Συνέντευξη Τύπου έδωσε στο Δημαρχείο Καισαριανής, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγ.Αμανατίδου, τον Αλ. Τσίπρα, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, και τον Κ. Ήσυχο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο αντιπροσωπείας του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο Δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας.
Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για την παρουσία της στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και τις συναντήσεις που είχε με αριστερά κόμματα της Λατινικής Αμερικής, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη και τον Πρόεδρο της Πετρελαϊκής Κρατικής Εταιρείας στο Υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου της χώρας.
Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Σπ. Τζόκας, δήλωσε ότι ο Δήμος Καισαριανής μπορεί να αποτελέσει μια πιλοτική εφαρμογή για να αναδείξει την ανάγκη οι λαοί να είναι πάνω από τα κέρδη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του που, από την πλευρά του Δήμου, θα γίνει ουσιαστική προσπάθεια.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στη δυσκολία του εγχειρήματος για προμήθεια «κοινωνικού πετρελαίου» θέρμανσης και κίνησης, αφού για τη συμφωνία του Δήμου του Λονδίνου με τις αρχές της Βενεζούελας χρειάστηκαν 2 χρόνια διαπραγματεύσεις για να ευοδώσει η πρόταση.
«Οι διεθνείς, νομικές και τεχνικές δυσκολίες είναι υπαρκτές», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Βενεζουέλας, κ. Ιβάν Ορεγιάνα, εκφράστηκε η πολιτική βούληση του ιδίου το θέμα να πάει στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να ξεπεραστούν σοβαρά νομικά και τεχνικά εμπόδια που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία δηλώνοντας ο ίδιος ότι θα φέρει το θέμα στον Δήμο Αθηναίων, ώστε και εκεί να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις προμήθειας «κοινωνικού πετρελαίου» προκειμένου η εξοικονόμηση προμηθειών καυσίμου από τον Δήμο να αποδοθεί στους δημότες με τη μορφή κοινωνικών πολιτικών, δράσεις που σχετίζονται με τις ανάγκες τους, όπως παιδικοί σταθμοί ή άλλες.
Η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε τη μεγάλη ανάγκη οι λαοί των δύο χωρών να αναζητήσουν πρακτικές μορφές συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα, ισχυροποιώντας δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε μια αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση για τις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς, για τα δικαιώματα των πολλών και των κοινωνικά αποκλεισμένων. Ταυτόχρονα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υπερβεί «ευρωατλαντικές οδηγίες» και να αναπτύξει με τη Βενεζουέλα γενναίες διακοινοβουλευτικές, διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις.
Ο Κ. Ήσυχος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σχολίασε την άψογη δημοκρατική διαδικασία που βίωσε η ελληνική αντιπροσωπεία σε ένα δημοψήφισμα τεχνολογικά προηγμένο (με ψηφιακή ψηφοφορία σε 10.377 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα), αδιάβλητο, με έναν λαό να επιδεικνύει υποδειγματική ωριμότητα αλλά και πείσμα να προχωρήσουν στη χώρα δημοκρατικές, επαναστατικές και ριζοσπαστικές αλλαγές.
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει πολλά να μάθει από την εκλογική διαδικασία του πρόσφατου δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα, αφού στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. η έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης «εγκρίνεται από το παράθυρο», μέσω των κοινοβουλίων των χωρών-μελών. Η δογματική άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. να μην αποδεχθούν δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες-μέλη για την έγκριση ή μη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης δεν της επιτρέπει να δίνει μαθήματα δημοκρατίας σε μια σειρά χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.