίρεση των δυνάμεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, των δυνάμεων της νεολαίας και των γυναικών, των ανέντακτων αγωνιστών και αγωνιστριών, που αποτελούν τεράστιο δυναμικό για την Αριστερά και τους αγώνες της.
Στην κατεύθυνση αυτή διαμορφώσαμε και θέτουμε στην κρίση του κόσμου της Αριστεράς και των κινημάτων, τη Διακήρυξη της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει τρία μέρη:
το πολιτικό μας πλαίσιο, με ιδεολογικοπολιτικές αναφορές και οριοθετήσεις.
τους προγραμματικούς στόχους μας και τα μέτωπα πάλης, που με σαφήνεια προσδιορίζουν την πολιτική της ριζοσπαστικής αριστεράς, όχι ως κινήματος διαμαρτυρίας, αλλά ως προτάσεις εναλλακτικής πολιτικής στις επιλογές του δικομματισμού.
τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του σχήματος πολιτικής συνεργασίας, που θα εξασφαλίσει την οργανωμένη δράση του και μετά τις εκλογές και θα συμβάλει στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στις γραμμές του.
Οι ιδεολογικοπολιτικές αναφορές μας έχουν να κάνουν με τη νεοφιλελεύθερη ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον Κόσμο, την πολιτικο-στρατιωτική ηγεμονία των ΗΠΑ, τον πόλεμο και τις καταστροφές στον όνομα καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» και την ολοκληρωτική και σε όλα τα μέτωπα επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον χαρακτήρα της, την ανάγκη απόκρουσης της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού στην κλίμακα της Ευρώπης. Ο νεοφιλελευθερισμός διαμορφώνει την Ευρώπη της απορύθμισης και των ιδιωτικοποιήσεων, την Ευρώπη της επιβολής και του κοινωνικού αποκλεισμού, της υποβάθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, την Ευρώπη της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της καταστολής, την Ευρώπη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την Ευρώπη «φρούριο». Η ΟΝΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η στρατηγική της Λισσαβόνας, η συμφωνία της Μπολόνιας, η οδηγία Μπολκενστάιν, η συζήτηση για «ευθυγράμμιση και εκσυγχρονισμό» της εργατικής νομοθεσίας και των συστημάτων υγείας και ασφάλισης σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μια σειρά άλλες επιλογές και οδηγίες της, εντάσσονται πλήρως στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού όπως κυριαρχεί σήμερα στην κλίμακα της Ευρώπης. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίζονται οι λαοί. Είμαστε αντίθετοι σʼ αυτή την Ευρώπη. Δικό μας όραμα είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας, της λαϊκής ευημερίας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους. Η Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης, του φεμινισμού, της ελευθερίας, της προόδου και του σοσιαλισμού.
Οι οριοθετήσεις μας χρειάζεται να είναι και είναι σαφείς απέναντι στον πόλεμο, που έχει σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή στα Βαλκάνια, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν κ.α. τον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος ευθύνεται για τη βαρβαρότητα και τις καταστροφές που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο κόσμο, την ανατροπή των κατακτήσεων και δικαιωμάτων, που χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες αιώνων για να κατοχυρωθούν, το δικομματισμό που ευθύνεται για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τον ρατσισμό, την κεντροαριστερά και τα κάθε είδους κυβερνητικά σενάρια της, που όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία όχι μόνον δεν αποτέλεσαν ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό, αλλά συχνά συνέβαλαν στην παραπέρα εδραίωσή του. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, εκτιμούμε ότι οι υπάρχοντες σήμερα και για το ορατό μέλλον πολιτικοί συσχετισμοί και οι γενικότερες προϋποθέσεις, δεν επιτρέπουν να τεθεί στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από την Αριστερά προς τη μόνη κατεύθυνση που μπορεί να την αφορά, δηλαδή εκείνη που θα εναντιώνεται έμπρακτα και ουσιαστικά στο νεοφιλελευθερισμό. Σήμερα είναι περίοδος όπου η Αριστερά, με σαφή οριοθέτηση από λογικές κεντροαριστεράς και συνδιαχείρισης του συστήματος, οφείλει να συγκροτήσει τον εαυτό της ως ισχυρή δύναμη πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ως πόλο επεξεργασίας και προβολής πειστικών εναλλακτικών προτάσεων ενταγμένων σ΄ ένα μακρόπνοο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.
Οι άμεσοι προγραμματικοί στόχοι και τα μέτωπα πάλης, θέλουμε να εκφράσουν όλα όσα αναδείχνουν τα κοινωνικά μέτωπα, όλα όσα κυοφορούνται στο κοινωνικό πεδίο, καθώς και όλα τα ζητήματα που μπορούν να εμπνεύσουν νέους αγώνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία.
Στο κέντρο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων του δικομματισμού (προκλητικά βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις») βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η απασχόληση, οι εργασιακές σχέσεις, η λιτότητα, η ακρίβεια, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και πρόνοια, η παιδεία. Οι προτάσεις και θέσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα άμεσων στόχων που καταθέτουμε σήμερα, αποτελούν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτική στο δικομματισμό και άξονα πάλης του λαϊκού μας κινήματος.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μπροστά στα αποκαΐδια της Πάρνηθας δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ευαισθησία να πάρει πίσω την τροποποίηση του άρθρου 24. Αγωνιζόμαστε επίσης ενάντια σε κάθε απόπειρα επιβολής ενός «ευρωσυντάγματος» που θα κατοχυρώνει συνταγματικά τον νεοφιλελευθερισμό και θα καταργεί σε συνταγματικό μάλιστα επίπεδο τη λαϊκή κυριαρχία σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Διατυπώνουμε συγκεκριμένες και προοδευτικές προτάσεις για τα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας, την κατοχύρωση των πολιτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ισότητα των φύλων, για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, για μια ουσιαστική οικολογική πολιτική, για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και για την υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στον πόλεμο. Θεωρούμε την ειρήνη ως μείζον κριτήριο για να αποτιμήσουμε τις ασκούμενες πολιτικές στον περιοχή μας και διεκδικούμε δραστική μείωση των εξοπλισμών και γενικότερα των στρατιωτικών δαπανών σε όφελος της κάλυψης κοινωνικών αναγκών. Βασικό μας σύνθημα: Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας του.
Για τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας.
Η συμφωνία πάνω στους προγραμματικούς στόχους, που με σαφήνεια προσδιορίζουν την πολιτική και τη δυναμική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαιτεί επίσης συγκεκριμένη συμφωνία για μια συντεταγμένη οργανωτική προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν σε κεντρικό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο τα αναγκαία στηρίγματα, οι πλατιές πολιτικές συσπειρώσεις που θα προωθούν την άμεση ενεργοποίηση των μελών και φίλων μας και θα υλοποιούν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση το εγχείρημά μας να συγκροτείται και να λειτουργεί, ταυτόχρονα, με βάση τις αρχές και αξίες της ισοτιμίας, του πλουραλισμού, της διαφάνειας και να εξασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική γείωση, τη σύνδεση με το εργατικό συνδικαλιστικό και τα άλλα μαζικά κοινωνικά κινήματα.
Η προσπάθεια δημιουργίας επιτροπών συσπείρωσης στη βάση, ολοκληρώνεται, με την πραγματοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα ανοικτής, πανελλαδικής σύσκεψης, με εκπροσώπηση των Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών, η οποία θα κλείσει τον κύκλο των συζητήσεων, θα συνοψίσει τις απόψεις και θα δώσει νέα ώθηση στο εγχείρημα.
Βασική κατεύθυνσή μας, η λειτουργία των κεντρικών, τοπικών και κλαδικών οργάνων και επιτροπών του σχήματος πολιτικής συνεργασίας, στη βάση του πλήρους σεβασμού της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας κάθε συνιστώσας και η δέσμευσή τους για την υλοποίηση των πολιτικών και προγραμματικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί.
Η συγκρότηση του σχήματος πολιτικής συνεργασίας «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΣΥΡΙΖΑ» σε πανελλαδικό επίπεδο, θα δώσει τη δυνατότητα σʼ όλο τον κόσμο της Αριστεράς να στελεχώσει τα κεντρικά, τοπικά και κλαδικά όργανα και επιτροπές πρωτοβουλίας, να εκφραστεί και να εκφράσει με τις θέσεις και τις ιδέες του το πολιτικό εγχείρημα και τη δυναμική του.
Απευθυνόμαστε προς όλες τις οργανωμένες και ανένταχτες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, σε κάθε νέο και νέα, που αντιστέκονται στον δικομματισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του, τις δυνάμεις που στη σημερινή τακτική τους δεν αρνούνται τα θετικά του χθες, αλλά ούτε παραγνωρίζουν το σήμερα. Σε δυνάμεις που συνδέουν το σήμερα με το αύριο, σε αγωνιστές που αγωνιούν για τις εξελίξεις στον τόπο μας, για την κατάσταση στο χώρο της Αριστεράς.
Συσπειρωθείτε στο ενωτικό εγχείρημα ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΣΥΡΙΖΑ! Οι ανάγκες του τόπου και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων μας χρειάζονται όλους μαζί. Χρειάζονται μια Αριστερά ενωμένη και δυνατή. Μπορούμε!
Ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος και είναι εφικτός.
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Ευχαριστούμε τον Γ.Θεωνά που παρουσίασε αναλυτικά τα βασικά σημεία της Διακήρυξης. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο μέρος της Συνέντευξης Τύπου με ερωτήσεις που ενδεχομένως θέλετε να υποβάλλεται στους ομιλητές αλλά και προς όλους τους παρόντες, που θα απαντήσουν εφόσον τους απευθυνθούν σχετικά ερωτήματα.
Δημοσιογράφος: Θέλω να υποβάλλω δύο ερωτήματα κυρίως προς στον Πρόεδρο του ΣΥΝ και τον κ. Γλέζο, που αφορούν στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εθνικές εκλογές και ενδεχομένως τις αποφάσεις του, αν έχουν ληφθεί. Πρώτον, σε ποια περιφέρεια πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Αλαβάνος και δεύτερον εάν ισχύει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Μαν. Γλέζου στην Αχαΐα.
Αλ.Αλαβάνος: Όπως ξέρετε, επιλέξαμε και εμείς στο δικό μου κόμμα και σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος εκτός των «ασφαλών» εκλογικών περιφερειών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στον χώρο της Θεσσαλονίκης. Και αυτό για να δείξουμε και με συμβολικό τρόπο ότι ο στόχος μας δεν είναι απλώς η συμμετοχή μας σε μια εκλογική αναμέτρηση αλλά η συμβολή μας σε μια ποιοτική αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού με μια ισχυρότατη ενίσχυση των δυνάμεών μας. Επομένως, σύντομα θα ανακοινωθεί σε ποιες περιφέρειες θα υπάγεται η υποψηφιότητα του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ειπωθεί ήδη ότι η μία βρίσκεται στην Κρήτη και η άλλη θα είναι στη Β. Ελλάδα.
Με την ευκαιρία, όμως, να πω και εγώ μία κουβέντα για τα όσα, πολύ σημαντικά, ανέφεραν και ο Μαν. Γλέζος και ο Γ. Θεωνάς σχετικά με το πρόγραμμά μας. Ξέρουμε ότι πάμε να σπείρουμε σε έρημη γη και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε. Διότι η εικόνα που έχουμε όλον αυτόν τον καιρό και ειδικά τις τελευταίες μέρες είναι ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα, δεν έχουν την ικανότητα να σταθούν πάνω σε προγραμματικές προτάσεις και προγραμματικές αντιπαραθέσεις. Αρκεί κανείς να αναφέρει ότι ούτε 24 ώρες δεν άντεξαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα θέματα της οικολογίας, με τον δραματικό τρόπο που μπήκε το πρόβλημα των δασών, και επανήλθαν, ξεκινώντας από την ολομέλεια της Βουλής και την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, στα θέματα των ομολόγων, με τον χαρακτήρα, μάλιστα, του ποιος έχει τα πιο διεφθαρμένα στελέχη μέσα στο κόμμα του. Νομίζω ότι στην κοινωνία η προχθεσινή συζήτηση και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση προκαλεί αγανάκτηση, θυμό και αηδία. Και πιστεύω ότι ίσως είναι η καλύτερη απόδειξη ότι βρισκόμαστε μπροστά στο κύκνειο άσμα του δικομματισμού. Δηλαδή, ενός συστήματος το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει ποτέ στον τόπο, ενός συστήματος το οποίο δεν μπορεί να αναπτύξει αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις εκεί που υπάρχει πραγματική σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, είτε με τους καταπατητές που είχαμε στα δάση είτε με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ήθελαν να βάλουν στο χέρι τα Πανεπιστήμια είτε με τους «νονούς της νύχτας» που είχαν βάλει στο χέρι τις παραλίες.
Με αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η ικανότητα ευρύτατων δυνάμεων της Αριστεράς να στοιχηθούν πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, που σήμερα παρουσιάσαμε και το οποίο έχει τρία χαρακτηριστικά:
Πρώτον, είναι ένα πρόγραμμα που ανοίγει παράθυρα και πόρτες στη νέα γενιά, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεύτερον, είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι απλώς μια διακήρυξη κάποιων ευχών μας, αλλά ένα πρόγραμμα που συνδέεται με τα κινήματα, ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην επαφή με τα κινήματα, όπως έχουμε δείξει και με το άρθρο 16 και με τις παραλίες και αλλού. Και τρίτον, είναι ένα πρόγραμμα που θέλουμε να φέρει και μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και, ίσως, το πιο σημαντικό πολιτικό στοιχείο κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας από τις προηγούμενες εκλογές, είναι ότι η δράση αυτή της συντονισμένης Αριστεράς σε συνεργασία με τα κινήματα μπόρεσε και έφερε αποτελέσματα πολιτικά είτε, όπως είδαμε, σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις στην παραλία είτε ανατρέποντας το κεντρικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος που συμπεριλάμβανε το άρθρο 16 και το άρθρο 24.
Επομένως, θεωρώ ότι είναι μια σημαντική στιγμή, ιστορική – όπως είπε και ο Μαν. Γλέζος. Και θέλω να μεταφέρω από τις περιοδείες μου το κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο υπάρχει, το κλίμα συσπείρωσης, το οποίο το βλέπετε όλοι από τα διάφορα στοιχεία τα οποία δίνονται, και ιδιαίτερα ένα κλίμα που ίσως βλέπουμε για πρώτη φορά σε τέτοια διάσταση, ένα μεγάλο κλίμα συναγερμού και κινητοποίησης των δυνάμεων της νεολαίας.
Μαν. Γλέζος: Αυτή τη φορά πάμε να αναδείξουμε την αξία που έχει το ήθος του αριστερού, το ήθος του επαναστάτη. Και γιʼ αυτόν τον λόγο, όλοι μας έχουμε κάνει και θα κάνουμε πράξη ένα συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο εκφράζεται ως εξής: Κανένας μας δεν πάει για να βγει βουλευτής. Όλοι μας πάμε να βοηθήσουμε να βγάλουμε βουλευτές. Η διαφορά πιστεύω είναι κατανοητή. Και το παράδειγμα έμπρακτα το δίνει πρώτος ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, που πάει να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις για να εκλεγούν, στις περιοχές που θα βάλει υποψηφιότητα, βουλευτές και όχι για να εκλεγεί ατομικά ο ίδιος βουλευτής.
Από την πλευρά τη δική μου, συγκεκριμένα, στο ερώτημα απαντώ ότι έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, εάν χρειάζεται να μπω υποψήφιος, και προτείνω τρεις λύσεις: ή στην πιο άγονη περιοχή ή στην πατρίδα μου τις Κυκλάδες, όπου θα φέρω περισσότερους ψήφους, ή σε μια περιοχή όπου χρειάζεται τουλάχιστον διπλασιασμός των ψήφων για την εκλογή βουλευτή. Έχουν κάνει πολλές περιοχές προτάσεις να είμαι υποψήφιος σε αυτές, όπως οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Μεσσηνία, πέρα βέβαια από τις ίδιες τις Κυκλάδες. Θα εξετάσουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε να βγάλουμε περισσότερους βουλευτές με τη δική μας τη συμμετοχή και θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλήσαμε για ένα καινούργιο ήθος που επαναφέρει την Αριστερά στις ηθικές αξίες πάνω στις οποίες και δημιουργήθηκε το πνεύμα σεβασμού όλων των πολιτών προς την Αριστερά. Δεν πάει κανένας μας για να βγει βουλευτής. Πάμε να βοηθήσουμε για να βγάλουμε βουλευτές.
Αλ.Αλαβάνος: Επειδή είναι και η στιγμή που παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, θα ήθελα να πω ότι είναι και μια στιγμή που μπορεί κανείς να κάνει κάποιες σκέψεις για τον απολογισμό. Και επειδή έτυχα να είμαι Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι είχαμε και έχουμε μία κοινοβουλευτική ομάδα για την οποία νομίζω ότι είναι περήφανη η Αριστερά, μια κοινοβουλευτική ομάδα που είναι παρούσα σε όλα τα μέτωπα, με συνεχείς πρωτοβουλίες, με ένα βάρος πολύ μεγαλύτερο από τους 6 βουλευτές στους 300. Και με αυτήν την έννοια – αφού βέβαια ισχύουν και αυτά που είπε ο Μαν. Γλέζος για τις υποψηφιότητες στις εκλογές, κ.λ.π. – έχει μεγάλη σημασία να έχουμε μια ισχυρή παρουσία στις μεγάλες πόλεις, στην Α΄ Αθήνας, στη Β΄ Αθήνας, να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο επικρατείας το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει με την αγωνία και την προσδοκία της κοινωνίας για ισχυρή και ενωμένη Αριστερά. Και επομένως, νομίζω ότι με μέτρο και με σωφροσύνη αλλά και με τόλμη κινούμαστε σε μια σωστή κατεύθυνση.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια ακραία εκδοχή από τις εκλογές να μην προκύψει αυτοδύναμη πλειοψηφία, άρα να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχετε προβλέψει, ως ΣΥΡΙΖΑ, τη δική σας στάση σʼ αυτήν την περίπτωση;
Αλ.Αλαβάνος: Να ευχαριστήσω για την ερώτηση. Νομίζω ότι και ο Γ. Θεωνάς αναφέρθηκε εκτεταμένα σʼ αυτό το ζήτημα. Εγώ θέλω να πω κάτι πάρα πολύ απλό: Ότι για να υπάρξει μια συνεργασία ευρύτερης διάστασης χρειάζεται να υπάρχει μια κοινή προγραμματική βάση με άλλες δυνάμεις. Ακούμε τις προτάσεις των άλλων δυνάμεων. Για παράδειγμα, κεντρική πρόταση σήμερα της Ν.Δ. είναι ότι ο κ. Πρινιωτάκης και ο κ. Παπαμαρκάκης είναι παιδιά του Παπανδρέου. Εμείς με αυτές τις λογικές δεν μπορούμε να βρούμε επαφή. Ή ακούμε από τον κ. Παπανδρέου τα αντίστοιχα για τον κ. Καραμανλή.
Υπάρχει το πρόγραμμα μας – του οποίου έδωσε κεντρικά σημεία ο Γ. Θεωνάς και το οποίο είναι ανεπτυγμένο στο φυλλάδιο που σας δίνουμε – του οποίου αρκετές συντεταγμένες είναι γνωστές στην κοινωνία: Δημόσιο Πανεπιστήμιο, άρθρο 16, διώξιμο της αμερικάνικης βάσης της Σούδας από την Κρήτη, διάκριση ρόλων Εκκλησίας και Κράτους, στήριξη του δημόσιου τομέα, σταμάτημα και άρση συνεπειών που έχουν σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, όχι στα σχέδια για επιδείνωση του ασφαλιστικού, που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Όλα αυτά τα ζητήματα δεν δημιουργούν τις συνθήκες προκειμένου να υπάρξει έστω και μια προσέγγιση με άλλες μεγαλύτερες δυνάμεις στη χώρα μας.
Το πρόγραμμά μας είναι αυτό που μας οδηγεί και είμαστε αποφασισμένοι με συνέπεια να το ακολουθήσουμε. Από κει και πέρα, ας μην μας φοβίζουν ότι υπάρχει περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Διότι με την αυτοδυναμία γίνανε τα ομόλογα, με την αυτοδυναμία γίνανε τα χρηματιστήρια, με την αυτοδυναμία δουλεύουν νέοι και νέες με 400 ευρώ και ανασφάλιστοι, με την αυτοδυναμία καίγεται η Πάρνηθα, το Πήλιο και η Πεντέλη, με την αυτοδυναμία γίνανε τα αντιπυραυλικά συστήματα, κ.λ.π. Με αυτήν την έννοια είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση που υπάρχει για μεγάλα διαστήματα στη χώρα μας, όχι σε κάθε προεκλογική περίοδο: Να διαμορφωθούν συνθήκες για ένα πολιτικό σκηνικό καινούργιο, το οποίο θα ανοίξει τεράστιες δυνατότητες για τους πολίτες, τη χώρα, τη δημοκρατία, την ειρήνη.
Τ.Χριστοδουλοπούλου: Σας ευχαριστούμε, και το επόμενο διάστημα ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία για πιο συχνή επαφή.